Nu de zomervakantie weer voor de deur staat, zullen veel Nederlanders weer door Europa gaan trekken. Het kan spannend zijn om voor het eerst met de auto naar het buitenland te reizen. Of je nu met het hele gezin richting Frankrijk reist of met een vriendengroep naar de zon trekt, met onderstaande tips zorg je dat je autovakantie zorgeloos verloopt.
1. Houd rekening met mogelijke coronamaatregelen
Ook al lijkt de coronapandemie grotendeels voorbij, in sommige landen gelden nog altijd aanvullende coronamaatregelen. Ook vragen veel landen in Europa bij de grens om een digitaal vaccinatiebewijs of een negatieve PCR-test. Kijk ruim voor vertrek op de website nederlandwereldwijd.nl welke actuele reisadviezen er gelden voor jouw bestemming en welke documenten je nodig hebt. Kijk niet alleen naar het land van eindbestemming, maar ook de landen die je eventueel op doorreis doorkruist.
2. Houd belangrijke papieren bij de hand
Je zult altijd zien dat je wanneer je aangehouden voor een routinecontrole het rijbewijs van de chauffeur in die ene tas zit die als eerste in de kofferbak werd gelegd. Het gevolg is dat je de hele auto moet uitladen om dat ene document te kunnen laten zien. Zorg dus dat je alle belangrijke papieren van iedereen makkelijk voor het grijpen hebt liggen. Dat kan een boel ergernis voorkomen
3. Ga op tijd tanken
Je kunt natuurlijk van tevoren uitrekenen waar je zo voordelig mogelijk kunt tanken. Maar wanneer de autorit onverwacht anders verloopt dan je had gedacht, kan je zomaar zonder benzine komen te staan. Tank dus altijd ruim op tijd je auto vol en voorkom dat je met een lege tank komt te staan. Zo kun je lange rijen voor sommige tankstations omzeilen en kan je ontspannen naar je benzinemeter blijven kijken.
4. Laden onderweg met een elektrische auto
Nederland heeft een uitgebreid netwerk van laadstations voor je elektrische auto, maar dat geldt niet altijd in het buitenland. Via de app of de website chargemap.com kan je precies nazoeken waar je in Europa je auto op kunt laden. Maak vooraf een goede planning waar je de auto oplaadt en hoeveel tijd je dit kost, dan kom je onderweg niet voor nare verrassingen te staan.
5. Neem voldoende water en drinken mee
Houd er altijd rekening mee dat je onderweg in de file terechtkomt, zeker wanneer je op hoogtijdagen of in het weekend vertrekt. Zorg dat altijd voldoende eten en vooral drinken bij je hebt om deze trage uren door te komen. De stemming in de auto neemt snel af wanneer het reisgezelschap ongeduldig wordt en ook nog eens een lage bloedsuikerspiegel heeft.
6. Vermijd de spits
Waar je ook naar toe gaat, er is altijd sprake van een ochtend- en een avondspits. Als je slim denkt te zijn om na de ochtendspits thuis te vertrekken, bedenk dan ook waar je tijdens de avondspits zult rijden. De driebaans snelweg dwars door Lyon is in de avondspits zeker geen pretje. Houd hier vooraf rekening mee en probeer waar dan ook de grote steden tijdens de spits te vermijden.
7. Denk aan het autovignet
In Nederland zijn we allemaal vertrouwd met de wegenbelasting. In het buitenland betaal je op een andere manier voor de aanleg en het onderhoud van goede wegen, namelijk door de verplichting een autovignet te hebben aangeschaft. In Oostenrijk en Zwitserland zijn deze vignetten al verplicht, in Duitsland lijkt het vignet er aan te komen. Autovignetten zijn online te koop. In Frankrijk, Italië of Spanje wordt er op de grotere snelwegen tol geheven.
8. Neem een creditcard mee
In het buitenland kan het gebeuren dat je pinpas of tankpas niet wordt geaccepteerd. Neem daarom altijd een creditcard mee omdat die wel gebruikt kan worden. Ook is een creditcard handig wanneer er tol betaald moet worden. Tolstations kunnen erg druk zijn en de rij voor betalen met creditcard is vaak een stuk korter dan de andere rijen. Ook bij het betalen bij tolpoortjes is een creditcard erg handig.
9. Denk aan de reservesleutels
Het klinkt handig om je reservesleutels thuis te laten, maar wanneer je met de je eigen auto of met een lease auto naar het buitenland rijdt, neem dan ook je reservesleutels mee. Stel je voor dat je net in dat leuke kleine bergdorpje je sleutels kwijtraakt. Geef je reservesleutels in bewaring bij een medepassagier. Het moet wel erg gek lopen wanneer jullie ze tegelijkertijd kwijtraken.
10. Vertrek ’s avonds of ‘s nachts
Natuurlijk zie je ’s nachts veel minder van de omgeving en niet iedereen vindt het fijn om ’s nachts te rijden. Maar overweeg toch om ’s avonds of ’s nachts je reis te beginnen. Het is rustig op de weg en de kans op files is minimaal. Heb je kinderen op de achterbank? Waarschijnlijk slapen ze de helft van de reis. Dat is niet alleen lekker rustig voor jou, maar je doet hen er ook een groot plezier mee. Geen enkel kind vindt het leuk om twaalf uur lang in een warme auto te zitten. Door ’s nachts te rijden duurt voor hen de reis een stuk korter.