Afrika

De mooiste route voor een selfdrive door Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een adembenemend mooi en divers, maar ook complex land. Geen vakantie is lang genoeg om het echt te kennen en te begrijpen. In vier weken tijd kun je wel een goede glimp krijgen van de schitterende landschappen, ongerepte natuur en bijzondere cultuur.

Het land leent zich er prima voor om op eigen gelegenheid doorheen te reizen. Er wordt in Zuid-Afrika links gereden, maar daar ben je zo aan gewend. De bewegwijzering is duidelijk en buiten de steden is er amper verkeer. De meeste wegen zijn geasfalteerd en in goede staat. Ook de onverharde wegen zijn goed begaanbaar. Reis wel zo veel mogelijk overdag. ‘s Avonds en ‘s nachts is het land helaas minder veilig.

Met deze droomroute kun je in 4 weken alles uit je reis door Zuid-Afrika halen en optimaal genieten van dit prachtige land, de adembenemende natuur en de fascinerende cultuur:

Pilanesberg

Na een vlucht van 11 uur en 43 minuten land je op Johannesburg. Daar stap je in de auto en rij je naar Pilanesberg voor een spectaculair begin van de reis. Pilanesberg heeft namelijk een prachtig National Park. Dit unieke gebied was in de prehistorie een kolkende vulkaan. Nu is het een groot stuwmeer met daaromheen drie groepen heuvels van gestolde lava. Het is een van de grootste vulkanische complexen van de wereld. Je kunt er onder andere giraffen, nijlpaarden, koedoes, gemsbokken, hartebeesten, waterbuffels, luipaarden en de zeldzame bruine hyena spotten. Daarnaast fladderen er driehonderd soorten vogels rond.

Kruger Park

De volgende stop is in de het zuiden van het Kruger Park, een van de bekendste wildparken van Afrika. In het Kruger Park zijn ongeveer 25 camps waar je kunt overnachten. In het park heb je een uitgelezen kans om de big 5 te spotten. Daarvoor moet je wel vroeg uit de veren. Je kunt er om 06:00 uur ‘s ochtends een gamedrive doen. Let op: stap niet zomaar uit de auto. Al helemaal niet als er leeuwen in de buurt zijn.

Een nachtsafari is ook absoluut de moeite waard. Zodra de zon onder gaat, rijd je onder begeleiding van een ranger het park in. Hier kun je zien hoe leeuwen en luipaarden door het donker sluipen. Kijk dan ook eens omhoog naar de adembenemende sterrenhemel. Die kun je veel beter zien dan vanuit de camps.

Mlilwane Wildlife Sanctuary

Na het Kruger Park volgt een bezoek aan het Mlilwane Wildlife Sanctuary. Dit is één van de Big Game Parks van Swaziland, en de eerste. Ted Reilly begon op zijn boerderij dit natuurreservaat met als doel de wildstand te beschermen en uitgestorven wild opnieuw te introduceren. In 1964 opende het haar deuren voor het publiek. Je kunt er buffels, giraffes, nijlpaarden, luipaarden, zebra’s en verschillende soorten antilopen zien zoals koedoes, blesbokken en nyala’s. Het park is ruim 4.500 hectare groot.

St. Lucia

Mlilwane Wildlife Sanctuary gezien? Door naar het kleine plaatsje St. Lucia aan de oostkust van Zuid-Afrika. Dit plaatsje is namelijk de uitvalsbasis voor het iSimangaliso Wetland Park. Dit is het grootste wetland reserve van de wereld. Het park staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Je kunt het park het beste bezoeken vanaf het water. Hier zul je gegarandeerd nijlpaarden en krokodillen zien. Verblijf je in St. Lucia dan kun je zelfs in de avond en nacht nijlpaarden door het dorp zien lopen of in het zwembad van je hotel zien drijven!

Maloti-Drakensberg Park

De uitzonderlijke natuur van het Maloti-Drakensberg Park is compleet anders dan wat je hebt gezien in het iSimangaliso Wetland Park. Stijgende basaltische steunpilaren, dramatische dieptes, rotsachtige kloven, grotten, gouden zandsteenwallen, steile rivierdalen en graslanden kenmerken het landshap. De San, een volk dat inmiddels is uitgestorven, heeft er 4.000 jaar lang rotstekeningen gemaakt. De prachtige tekeningen weerspiegelen het spirituele leven en vormen de grootste concentratie van rotstekeningen van Afrika, beneden de Sahara.

