Europa Italië Voorbereidingen

7 superpraktische time-saving tips voor een bezoek aan Rome

Rome: stad der steden, stad van de liefde en stad van de zeven heuvels. Deze prachtige hoofdstad van Italië heeft allerlei benamingen, maar ‘stad waar het altijd druk is’ zou ook niet misstaan. Wil je weten hoe je ondanks de drukte toch niet teveel tijd kwijt bent met wachten? Lees dan deze blog!

1. Koop je ticket voor het Colosseum bij het Forum Romanum

Een bezoek aan het Colosseum mag natuurlijk niet ontbreken als je in Rome bent. Het eeuwenoude amfitheater is van de buitenkant al erg imposant, maar ook van binnen is het indrukwekkend. Helaas willen dagelijks veel, héél veel toeristen deze mooie, maar ook best gruwelijke plek bezoeken. Wachtrijen van een paar uur zijn daarom geen uitzondering. Gelukkig kregen wij de beste tip van een local! Vlakbij het Colosseum ligt het Forum Romanum. Dit was vroeger het centrum van Rome en vandaag de dag kun je de overblijfselen daarvan nog bezoeken. De entree van Forum Romanum en het Colosseum liggen vlakbij elkaar, máár het Forum Romanum heeft ook nog een tweede ingang (welke niet druk bezocht is). Deze ligt aan de grote straat Via dei Fori Imperiali. Bij de ingang staat een ticketoffice waar je een kaartje kunt kopen voor het Colosseum en Forum Romanum samen. Het is een officiële ticketoffice, dus je betaalt er de juiste prijs (ik meen te zeggen 12 euro voor beide bezienswaardigheden, but not sure). Je kunt dan een bezoek brengen aan het Forum Romanum en een mooie foto maken met panoramisch uitzicht op het Colosseum, of je kunt alleen een bezoek brengen aan het Colosseum. Ik zou voor beide gaan, maar doordat je het kaartje al in the pocket hebt, kun je bij het Colosseum zo hup, de rij skippen.

2. Het Vaticaan bezoeken? Boek vooraf je ticket via de officiële site

Het Vaticaan: nog zo’n bezienswaardigheid waarbij de rij on-ein-dig lijkt. Zonde van je tijd, want Rome heeft zoveel leuks te bieden! In Vaticaanstad kun je van alles bezoeken: het Vaticaanmuseum (met de Sixtijnse kapel), de Vaticaanse tuinen, de Sint-Pietersbasiliek en het Sint-Pietersplein. Goed nieuws: de Sint-Pietersbasiliek en het Sint-Pietersplein zijn gratis. Voor het Vaticaanmuseum, met daarin de Sixtijnse kapel, heb je tickets nodig. Deze vallen qua kosten mee, als je ze tenminste via de juiste weg aanschaft. Trap niet in de aanbiedingen van straatverkopers en allerlei sites die veel te dure tickets aanbieden, maar boek de tickets via de officiële site van het Vaticaanmuseum.

3. Reserveer dat leuke restaurantje op tijd

Begin je hongerig te worden en heb je zin in een heerlijke pizza of een lekker bordje pasta? Dan kan het soms al te laat zijn. Voor veel restaurants in Rome is het verstandig vooraf om te reserveren. Italianen gaan graag buiten de deur eten, helemaal in het weekend. Als je wil voorkomen dat je met een knorrende maag een paar keer te horen krijgt dat er geen plaats is, dan is reserveren dus aan te raden. Met name in de hippe en populaire wijk Trastevere moesten we écht van tevoren ons plaatsje veiligstellen, maar over het algemeen geldt het voor de goede restaurants in de hele stad. In toeristenrestaurants is vaak wel plek, deze herken je aan de volledig Engelse kaart en de ober die je (met alles wat hij in zich heeft) naar binnen probeert te praten.

4. De paus zien? Bezoek het Sint-Pietersplein op zondagmiddag om 12 uur

Tijdens ons bezoek aan Vaticaanstad speurde ik elk hoekje en gaatje af om een glimp van de paus op te vangen. Je snapt wel dat hij nergens te bekennen was, maar gelukkig blijkt het helemaal niet zo moeilijk te zijn om de paus te zien. Je kunt hem namelijk elke zondag om 12 uur op het Sint-Pietersplein zien, tenzij hij in het buitenland verblijft. Vind je het leuk om naar zijn zegening te luisteren? Maak dan niet de fout die wij maakten: wij stonden helemaal vooraan bij het balkon op het Sint-Pietersplein omdat we dachten dat hij daar zou verschijnen, maar hij spreekt meestal vanuit zijn werkkamer. Die is in een gebouw rechts van de basiliek. De toegang tot het plein is gratis, maar kom op tijd, want je moet door een beveiligingspoortje. Wij combineerden de zegening van de paus met een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek en hoefden nog geen minuut te wachten om naar binnen te kunnen. Ik geef geen garantie dat dat altijd zo is, maar misschien een goede tip.

5. Maak gebruik van het openbaar vervoer

Het centrum van Rome is gróót. Met een gemiddelde van 25.000 stappen per dag hebben wij flinke afstanden afgelegd. Als je van wandelen houdt, is het mogelijk om bijna alles te wandelen. Houd je niet zo van wandelen, dan is het openbaar vervoer de uitkomst. Voor 24 euro kun je onbeperkt een week lang met de bus en metro reizen. Je koopt hiervoor een ticket bij de ticketmachines die door de hele stad te vinden zijn. Wij kochten hem op het vliegveld en hebben hem meteen gebruikt om naar het centrum te reizen. Het openbaar vervoer is goed geregeld, scheelt een hoop tijd en kan heel fijn zijn als je volgegeten én gedronken uit een restaurant komt ’s avonds.

6. Zie de bekendste bezienswaardigheden in vogelvlucht tijdens een Nederlandse fietstour

Een alternatief voor wandelen en het openbaar vervoer is een fietstour. In Rome kun je verschillende fietstours boeken met een Nederlandse gids. In een paar uur tijd fiets je langs de highlights van Rome en krijg je de mooiste verhalen te horen. Tip: boek de fietstour op één van de eerste dagen dat je in Rome bent. De gids kan je veel tips geven en je kunt de stad alvast verkennen. Op de fiets kom je leuke plaatsen tegen waar je zeker nog eens terug wilt. Wij boekten een fietstour van 3 uur via Baja Bikes voor €27,50 per persoon. Een aanrader!

7. Vlieg privé Rome

Deze variant is eigenlijk alleen weggelegd voor een echte jetsetter! Maar wie wil nu niet vliegen naar Rome in prive jet? Op en top luxe zonder je te hoeven storen aan anderen of te wachten om het vliegtuig in te mogen.

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie