Azië Indonesië

Bukit Lawang – Op zoek naar orang-oetans in Indonesië

Bukit Lawang

Een kleine twee weekjes geleden waren we in Indonesië, en wel op Sumatra. Na aankomst in de grootste stad van het eiland, Medan, bleven we 1 nachtje in de hoofdstad van Sumatra waarna we de volgende dag langs de palmolieplantages (hierover straks meer) een ruime 4 uur over slecht verharde wegen naar het klein, maar fijne Bukit Lawang. Wat we daar gingen doen? Orang-oetans spotten in de jungle!

Bukit Lawang

Zoals gezegd was het een ruime 4 uur rijden naar Bukit Lawang vanuit Medan, niet omdat het zo ver weg is, maar omdat de wegen erg slecht zijn. Het stukje is niet veel meer dan 80 kilometer, maar vanwege de drukte en onverharde wegen kan het erg lang duren. Zorg dus voor een goede chauffeur (je wilt er echt niet zelf rijden) en veel water in de auto of het busje. De naam Bukit Lawang betekent vrij vertaald: Berg toegang. En dat is niet gek want het ligt aan de voet van het tropisch regenwoud wat het leefgebied is van de orang-oetans, wat dan weer vrij vertaald mag worden naar: bosmensen.

Ook het dorpje zelf is heerlijk om eens door te lopen, ondanks dat dit dorp gericht is op toerisme zijn er maar weinig mensen die het contact zoeken met de lokale bevolking. De bevolking is echter enorm gastvrij (en wil zelf graag met de lange Nederlanders op de foto). Verder stroomt er een rivier door het dorpje, hier doet de lokale bevolking zijn en haar was en wassen ze zichzelf, maar dit is ondertussen ook hun eigen speelplaats. Neem dus ook gerust een duik in het water en ga op zoek naar de Engels sprekende lokale en maak een gezellig praatje.

Bukit Lawang rivierOp zoek naar de orang-oetans!

En die bosmensen die wilde wij wel zien! En dat lukte gelukkig. Via een lokale gids, die je zowel zelf kunt regelen of via een boekingsbureau kunt boeken, begonnen wij de volgende dag rond 7.00 (en dat noemen ze dan vakantie) aan onze tocht. Onze gids ging op pad samen met 2 hulpgidsen, deze 2 gingen vooruit om de apen te zoeken. Zij kennen het leefgebied van de verschillende apen en kunnen zo in stilte op zoek gaan naar de orang-oetans. Wanneer een van beide dan de een aap spot licht deze de gids in die ons ondertussen meer vertelt over het regenwoud en de andere apen die we ondertussen tegenkomen. Zo kwamen we namelijk ook Thomas Leaf apen en Withand Gibbons tegen.

Ondanks dat de apen in het wild leven merk je wel dat ze gewend zijn geraakt aan de toeristen in het regenwoud. De apen worden namelijk gelokt met geluiden en eten en komen erg dicht bij de mensen. Wel is het zo dat de gidsen precies weten bij welke apen ze dit wel en niet kunnen doen, zo is er 1 aap die via een rehabilitatieproces weer terug in de jungle terecht is gekomen, nadat deze vroeger door mensen is mishandeld, maar nu nog steeds bang is voor mensen. Dit vrouwtje heeft in de afgelopen jaren ook wel eens toeristen gebeten. Vandaar dat het ook sterk af te raden is om alleen en zonder gids de jungle in te trekken.

Na afloop van de jungle trekking is er ook nog de mogelijkheid om via ‘tubing’ terug te keren naar het dorp. Er worden dan een aantal opblaasbanden aan elkaar geknoopt waar je met een groep op kan zitten om vervolgens de, redelijk wilde, rivier af te dalen. Absoluut een aanrader!

Orang oetan bukit lawangLeefgebied van de orang-oetans

Tijdens de 6 uur durende trekking lijkt het alsof je veel loopt, maar vanwege de grote hoogte verschillen valt dit uiteindelijk reuze mee waardoor je maar een kleine afstand aflegt. Daarmee zien we dus (en dat is wellicht maar goed ook), maar een klein deel van het leefgebied van de orang-oetans. De laatste jaren is namelijk het leefgebied enorm verkleind door de vele palmolie- en rubberplantages, maar ook door de lokale bevolking die de apen afschieten wanneer zij te dicht hun huis komen. Wij hebben door de reisorganisatie ook een rondleiding op de palmolieplantage aangeboden gekregen, maar deze hebben we direct geweigerd omdat we dit absoluut niet wilde steunen. We hopen dan ook dat iedereen dit zal doen.

Orang Oetan spotten Bukit Lawang SumatraBeste reistijd en hoe lang moet je in Bukit Lawang blijven

De reistijd voor Bukit Lawang maakt eigenlijk niet veel uit, het echte regenseizoen duurt van november tot en met maart, maar aangezien je een tropisch regenwoud in gaat hoort dit er natuurlijk ook gewoon bij. Wij waren en in december, midden in het regenseizoen dus, maar hadden hier absoluut geen last van. In de avond kan het goed onweren, maar overdag is het vaak droog. En een beetje regen in een tropisch regenwoud hoort er nou eenmaal bij. Meer weer en klimaat informatie over Indonesië is terug te vinden op 27vakantiedagen.nl

Behalve de jungle trekking en het kleine dorpje is er verder niet heel veel te doen, wij waren er 2 nachten, dit omdat je het beste vroeg de jungle in kan trekken vanwege de hitte, en dat was wat ons betreft perfect.

Bukit Lawang jungle

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie