Europa Oostenrijk

Wintersporten in Oostenrijk: ontdek Montafon

Wintersporten in Oostenrijk

Van jongs af aan ben ik een liefhebber geweest van de winter. Waar anderen de kou en sneeuw verafschuwen, ben ik blij als de temperatuur weer onder het vriespunt duikt. Misschien dat ik daarom ook wel zo blij ben dat mijn ouders mij en mijn zusje ons, sinds we kunnen lopen, mee de piste op hebben genomen. Wintersporten in Oostenrijk doen we al 17 jaar in het skigebied Montafon en er moet wel iets heel geks gebeuren wil ik daar niet meer komen.

Het skigebied Montafon

Het skigebied Montafon, bestaat eigenlijk uit vijf gebieden. De skipas die ze daar verkopen, is in alle vijf de gebieden geldig: Schruns, Silvretta, de Gargellen, de Golm en Brandnertal. De een iets groter of luxer dan de ander. Ze liggen op maximaal een half uurtje rijden uit elkaar. Behalve Brandnertal, die (tot grote irritatie van mijn moeder) op zo’n 45 minuten rijden ligt. Ieder jaar opnieuw, wanneer ik mezelf met skibroek en al in een acht-persoons verwarmde stoeltjeslift plant, realiseer ik me dat het best een luxe gebied is. In verhouding tot de prijs die je betaalt voor een pas, krijg je er veel voor terug. Inmiddels zijn ze bezig de vijf skigebieden door snelle gondels met elkaar te verbinden, waardoor de enthousiaste wintersporters zich nog beter verspreiden over de gebieden.

Wintersporten in Oostenrijk

Moeilijkheidsgraad voor beginners en gevorderden

Beginners kunnen hun hart ophalen in Silvretta. Er zijn daar goede oefenpistes die breed en vlak zijn. Je kunt er gemakkelijk in en uit de liften stappen. Ook de gevorderden hebben in Silvretta de meeste keuze. Er liggen voor de gevorderden een aantal mooie zwarte en rode pistes en daarnaast een aantal skiroutes (later meer hierover). Ook in Schruns kun je goed oefenen, maar daar is iets minder variatie in pistes. De andere gebieden zijn iets kleiner, maar top voor de afwisseling.

Wintersporten in Oostenrijk

Overnachten rondom het gebied

De meeste toeristen boeken hun huisje elk jaar door, waardoor er niet veel vrij staat. Je kunt gerust een jaar tot tien maanden van tevoren beginnen met zoeken. Het voordeel is dat je in vijf verschillende dorpjes kunt zoeken en nog steeds in het goede gebied zit. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat een huisje vinden geen gemakkelijke opgave is. Acht jaar lang zaten we in hetzelfde huisje, totdat een groep militairen wat extra geld schoof aan onze ‘oh zo betrouwbare’ verhuurster. Hals over kop twee weken van tevoren een nieuw huisje zoeken was natuurlijk een voedingsbodem voor paniek. Wonder boven wonder lukte dit, maar niet iedereen heeft dit geluk.

Lunchen en après-skiën

Elk gebied heeft haar eigen restaurantjes en après-ski mogelijkheden. Bijvoorbeeld in Silvretta (het grootste gebied) kun je bij Bella Nova of Nova Stoba tussen de middag kiezen uit een compleet buffet. Terwijl je op je skischoenen naar binnen klost, komt de geur van Schnitzel, bier en braadworst je al tegemoet. Bier pas vanaf vier uur in de middag? Ben je gek, op skivakantie geldt dit vanaf 10 uur in de ochtend!

Als je als kuddedier op de tijd wil lunchen waarop de rest van de schapen op de piste ook wil lunchen, zit het terras natuurlijk vol. Ga dus op de niet meest gangbare tijden pauze houden, dan kun je vast een plekje vinden met je gezicht in het zonnetje. Après-skiën kan natuurlijk ook, maar wel pas onderaan de dal-afdaling. Daar staan de feesttenten die tot in de avond Duitse muziek draaien en Jägerbombs serveren. Tip voor in de namiddag: een handgemaakte Apfelstrüdel (zie onderstaande foto).

Wintersporten in Oostenrijk

Skiroutes

Een groot voordeel van het gebied Montafon zijn de skiroutes. Deze ongeprepareerde hellingen, die tussen de bomen en rotsen liggen, zijn off-piste maar je skiet er wel verzekerd. Kijk niet gek op als er ineens een kuil in je pad zit, een rotsblok uitsteekt of de piste met een hoek van 90 graden naar beneden gaat: dat hoort erbij. Schrik ook niet als je ski uitschiet, een ravijn in vliegt en je hem nooit meer terugziet (been there, done that). Maar ondanks deze ongemakken (zo zal ik ze maar noemen), bieden de routes een extra uitdaging voor de ervaren skiër, zonder dat je bang hoeft te zijn je helikoptervlucht van €20.000 zelf te moeten dokken.

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie