Europa Spanje

Mijn favoriete Spaanse stad: Granada

Granada

Mañana, mañana. Wellicht ken je deze uitspraak wel. In Granada kennen ze hem zeker. Het betekent letterlijk ‘morgen, morgen’ en in de brede betekenis van het woord: ‘dat komt later wel’. Voor elke keuze in het leven van de relaxte inwoners van Granada, is deze spreuk het motief voor de uiteindelijke beslissing. Bus niet op komen dagen? Die komt later wel mevrouw! Ach, is uw pinpas ingeslikt? Dat regelen we morgen wel!

Deze ontspannen sfeer zorgt ervoor dat je met alle plezier de prachtige stad Granada kunt bezoeken (en soms met iets meer stress over je pinpas). Voor een opdracht tijdens een studiereis heb ik een tour gegeven door Granada. Als gevolg daarvan zijn de volgende bezienswaardigheden mijn favorieten geworden.

De kathedraal van Granada

“Mañana, mañana: die kathedraal bouwen we morgen wel”. Tja, met die instelling is het niet verbazingwekkend dat de kathedraal in 200 jaar gebouwd is. Wat weer een positief gevolg daarvan is, is dat er daarom verschillende architecten aan gewerkt hebben. Daardoor zijn er meerdere bouwstijlen te onderscheiden.

Wanneer je vanuit de ingang van de kathedraal naar links gaat en meteen weer links het pleintje op loopt, kom je bij het Capilla Real. Deze grafkapel, waar allerlei katholieke koningen begraven zijn, grenst aan de kathedraal. Op datzelfde plein zit bijna altijd een man met een ovalen muziekinstrument (geen idee hoe het heet) prachtige muziek te spelen. Hij tokkelt met zijn vingers op verschillende plekken van het instrument en het geluid dat eruit komt, draagt over het hele plein.

granada-666538_960_720

Plaza Bib Rambla

Wanneer je vanuit de ingang van de kathedraal naar links gaat en vervolgens naar rechts een enorm smal straatje inloopt, kom je uit op het Plaza Bib Rambla. Het straatje zelf is een overblijfsel van de Marokkaanse markten die altijd in dat soort straatjes gebouwd zijn (en is te zien op onderstaande foto). Dit straatje hoort bij de Alcaicería. Maar goed, het Plaza Bib Rambla dus. Het is een enorm gezellig plein dat bij de Spanjaarden bekend staat als het bloemenplein (Plaza de las Flores) vanwege de vele bloemenkraampjes. Erg logisch.

In het midden staat de fontein van Neptunus die wat geluid produceert van een waterval. Als je dan hoort dat dit vroeger het centrale plein was waar alle boekverbrandingen, stierengevechten en inquisitieactiviteiten plaatsvonden, dan breekt je klomp. Op dit gezellige, bloemige, lekker ruikende, verkoelende plein? Jazeker. Er zit dus een groot stuk geschiedenis achter. Het plein is overigens erg geschikt voor een hapje en een drankje. Als het echt te heet is (zeker mogelijk met het klimaat in Granada) dan zetten de terrasjes watervernevelaars aan om af te koelen.

 Granada

Het Alhambra

Wanneer iemand Granada zegt, zeggen alle Spanjaarden in koor ‘Alhambra’. Licht overdreven natuurlijk, maar het Alhambra is wel daadwerkelijk het pronkstuk van de Spaanse stad Granada. Het paleis staat ook niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Na een wandeling van een halfuurtje, kwamen we aan bij het paleis. Je krijgt een oortje waarin een gids, die met de groep meeloopt, vertelt over alles waar je langskomt. Dat oortje is ideaal, want je hoeft niet op een meter afstand van de gids te blijven om hem te kunnen verstaan, en krijgt toch alle informatie mee.

Hij neemt je mee langs alle kenmerken van de Moorse en de Christelijke bouwstijl, langs de tuinen met watertjes, langs de hoefijzervormige bogen en nog veel meer. Dat dit paleis vroeger van de Moren is geweest en later van de Christenen, kun je je helemaal indenken wanneer je er loopt. Je moet wel door het toerisme heen kunnen kijken, want druk met bezoekers is het er zeker! Oh en geen zin in een wachtrij voor een kaartje? Bestel ze dan online!

Granada

De universiteit van Granada

Ook staat de stad bekend om de openbare Universiteit die in de 16e eeuw door Karel V gesticht is. Hij wilde kennis naar de stad brengen en dat is hem gelukt. Het is een mooi gebouw, waar je zo naar binnen kunt lopen. De studenten en medewerkers zijn er erg vriendelijk. Zo vriendelijk dat ik na een Spaans praatje met de hele groep plaats mocht nemen in een van de collegezalen waar over een half uurtje een tentamen zou zijn. Terwijl er enkele studenten nog druk de laatste stof aan het doornemen waren, bekeken wij de houten bankjes en de het altaar waar een professor normaalgesproken achter staat.

Het was een totaal andere beleving dan dat je een universiteit in Nederland binnenloopt, maar erg leuk om mee te maken. Iedereen kan hier binnenlopen en rondkijken, zolang je maar beleefd en stil bent.

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie