België Europa

Deze hoogtepunten mag je zeker niet overslaan in Brugge

Hoogtepunten Brugge

Misschien wel de mooiste stad van België: Brugge. Op 1,5 uur rijden vanaf Breda of 2,5 vanaf Utrecht vind je de een prachtige romantische stad waarvan de binnenstad volledig opgenomen is op de UNESCO werelderfgoedlijst. Dat laatste heeft tot gevolg dat de stad vrijwel niks mag wijzigen aan haar uiterlijk en dat is maar goed ook. De stad beschikt namelijk over mooie en ouderwetse steegjes, riviertjes en pleinen die stuk voor stuk het bekijken waard zijn. Nog niet zo lang geleden hebben we de stad nog bezocht, maar het als het even zou kunnen bezoeken we de stad snel nog eens. Waarom? Dat lees je hieronder, we vertellen je namelijk over de absolute must do’s van Brugge.

Begijnhof Ten Wijngaerde

Zoals veel Nederlandse en Belgische steden heeft ook Brugge een begijnhof. De begijnen woonde hier al vanaf 1244 en deze gemeenschap bleef tot de 18e eeuw bestaan. Sinds 1927 woont in het begijnhof Ten Wijngaerde een kloostergemeenschap waardoor het begijnhof van Brugge goed bewaard is gebleven en ook zeker nog de moeite waard om te bezoeken. Je vind er veel over de geschiedenis van de gemeenschap en ook de Begijhofkerk is een mooie bezienswaardigheden van Brugge die je zeker niet zomaar voorbij mag lopen.

Rondvaart door de Brugse kanalen

Je kunt het toeristisch noemen, en dat begrijpen we heel goed, maar toch is het een absolute must do om alles te van de stad te zien en ook nog met Nederlands sprekende gidsen. Onze mening: Een stuk leuker dan de standaard rondvaarboten van bijvoorbeeld Amsterdam. De boottocht komt langs het Minnewater, het begijnhof, brouwerij De Halve Maan, het laagste bruggetje van de stad. Helaas is hebben we tijdens het schrijven van deze blog gelezen dat de bekendste hond van Brugge, die de laatste keer nog heerlijk lag te slapen met uitzicht over het water, helaas overleden is. Tip voor deze tochten: Er zijn meerdere opstappunten, vaak zie je lange rijen staan voor de opstappunten bij de andere hoogtepunten van Brugge, maar als je een stukje verder loopt kan het zomaar zijn dat je een opstappunt tegenkomt waar het een stuk rustiger is.

Brouwerij De Halve Maan

We benoemde het net al even, maar de brouwerij waar de Brugse Zot wordt gebrouwen mag zeker niet worden overgeslagen. Ook niet voor niet bierliefhebbers.  De brouwerij is namelijk midden in de stad gevestigd en vanwege de groei van het biermerk Brugse Zot, Straffe Hendrik en Emiel’s favoriet: De Straffe Hendrik Wild is het op creatieve wijze gebruik gaan maken van de kleine ruimtes in het oude pand. Je loopt dus door kleine gangentjes, veel trappen en komt zelfs buiten om alles van het bierbrouwproces te kunnen zien. Op het moment dat je buitenkomt heb je ook nog eens een prachtig uitzicht over de stad. De bottelarij bevindt zich overigens wel op enkele kilometers van de stad. Maar onze inventieve zuiderburen hebben  daar iets unieks op bedacht: Een bierleiding onder de stad door! Grotendeels gesponsord door lokale cafés en restaurants, mede om het grote aantal vrachtwagens in de stad te doen verminderen.

Brugge vanaf brouwerij De Halve Maan

Drink een speciaalbiertje in ’t Brugs Beertje

Nog niet genoeg speciaalbier gehad na het bezoek aan De Halve Maan? Ga dan zeker eens langs bij ’t Brugs Beertje waar ze meer dan 300 Belgische bieren schenken. Weet je niet wat je moet kiezen? Vraag advies aan de bediening en ze weten zo op te noemen wat je lekker vind. Overigens hebben wij geprobeerd deze bediening uit te dagen door met meerdere mensen allemaal verschillende onbekende biertjes te bestellen, maar binnen no-time stond alles perfect op tafel. Chapeau!

Grote markt en de Belfort van Brugge (Halletoren)

Brugge kent meerde gezellige pleintjes en pleinen vol gezellige terrasjes, maar zeker de Grote Markt is er een om even goed de tijd voor te nemen. Midden in het historische centrum kun je niet om dit plein heen. Zo ongeveer op de Grote Markt staat ook het bekendste monument van de stad, namelijk de Belfort. Oftewel de Halletoren. De Belfort is apart van de rest van de binnenstad opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO, wanneer je de toren ziet begrijp je ook direct waarom. De naam Halletoren stamt af van de hallen die zich oorspronkelijk op deze plek bevonden, maar deze zijn in 1240 grotendeels afgebrand. Wie trouwens de film ‘In Bruges’ heeft gezien zal deze toren zeker bekend voorkomen.

De Vismarkt

Brugge ligt op een steenworp afstand van de zee en vandaar ook dat er al van vroeger uit een enorm aanbod aan vis wordt verkocht in de stad. Omdat de geur niet door iedereen gewaardeerd werd werd besloten dat de vis verkocht moest worden op 1 centrale plek: De vismarkt dus. Nog steeds kun je hier heerlijke vis kopen en wanneer er geen vis te verkrijgen is zijn er veel kunstmarktjes te vinden op de plek waar normaal de marktlui hun waren uitstallen.

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie