Tips & Lijstjes

8 tips om een geannuleerde vlucht te overleven

W

Je hoopt dat het je nooit overkomt: een geannuleerde vlucht. Ik hoopte het ook, maar soms overkomt het je toch. Slechte weeromstandigheden kunnen er zomaar voor zorgen dat je vlucht niet gaat. Alles voor jouw veiligheid natuurlijk, maar fijn is anders. Ons overkwam het op het vliegveld in Warschau, waarna het al snel duidelijk werd dat we de nacht op het vliegveld zouden moesten doorbrengen.

1. Zorg voor informatie

Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is wel zo. De beveiligers zullen je waarschijnlijk geen informatie kunnen geven, maar de stewardessen wel. Hoewel zij overladen worden met vragen en je vaak van het kastje naar de muur wordt gestuurd, is het handig om contact te leggen met iemand die de lokale taal spreekt. In ons geval spraken we een Poolse vrouw aan die goed Engels kon. Al snel hadden we een deal: zij vertaalde de informatie voor ons en wij leerden haar hoe ze Safari moest openen op haar telefoon. Bij ons werd de meeste informatie namelijk gegeven via de intercoms, maar zodra de informatie in het Pools was geweest, ging iedereen praten. Hierdoor verstonden we niet wat er gezegd werd in het Engels. Ons persoonlijke vertaalster vertaalde alle omgeroepen informatie direct naar het Engels. Zo waren we snel op de hoogte van wat er verteld werd.

2. Haal je bagage op

Als duidelijk wordt dat je de nacht op het vliegveld of buiten het vliegveld moet spenderen, zorg er dan voor dat je direct je ingecheckte bagage ophaalt. Grote kans dat er in de chaos met bagage geslingerd wordt, dus je kan hem maar beter ophalen. Dit wordt ook aangekondigd, dus zorg dat je op tijd in de rij staat!

3. Breng je gekochte duty-free items terug

Heb je net dat lekkere, belastingvrije luchtje gekocht? Dan zal je hem toch echt even terug moeten brengen. Vaak sturen ze je namelijk weg uit de gate en dan kom je weer terecht in de aankomsthal. Als je de volgende ochtend dan met je duty-free item door de security heen wil, accepteren ze hem niet meer, omdat je item dan buiten de veilige zone is geweest. Dus, als je problemen wil voorkomen, breng dan even je luchtje terug.

4. Verwacht niet al te veel van de werknemers

Hoe vervelend het ook is en hoe veel informatie je ook wil hebben: de werknemers doen hun uiterste best en voor hun is het ook allesbehalve leuk. Ze hebben het ontzettend druk met alles regelen en iedereen rustig te krijgen, dus heb geduld en verwacht vooral geen lange privésessies waarin ze alle informatie aan je uitleggen. Vaak weten zij ook niet meer dan dat er is omgeroepen. Lief glimlachen en accepteren dan maar.

5. Bewaar al je bonnetjes

Koop je drinken, eten of iets anders dat je nodig hebt: bewaar altijd je bonnetje. Alles wat je eet en drinkt kan je terugvragen via je verzekering. Zolang je de bonnetjes in je bezit hebt, kost dat allemaal veel minder moeite. Bewaren dus!

6. Slaap in een hoek

De luchtvaartmaatschappij probeert altijd een slaapplek voor je te regelen en dat was in ons geval ook zo. Helaas was het één grote chaos bij de taxi’s en waren er veel te weinig taxi’s voor het aantal mensen. Daardoor konden we geen taxi bemachtigen en moesten we wel op het vliegveld slapen. Mocht dat gebeuren, zorg dan dat je in een hoekje gaat liggen. Zo heb je de meeste bescherming over je spullen, omdat je die dan kan insluiten. Als het kan, kun je je koffer ergens aan vastmaken. Knoop een sjaal om je handvat heen en maak je koffer bijvoorbeeld vast aan een paal. Het hoeft niet professioneel te zijn, zolang je maar een idee hebt dat je controle hebt over je bezittingen. Als je eenmaal het idee hebt dat het goed ligt, slaap je een stuk rustiger.

7. Houd het stopcontact als een havik in de gaten

Een probleem waar iedereen mee kampt: de batterij van je telefoon op voldoende procent houden. Na een nacht op het vliegveld heeft je batterij het waarschijnlijk niet overleefd. Er zijn vaak weinig stopcontacten te vinden, dus houd ze in de gaten en sla toe als er een vrij is! Het scheelt je veel gestress om het thuisfront te bereiken én als je je verveelt (en dat ga je gegarandeerd doen) kan je lekker spelletjes spelen.

8. Behoud je humor

Voor de emotionele wrakken onder ons (ik heb het ook tegen mezelf): mental breakdowns zijn oké. Ik heb er zo’n zes in één nacht gehad, maar we hielden elkaar goed op de been door veel grapjes te maken. We legden zelfs contact met wat Belgische jongens die ons moppen vertelden. Hierdoor werd het allemaal nét wat gezelliger en geen enorm drama. Leuk is het natuurlijk nooit, maar je kan het wel net iets leuker maken!

Heb jij nog een goede tip? Laat het ons weten!

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie