Indonesië

Backpacken door Bali? Dit moet je weten voor vertrek!

Altijd handig om op de hoogte te zijn van wat tips en tricks zodat we niet allemaal opnieuw het wiel uit hoeven te vinden. Dus here we go: dit moet je weten voor je vertrek naar Bali!

1. Visum regels in Bali zijn gewijzigd

Tot 30 dagen verblijf krijg je standaard een visum. Vroeger was dat gratis, sinds kort kost dat €30,- euro. Deze koop je gewoon bij aankomst op de luchthaven in Denpasar en daarvoor hoef je dus niets voor te bereiden. Wil je langer dan 30 dagen blijven dan zul je je visum tijdens je verblijf in Bali moeten verlengen of dit vooraf regelen met de ambassade in Nederland. Wanneer je het in Bali doet, kost het tussen de €70 en €100 per persoon, afhankelijk van hoe snel je alles geregeld wilt hebben en of je het aan een agentschap uitbesteedt of niet.

2. Zorg dat je een uitreisticket hebt

Op de luchthaven bij vertrek wordt er al gevraagd naar je uitreisticket. Het niet hebben daarvan kan problemen veroorzaken op Schiphol, maar ook in Denpasar. Dat heeft weer te maken met de regels voor een visum (zoals hierboven omschreven).

3. Op Bali is geen openbaar vervoer

Waarom niet? Omdat de wegen dat simpelweg niet aankunnen, die zijn daar veel te smal voor. Reizen doe je dus altijd met privé vervoer. Dat kan met taxi’s die je op straat aanspreekt of door via WhatsApp afspraken te maken met een privéchauffeur. Om te weten wat redelijke prijzen zijn voor taxiritten kun je de app Gojek of Grab gebruiken. Deze apps worden echter niet echt gewaardeerd door de lokale bevolking. Wat wij vaak deden was iemand op straat aanspreken en gewoon de prijs afspreken die Gojek aangeeft. Zo blijft het geld bij de locals maar heb je wel een fijn onderhandelingsmiddel zodat je niet iedere keer afgezet wordt.

4. De inwoners van Bali zijn ontzettend vriendelijk

We hebben ons in al die weken echt nergens onveilig gevoeld en ook niet het idee gehad dat we onze waardevolle spullen erg moesten beschermen (uiteraard wel gedaan voor de zekerheid). Je wordt begroet, ze helpen je met de weg en ze staan altijd voor je klaar. Uiteraard willen ze ook vaak iets verkopen, maar als je ze vriendelijk bedankt dan zeggen ze graag gedaan en kun je heerlijk rustig je tocht vervolgen.

5. Zonnebrand is hier ongelofelijk duur

Neem voldoende zonnebrand mee uit Nederland want hier is het in Bali vrij duur. Waar je in Nederland €10 voor betaalt kun je hier het dubbele neertellen. Beetje zonde want je hebt het hard nodig. Wij doen met twee personen ongeveer een week met een flesje van factor 30.

6. De meeste ijsblokjes kun je drinken

Op heel veel plekken is het niet meer normaal om ijsblokjes van kraanwater te maken en dus kun je er vaak gewoon lekker van genieten. Je kunt het soms zien aan de vorm en als je twijfelt natuurlijk altijd vragen (of gewoon niet doen).

7. Lees je in over de religie en de gebruiken

De meeste mensen op Bali hangen het Hindoeïsme aan. Dat komt hier prachtig tot uiting, in die zin dat eigenlijk alle geloven geaccepteerd worden. Het atheïsme wordt echter niet zo goed begrepen want als je uit Europa komt gaan ze er in principe vanuit dat je Christen bent. Ook in tempels en religieuze plekken is het goed om te weten wat je wel en niet mag doen. In ieder geval je knieën bedekken, goed de reglementen doorlezen en niet zomaar iets doen. Zo kan het bijvoorbeeld heel bepalend zijn van welke fontein je het water aanraakt. Sommige fonteinen worden alleen gebruikt bij crematie ceremonies en het kan dus respectloos overkomen om je daar niet aan te houden.

8. De seizoenen van Bali en beste reistijd

Bali kent twee seizoenen. Het droge seizoen en het regenseizoen. Die lopen ongeveer samen met de lente en de zomer en respectievelijk de herfst en de winter van Nederland. In het droge seizoen is er ontzettend veel toerisme, maar ben je ook vaak gegarandeerd van de mooie zonsondergangen. Overigens regent het in het droge seizoen ook nog ongeveer tien dagen per maand (vaak niet meer dan een korte intense regenbui gevolgd door zon). In het regenseizoen regent het bijna iedere dag, maar is er ook veel minder toerisme. Onze ervaring is dat er tijdens het regenseizoen nog ontzettend veel zon is en dat het heel prettig is om niet ondergelopen te worden door hordes toerisme. Het regent eigenlijk nooit een hele dag. Hooguit een keer een ochtendje of een korte bui in de avond. De meeste regen valt namelijk ’s nachts. Wat de beste reistijd voor Bali is, is dus lastig te zeggen. Ga je voor weerszekerheid of minder toerisme? Het is maar net wat je voorkeur heeft.

Gerelateerde berichten