Tips & Lijstjes

Albanië: de gaafste hotspots in de natuur

Albanië is een land waar de natuur nog écht ongerept genoemd kan worden. Niet in de laatste plaats omdat Albanië pas heel kortgeleden openging als toeristisch land. Tot 30 jaar geleden was Albanië een gesloten land. Er waren geen auto’s, geen asfaltwegen, niemand had ooit van een banaan gehoord of van het merk Coca-Cola en iedereen leefde zijn eigen leven. Conclusie: de natuur is dus ook ongerept gebleven. Je hoeft je dan ook niet te verbazen als er koeien, geiten, schapen, honden en stieren rustig op de autoweg staan te chillen. De volgende hotspots in de natuur van Albanië zijn absoluut te moeite waard tijdens je bezoek!

Het mysterieuze Blue Eye

In het zuiden van Albanië vind je het mysterieuze Blue Eye. Het is een gat in de grond waar helderblauw water uit gepompt wordt met heel veel kracht. Het is bijna onmogelijk om zwemmend het gat te bereiken (als je de kou al aankunt want het water is zo’n 10 graden in de zomer). De verklaring van de Albanezen is dat er ergens op een hoger niveau een meer ligt waardoor de kracht van het water zo groot is dat het er op een andere plek uitgeperst wordt. Bij het Blue Eye dus. Maar de oorsprong van het water hebben ze nog nooit kunnen vinden. Je kunt deze bezienswaardigheid gemakkelijk met de auto bereiken. Het laatste stuk is een beetje hobbelig. In het hoogseizoen betaal je ongeveer €3 om er te parkeren.

De thermale baden van Albanië

In zuidoosten van Albanië (bij Benjë), midden in een gigantisch gebergte, liggen de thermale baden van Benjë. Op natuurlijk wijze hebben al deze baden een temperatuur van ongeveer 22 tot 28 graden. Heel aangenaam voor een duik. Zelfs (of juist) in de winter wanneer er overal sneeuw ligt. Er komt dan ook stoom van de baden af (erg fotogeniek). Wij waren er echter in de zomer, dus geen stoom maar wel zon! In het hoogseizoen betaal je €2 parkeerkosten. In het laagseizoen is het gratis en kun je er ook wildkamperen. We namen ’s ochtends in plaats van een douche een duik in het lekkere water. Als je daar wildkampeert, zorg dan wel dat je al je afval mee terug neemt. En gebruik bovendien geen shampoo of zeep die niet biologisch afbreekbaar is.

Albanië

Het gebergte rondom Theth en Valbone

Helemaal in het noorden van Albanië bestaat het binnenland louter uit hoge bergen. Met de auto duren alle afstanden dus acht keer zo lang, maar dat levert wel prachtige uitzichten en hotspots in de natuur op. De hike van Theth naar Valbone is een van de meest bekende hikes van Albanië. Hij duurt ongeveer vier uur als je op je gemakje loopt. In één dag heen en terug is dus niet echt een optie. Overnachten en de volgende dag terug is wel mogelijk. Ben je niet zo van het hiken? Dan kun je met een ferry over het meer varen rondom dit gebergte. Je geniet dan van een prachtig uitzicht, kalm water en hele mooie kloven. De auto of camper kun je zelfs meenemen op de ferry zodat je vanaf het eindpunt rustig verder kunt rijden.

De stranden van Ksamil

Oké, officieel is Ksamil niet een plek die midden in de natuur ligt. Maar de stranden zijn zo mooi dat deze plek toch in het rijtje hoort. Ksamil staat bekend als de meest populaire badplaats van Albanië. En dat is niet zonder reden. De stranden zijn parelwit, het water lichtblauw en de zeewatertemperatuur is bovendien superlekker. Niet alleen het meest centrale strand ‘Bora Bora Beach’, maar ook alle omliggende stranden zijn zeker de moeite waard. Vanuit Ksamil kun je ook met een (gehuurde) kano of sup de omliggende stranden ontdekken. Rondom de baai ligt bovendien een mooie boulevard. Ideaal voor een rondje wandelen of om bij de andere stranden te kunnen komen.

Albanië

Het meer van Shkoder

Albanië en Montenegro delen een groot meer: het meer van Shkoder (of Skadar zoals ze het in Montenegro noemen). Rondom het meer is nauwelijks bebouwing waardoor je vanuit verschillende plekken hele mooie uitzichten hebt. Je kunt er zwemmen, hiken, kanoën en nog veel meer! De noordkant van het meer bestaat grotendeels uit vochtige vlaktes. Afhankelijk van de hoeveelheid water die uit de bergen komt, kan dit meer namelijk honderden vierkante kilometers groter worden. In periodes waarin er minder water is, lijken deze vlaktes dus een soort moerassen.

Gerelateerde berichten