Tips & Lijstjes

8 tips om je eerste keer backpacken te overleven!

Je eerste keer backpacken, spannend! Iedereen die al geweest is of van plan is te gaan kent het gevoel van zenuwen, hoop, spanning en zin in hebben tegelijk. Je weet niet precies wat je moet verwachten en hoe je je moet voorbereiden. Wat je ook diep in je hart weet is dat het onmiskenbaar een hele gave reis gaat worden. Om deze onzekerheid een beetje te temperen en omdat jij niet opnieuw het wiel hoeft uit te vinden, zetten we acht tips om je eerste keer backpacken te overleven op een rijtje.

1. Er is een aantal spullen die je hoe dan ook bij je moet hebben

De spullen die menig backpacker tijdens zijn eerste keer zeker is vergeten (been there, done that), zijn niet op twee handen te tellen. Denk bijvoorbeeld aan een cijferslotje om je rugzak mee dicht te maken. Let op: geen sleutelslotje, want waar moet je in godsnaam die sleutel iedere keer laten zonder hem kwijt te raken? Neem een wereldstekker mee, zodat je in ieder geval overal je apparatuur op kunt laden. Het liefste met twee uitgangen. Denk aan een zakmes om tussendoor fruit te kunnen schillen en crackertjes te kunnen smeren. Andere dingen die je niet kunt missen in je backpack zijn: je paspoort, packing cubes (zodat niet alles iedere keer door elkaar ligt) en muggenspray (het liefste met Deet).

2. Reis rustig

Ja er is heel veel te zien, maar er is ook heel veel om over te slaan. Ik heb geleerd van andere reizen dat je beter iets rustiger aan kunt reizen. Zo raak je meer gewend aan je omgeving, heb je sneller een thuisgevoel en leer je de stad of plek écht kennen in plaats van enkel langs de toeristische hotspots te vliegen.

3. Koop een simkaart

Niets is zo fijn als altijd bereikbaar zijn in een onbekend land. Door een simkaart te kopen, wat helemaal niet duur hoeft te zijn, kun je altijd je locatie opzoeken en kun je altijd een appje sturen of bellen zonder bang te zijn voor de belachelijk hoge kosten die eraan verbonden zitten.

4. Heb altijd genoeg contant geld op zak

Het kan onveilig voelen om met veel cash op zak te lopen, maar toch is het aan te raden. Die €50 die gestolen kan worden is niets ten opzichte van hulp nodig hebben zonder dat je geld hebt. In het buitenland vind je niet op iedere hoek van de straat een pinautomaat dus voor onverwachte uitgave is het echt fijn wat geld bij je te hebben.

5. Voorkom oplichting

De meeste mensen in het buitenland zijn ontzettend lief, maar veel toeristen worden toch nog vaak opgelicht. Heel regelmatig gebeurt dit gewoon door de simpelste en bekendste manieren van oplichting. Als je je hier even in inleest, ben je een beetje voorbereid op de technieken. Belangrijkste van alles: vertrouw niet zomaar alles en iedereen en gebruik je gezonde verstand om een situatie in te schatten.

6. Pas op met wat je eet

Je kunt op veel bestemmingen niet zomaar alles eten zonder er ziek van te worden. De belangrijkste voedingsmiddelen waar je me uit moet kijken zijn kraanwater, ijsblokjes, schepijs, vleeswaren van straattentjes en rauwe groente die gewassen zijn met kraanwater. Bij straattentjes ligt het eten vaak niet gekoeld en lang in de zon. Gerechten met gebakken groente kunnen dan vaak geen kwaad, maar zodra er vlees en vis in zit wel.

7. Heb respect voor de normen en waarden van de cultuur

Ieder land heeft zijn eigen normen en waarden en het is belangrijk deze te respecteren. Denk bijvoorbeeld aan kledingvoorschriften. Op straat lopen met een strapless hemdje en een kort rokje is in veel landen not done. Zolang je rekening met hun houdt, zullen ze jou ook sneller helpen. Met name op religieuze plaatsen is het belangrijk je van tevoren in te lezen over wat er van je verwacht wordt.

8. Zorg dat je verzekerd bent

De wetenschap dat je verzekerd bent is altijd fijn. Een aantal dingen om daarom op te letten: neem je zorgpas mee, maar een foto van de inhoud van je backpack zodat je bewijs hebt van wat je meenam en zet je pinpas op werelddekking. Het is vaak duurder om met een creditcard te pinnen, maar deze is wel extra verzekerd.

Last but not least: geniet! Want het is waarschijnlijk de gaafste reis die je tot dan toe gaat maken, dus laat vooral alles op je inwerken en pluk iedere dag!

Gerelateerde berichten