België

Drie fantastische Vlaamse steden voor een winters bezoek

Wist je dat veel steden in de wintermaanden op hun allermooist zijn? Niet alleen rondom kerst, maar misschien zelfs nóg mooier in januari en februari? In de spotlight drie Vlaamse steden – Mechelen, Leuven en Oostende – die de komende maanden zeker op je must-visit lijst moeten staan.

1. Magisch Mechelen voor het hele gezin

In een luttele twee uur rijd je met de auto – of met de trein, zonder overstap – vanuit bijvoorbeeld Amsterdam naar Mechelen. Een pittoreske stad, prachtig gelegen aan de rivier de Dijle. De highlights? Mechelen beschikt over een schitterende historische binnenstad met talloze kathedralen, kerken en verschillende bijzondere musea. Tip: het Museum Hof van Busleyden dat onlangs na een jarenlange restauratie heropend werd. Natuurlijk vergeten we de vele leuke kroegjes in de stad niet. Volgens locals zijn de tapas en wijn bij café Sava op de Grote Markt fantastisch, en een paar deuren verderop bestel je bij Anker Café het eigen, Mechelse stadsbier: de Maneblusser.

Mechelen houdt je warm
De maand december én de eerste week van januari staat de stad traditiegetrouw in het teken van ‘Mechelen houdt je warm’. In deze periode zijn er talloze – veelal gratis – activiteiten voor jong en oud, waaronder een fakkeltocht, een set van Deep House Belgium, een sfeervolle kerstmarkt en een heuse vuurshow genaamd ‘Mechelen in vuur en vlam’. Plus: volop schaatspret op de Schaatsboot – de enige ijspiste ter wereld die op een rivier drijft.

Voor het hele gezin
Wie denkt dat er na die feestelijke maand niets meer te beleven valt in Mechelen, heeft het grondig mis. Naast de verschillende historische panden waar liefhebbers van architectuur zich aan kunnen vergapen, profileert Mechelen zich steeds meer als ideale gezinsbestemming. Winkelen in winkelstraat “de Bruul”, stadswandelingen, het speelgoedmuseum (een aanrader!) en na afloop van een volle dag neerploffen voor een bord échte Vlaamse frieten en een heerlijk Belgisch biertje. Sportievelingen kunnen Mechelen niet verlaten zonder de 538 treden van de iconische Romboutstoren te beklimmen. Eenmaal boven aangekomen heb je een prachtig uitzicht: op een heldere winterdag kun je zowel Brussel als Antwerpen in de verte zien liggen!

2. Heerlijk Helder Leuven

Wie vanuit Mechelen 25 kilometer in zuidoostelijke richting afdaalt, rijdt Leuven binnen. Deze studentenstad is niet zonder reden bekroond tot ‘Bierhoofdstad van België’ – namelijk mede dankzij het feit dat de brouwerij van Anheuser-Busch InBev (voorheen Artois-brouwerij) hier gevestigd is. En natuurlijk door de aanwezigheid van duizenden studenten die er wel eentje – of twee, of drie – lusten op z’n tijd.

Speciaalbier en sprookjesachtige tuinen
Een Leuvense kroeg binnenstappen staat gelijk aan een cruciaal keuzemoment: welke van de honderden Belgische speciaalbiertjes laat je dit keer inschenken? Tijdens de Leuvense ‘Wintertijd’ (tot en met 5 januari 2019) worden daar nog eens diverse vaten speciaal winterbier aan toegevoegd, te nuttigen op de gezellige kerstmarkt met meer dan 170 kramen, bij de mooie kerstconcerten in de Sint-Pieterskerk of tijdens een wandeling in de sprookjesachtige wintertuin op de Grote Markt (inclusief kerststal, echte schapen en een levensgrote kerstboom).

Een bezoek dubbel en dwars waard
Leuven prijkt steevast in de top 10 van best bezochte steden in België. Niet verwonderlijk, want de stad heeft bezoekers enorm veel te bieden. Allereerst een prachtig historisch centrum met de Oude Markt als bruisende stadskern. Maar ook de Grote Markt, het stadhuis, de Sint-Pieterskerk en het Groot Begijnhof zijn absoluut het aanschouwen méér dan waard. Liefhebbers van oude en nieuwe kunst zorgen dat een bezoek aan het M-Museum op de planning staat; kinderen verkennen de stad graag tijdens een ritje met de (op zonne-energie aangedreven) Zonnetrein.

3. Kunstzinnig strandplezier in Oostende

Oostende, dat is toch die plek aan de kust waar iedereen in de zomer naartoe gaat? Klopt helemaal. Maar ook in de wintermaanden weet Oostende heel goed hoe het bezoekers warm moet houden – en hoe!

Lichtjes, glühwein en culinaire folklore
De stad heeft een buitengewoon gevarieerd winterprogramma. Tot en met 6 januari vormt Oostende het decor van onder meer een indrukwekkende lichttunnel over de Adolf Buylstraat en een Christmas Village – waarbij het gezelligste plein van de stad (het Vissersplein) wordt omgetoverd tot een plek waar plaatselijke artiesten optreden en bezoekers zich tegoed doen aan glühwein en warme choco. Zin in meer? Noteer dan ‘Winter in het Park’ (inclusief schaatsen op de vijver) en een heuse winterse ‘sneukelwandeling’, die je inwijdt in de plaatselijke culinaire folklore, op de Oostendse to-do lijst. Als kers op de taart verzamelen durfallen en diehards zich op zaterdag 5 januari en masse op het strand van Oostende voor de traditionele nieuwjaarsduik.

Kunst in overvloed
Dat strand is de hele winter the place to be voor een verfrissende strandwandeling. Over wandelen gesproken: wist je dat het grootste kunstfestival van Europa in Oostende te zien is? The Crystal Ship is een wandeling (of fietstocht) langs tientallen gigantische muurschilderingen en andere vormen van street art. Wie daarna nog niet genoeg kunst heeft gezien, stapt vastberaden door richting Mu.ZEE, hét museum voor Belgische kunst. Een ritje door de stad in de miniatuurtrein doet het altijd goed bij de kleintjes, evenals een bezoek aan het Noordzeeaquarium.

Gerelateerde berichten