Afrika

Alles wat je wil weten over een rondreis door Botswana!

Steeds vaker hoor je van mensen dat ze naar Botswana reizen. Botswana is nog relatief nieuw als populaire bestemming voor toeristen. Vandaar dat het allesbehalve overladen met mensen is. Botswana is authentiek, avontuurlijk en safari-achtig. In deze blog lees je alles wat je wil weten over een rondreis door Botswana!

Reizen door Botswana

Reizen door Botswana kan op verschillende manieren. Het kan natuurlijk met een georganiseerde reis. Ideaal om zonder zorgen een fantastische avontuurlijke reis te beleven. Je komt met deze reis op plekken waar je anders misschien nooit zou komen.

Anderen kiezen ervoor om de reis zelf te organiseren. Door een vliegticket te kopen naar bijvoorbeeld Zuid-Afrika, daar een auto huren met een tent op het dak en vervolgens de grens over rijden naar Botswana. Aan het reizen zelf zul je even aan moeten wennen, want asfaltwegen kennen ze niet altijd. Veel hobbelen over droge zandweggetjes dus.

Het is ook mogelijk om het land te bereizen met een klein vliegtuig. Zo kun je van plek naar plek met korte binnenlandse vluchtjes. Een van de redenen dat dit steeds populairder wordt, is omdat het reizen per bus of auto door de zandweggetjes langer duurt. De meesten die voor deze manier van reizen kiezen, nemen vaak een backpack mee.

Botswana

Bezienswaardigheden

Botswana heeft ontzettend veel gave bezienswaardigheden. Welke je kiest is natuurlijk afhankelijk van je route. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Kalahari Woestijn. Deze is zo groot dat het een aantal landsgrenzen overschrijdt. Bovendien leeft hier nog altijd een inheemse bevolkingsgroep. Ook Gabarone, de hoofdstad van Botswana, is zeker de moeite waard. De zoutvlaktes van Makgadikgadi zijn ook erg gaaf! Afhankelijk van het seizoen vind je hier uitgestrekte droge zoutvlaktes of staan ze juist helemaal vol met water. De bevolking rijdt hier overheen met een soort quad. Daarnaast vind je meerdere nationale parken in Botswana. Stuk voor stuk prachtig om te bekijken! 

Botswana

Beste reistijd Botswana

De beste reistijd voor Botswana is een beetje afhankelijk van waar je naar op zoek bent. Ga je voor de minste kans op neerslag? De grootste kans op bepaalde beesten in het wild te kunnen zien? De minst hete periode? Botswana ligt natuurlijk erg zuidelijk, tegen Zuid-Afrika aan. De seizoenen zijn daarom niet te vergelijken met de seizoenen hier. Wil je graag warm weer? Dan zijn de maanden november tot en met januari bij uitstek geschikt. Het is dan overigens ook regenperiode. Dat betekent niet dat het de hele dag regent, maar dat er een grotere kans is op korte en heftige regenbuien. Door de regen krijgt het landschap echter wel een hele bijzondere kleur en komen er bepaalde wilde dieren tevoorschijn zoals Zebra’s.

Vanaf ongeveer eind april tot en met begin september kun je het beste Botswana bezoeken als je wilde beesten wil zien. Het is dan niet te heet en dus heerlijk te bereizen. Let wel op als je met een tent reist, want gedurende de nachten kan het erg afkoelen in bepaalde periodes. De beperkte regenval heeft ook in deze periode invloed op de dieren. Ze zullen zich sneller rond plaatsen verzamelen waar water te vinden is. Als je met een gids op pad bent, dan zal de gids je vaak naar deze plekken leiden.

Handig om te weten

  • Voor Botswana heb je verschillende inentingen nodig. Laat je dus tijdig vaccineren bij de GGD of een andere organisatie.
  • Je zult zeker het een en ander gaan spotten in een wild. Van lieve aapachtige diertjes tot grote en gevaarlijke beesten. Raak nooit in paniek en besef dat je in je auto altijd het meest veilig bent. Zie je ze tijdens het rijden? Zorg dan dat je motor heel zachtjes draait en maak nooit onverwachte bewegingen. Ben je niet in of bij een auto? Blijf dan staan en beweeg niet ook al ben je bang. Ga nooit rennen.
  • Voer nooit de beesten in het wild. Dat betekent dus ook dat je geen groen-afval achter moet laten in de natuur, zoals je in Nederland misschien wel gewend bent.
  • Koop drinkwater in flessen in de supermarkt en controleer of de dop nog geseald is. Wij Nederlanders kunnen vaak niet tegen de bacteriën uit het kraanwater.
  • Maak op tijd een lijst met belangrijke telefoonnummers voor noodgevallen. Je hebt daar vaak geen bereik maar kunt dan wel aan iemand anders vragen met een speciale telefoon om contact met iemand op te nemen.
  • Reis je zelf met een auto? Neem altijd een reserveband mee en zoek hoe dan ook van tevoren op hoe je een band verwisselt voor als je stil komt te staan. Er is namelijk ook niet altijd iemand die binnen korte tijd langsrijdt.

 

Gerelateerde berichten