Bloemfontein

Tijd voor cultuur! Bloemfontein ligt midden in Zuid-Afrika en is de juridische hoofdstad van het land. Er zijn genoeg culturele activiteiten in deze vriendelijke stad. Zo kun je er naar het National Museum bezoeken of het Anglo-Boer War Museum. Kunstliefhebbers kunnen terecht bij het Oliewenhuis Art Museum. Bij het Cheetah Experience kun je alles leren over de cheetah. De stad staat daarnaast bekend om de vele rozen die er groeien en elk jaar wordt er het Rose Festival gehouden.

Mountain Zebra National Park

Terug de natuur in. De natuur in dit National Park bestaat uit uitgestrekt grasland. Er leven onder andere 700 zeldzame bergzebra’s. Het park is in 1937 opgericht om deze zebra’s tegen uitsterven te behoeden. Verder is het gebied een ideale leefomgeving voor verschillende antilope soorten en allerlei vogels.

Addo Elephant National Park

De naam van dit park zegt het al: hier ga je zeker olifanten zien! Dit park is in 1931 opgericht om een veilige haven te bieden voor de overgebleven 11 olifanten die daar in de omgeving rond dwaalden. Tegenwoordig zijn er meer dan 450 olifanten. Er leven ook buffels, en meer dan 48 bedreigde neushoorns. Verder staat dit park bekend om de dichte spekboom begroeiing.

Plettenberg Bay

Vanuit Addo Elephant National Park dalen we af naar de kleine chique badplaats Plettenberg Bay. Op het jetset strand draait het om zien en gezien worden. Je kunt er ook lekker winkelen, een terrasje pakken of eten in een van de vele restaurants die het plaatsje rijk is. Ook watersportliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Plettenberg Bay. Tussen juli en december komen de bedreigde Southern Right Whales naar Plettenberg, om daar hun jongen ter wereld te brengen. Je kunt er ook de Humpback, Bottlenose en de gewone dolfijn spotten.

Witsand

We blijven aan de kust met het prachtige langgerekte witte strand van het kleine dorp Witsand. Een heerlijke stille plek om tot rust te komen of om stoere boottochten te maken. Je kunt er naar het Witsand Nature Reserve. Dit kleine park is uniek door het duinlandschap.

Stellenbosch

De stad Stellenbosch is genoemd naar Simon van der Stel die het gebied in 1679 verkende en onder de indruk was van de schoonheid en vruchtbaarheid. Kort hierop vestigden de eerste kolonisten zich in het gebied. Het is dus ook na Kaapstad de oudste Europese nederzetting van Zuid-Afrika. Er zijn veel oude huizen te zien in Kaaps-Hollandse stijl. In het Burgerhuis is een VOC-museum is gevestigd. Daarnaast is Stellenbosch met ruim 200 wijnhuizen onlosmakelijk verbonden met wijn.

Kaapstad

Kaapstad was lang geleden een verversingspost van Nederlandse zeevaarders. Nu één van de levendigste steden van heel Afrika. Vanuit Kaapstad kun je Robbeneiland bezoeken, waar Nelson Mandela jarenlang gevangen heeft gezeten. De stad ligt aan de voet van de Tafelberg, die je in een wandeling van twee en een half uur kunt beklimmen. Vanuit Kaapstad vlieg je weer terug naar huis.

De beste periode voor een selfdrive door Zuid-Afrika

Den ideale periode om naar Zuid-Afrika op vakantie te gaan, hangt geheel af van wat je er graag wil zien. Elk seizoen heeft wat anders moois te bieden. Van april tot oktober is de Afrikaanse winter, en is het water te koud om te kunnen zwemmen. Van november tot maart is het echter heerlijk vertoeven aan de aan de kuststreek. Ga je in die periode naar Zuid-Afrika, dan loont het dus de moeite om nog even door te sparen en een zwembad in je tuin te plaatsen, zodat je ook tijdens de (tegenwoordig onvoorspelbaar warme) Nederlandse zomer verkoeling en waterpret kunt zoeken.
Wil je kiezen voor een meer verzorgde reis door afrika, dan kun je uiteraard ook kiezen voor bijvoorbeeld een groepreis door Zuid-Afrika.

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie