Tips & Lijstjes

5 informatieve tips over bellen vanuit je vakantieland

Je geniet van een heerlijke vakantie met een cocktail in je hand. Je belt naar je beste vriend(in) en vertelt over de heerlijke witte stranden, palmbomen en vriendelijke lokale bevolking van je vakantiebestemming. Vervolgens schrik je, als je thuiskomt, van een torenhoge telefoonrekening. Je kunt namelijk niet vanuit elk land ter wereld goedkoop naar Nederland bellen. Ook betaal je soms hoge tarieven per megabyte aan internet. Toch zijn er veel manieren, om relatief goedkoop met je vrienden of familieleden in Nederland te communiceren. Ontdek hieronder enkele nuttige tips.

Je kunt binnen Europa gewoon uit je bundel bellen en internetten

Vroeger was het eigenlijk gewoon link om buiten je bundel te bellen, als je bijvoorbeeld op vakantie in België, Frankrijk of Duitsland was. Roaming zorgde al helemaal voor een torenhoge telefoonrekening. Ook bellen buiten onze grens was peperduur. Tegenwoordig hebben de EU-landen een fijne oplossing hiervoor bedacht. Je kunt namelijk gratis bellen en internetten in heel Europa, zolang je binnen je bundel blijft. Als je bundel op is, stopt internet automatisch. Zo ga je niet meer over je databundel heen. Je kunt in heel Europa je Nederlandse bel- en internetbundel gebruiken, zonder stress om een hoge rekening. Er zijn enkele landen die niet bij de Europese Unie horen. Dit zijn onder andere Monaco, Noorwegen en Zwitserland. Deze landen kunnen wel bepaalde regels hanteren. Hierdoor kun je soms duurder uit zijn, als je je eigen bundels in deze landen gebruikt.

Het is niet gratis om vanuit Nederland naar het buitenland te bellen

Andersom, vanuit Nederland, worden er wel kosten in rekening gebracht als je naar een ander land in de EU gaat bellen. Zo kun je niet gratis naar onze buurlanden bellen. De regels van je provider zijn dan weer zoals gewoonlijk. Als je bijvoorbeeld van de zon aan de Spaanse costa’s geniet, kun je dus beter zelf naar Nederland bellen. Anders zitten je familieleden of vrienden met een hoge telefoonrekening opgescheept.

Voorkom dat je per ongeluk op een internationale provider zit

Het kan zomaar gebeuren dat je op Rhodes of Kos zit en je net nieuwe iPhone SE per ongeluk het Turkse netwerk oppakt, zonder dat je het door hebt. Dan zullen de kosten via een Turkse provider lopen. Dit betekent dat je wel kosten buiten je bundel gaat maken, tegen de tarieven die voor Turkije gelden. Er zijn verschillende situaties bekend, waarbij mensen per ongeluk het signaal van een grensland oppikken. Je kunt in Griekenland alleen op het Griekse netwerk binnen je Nederlandse bundel bellen. Er zijn enkele eilanden die erg dicht bij Turkije liggen. Dan wordt het Turkse signaal soms automatisch opgevangen. Wel kun je in Groot-Brittannië gewoon van je gratis bundel blijven profiteren. Brexit heeft daar namelijk geen invloed op.

Buiten de EU bellen en internetten tegen lokale tarieven met een buitenlandse simkaart

Het is en blijft duur om met je Nederlandse simkaart buiten Europa te bellen en te internetten. Je moet bij je provider meestal vooraf een bundel aanschaffen. Hier betaal je relatief hoge aanschafkosten voor. Je kunt veel beter een lokale simkaart gebruiken, in een vakantieland buiten de EU. Je kunt in veel landen voor weinig geld een databundel kopen. Op deze manier kun je, via WhatsApp of Social Media, met je thuisfront communiceren. Het is handig om twee simkaarten in je mobiel te stoppen. Zo kun je je Nederlandse simkaart en je buitenlandse simkaart gebruiken. Selecteer wel de juiste sim, anders loop je het risico om per ongeluk via de Nederlandse simkaart kosten te maken. Ga dus voor een prepaid-kaart in het buitenland. Zo heb je altijd de controle over je mobiele uitgaven, belminuten en databundels.

Voor langere tijd naar het buitenland

Studenten, expats en bepaalde werknemers vertrekken soms voor een langere tijd naar het buitenland. Het is niet handig om je Nederlandse telefoonabonnement mee te nemen. Ben je nog een poosje in Nederland? Kies dan voor een sim only maandelijks opzegbaar abonnement welke maandelijks stop te zetten is. Het is niet slim om een abonnement, met een looptijd van 24 maanden, te kiezen. Je zit daar namelijk twee jaar aan vast. Het is zonde als je voor een lange periode in het buitenland, geen gebruik van het Nederlandse abonnement kunt maken. Je kunt vervolgens in het buitenland een prepaid simkaart aanschaffen. Wil je je eigen Nederlandse nummer behouden? Dan is het wel verstandig om een goedkope Nederlandse sim-only aan te schaffen.

Gerelateerde berichten