Tips & Lijstjes Voorbereidingen

Goed voorbereid op wintersport: 6 tips

Voor sommigen is de winter niet meer dan ijzige kou en gladde wegen, maar voor de liefhebber van wintersport is het dé tijd van het jaar. Traditiegetrouw wordt er afgereisd naar delen van Europa waar ze wél bergen hebben en waar de sneeuw rijkelijker uit de hemel valt dan hier in Nederland. Velen gaan met de eigen auto de tocht aan naar het winterse landschap en weet inmiddels hoe ze daar voorbereid aan moeten beginnen. Ben jij van plan om ook een keer met de auto op wintersportvakantie te gaan? We nemen zes tips met je door voor hoe goed voorbereid met de eigen auto op wintersport gaat.

Veilig de gladde wegen op

Je daalt af naar de Alpen of een andere wintersportlocatie omdat ze daar naast bergen ook een goede kans op voldoende sneeuw hebben. Sneeuw op de pistes is natuurlijk fijn, maar de sneeuwval zorgt daarnaast ook voor verkeershinder. Wanneer je in de buurt begint te komen van een wintersportgebied, is de kans groot dat je te maken krijgt met gladde wegen op relatief steile wegen. Daar moet je goed op voorbereid zijn, anders ontstaan er nare ongelukken. Zorg dus dat je winterbanden onder je auto hebt. In Duitsland ben je zelfs strafbaar als je ze niet hebt. Daarnaast is het verstandig om sneeuwkettingen bij je te hebben, en te weten hoe je deze aan moet brengen om je banden.

Grote bagage op het dak van de auto

Natuurlijk heet de echte wintersportfanaat zijn eigen ski’s of snowboard en die moeten natuurlijk mee naar de pistes in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk of Italië. Het formaat hiervan is doorgaans aanzienlijk, en je moet wel meer kwijt in je auto dan alleen deze objecten. De kinderen op de achterbank vinden het vast ook niet fijn om een ski naast hun hoofd te hebben die door zijn lengte niet in de achterbak past. Juist voor dit soort bagage is een dakkoffer echt een uitkomst. Je vergroot je bagagecapaciteit er flink mee zonder dat het in het zicht ligt of ten koste gaat van het comfort in de auto. Om een dakkoffer te kunnen plaatsen op je auto, heb je wel dakdragers nodig. Let goed op wanneer je deze aanschaft of ze geschikt zijn voor jouw auto en voor jouw dakkoffer. Thule dakdragers zijn bijvoorbeeld een goede optie.

Je auto voorbereiden

Je wilt graag dat je auto je goed blijft dienen, ook bij barre winterse omstandigheden. Een aantal zaken kun je hiervoor voorbereiden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je ruitenwisservloeistof geschikt is voor flinke vriestemperaturen. Anders vriest de vloeistof vast onder de motorkap, of zorgt het voor ijslaagje op je ruit wanneer je deze schoonmaakt. Smeer ook de rubbers van de portieren in met vaseline of iets anders vettigs. Zo voorkom je dat ze vastvriezen en je de deuren van je auto niet meer open kunt krijgen. Een anti-ijsdeken voor je voor- en achterruit kan je een hoop krabben besparen. Een autohoes helpt ook om bevroren ruiten te voorkomen.

Alternatieven voor de handrem

Niet alleen je ruiten en portieren kunnen bevroren raken bij koude omstandigheden. Dit kan ook gebeuren met je handrem. Het gevolg daarvan is dat je de auto niet meer van de handrem af krijgt en dus niet kunt rijden. De auto kan echter ook op de motor afremmen. Parkeer je hem op niet al te steil terrein, dan kun je de auto in een versnelling laten staan in plaats van de handrem te gebruiken. Sta je met de neus van de auto naar bergafwaarts gericht, dan kun je de auto in de eerste versnelling laten staan. Sta je met de neus bergopwaarts gericht, zet hem dan in zijn achteruit.

Warm en gevoed blijven bij pech

Op de wegen in de richting van de Europese wintersportgebieden staan nogal eens files, soms als gevolg van vervelende ongelukken. Je moet er niet aan denken, maar het kan gebeuren dat je langs de weg komt te staan door een ongeluk of door een technisch falen van je auto. Hier moet je bij het inpakken van je auto wel rekening mee houden. Zorg er dus voor dat er voor alle inzittenden een deken is om warm te blijven, en dat er voldoende eten en drinken aanwezig is om de tijd mee door te kunnen komen. Rijd ook nooit je tank zo ver leeg dat je niet voldoende brandstof over hebt om de auto te blijven verwarmen wanneer je langs de weg komt te staan. Een alternatief is zorgen voor een met reservebrandstof gevulde jerrycan. Zorg ook voor een adapter om je mobiele telefoon in de auto te kunnen opladen, zodat je kunt bellen voor hulp.

Geholpen worden bij pech

Als je dan langs de weg komt te staan, wil je natuurlijk wel dat het probleem zo snel mogelijk opgelost wordt. Niet alleen moet je auto gerepareerd worden, je wilt ook gewoon je dure en welverdiende wintersportvakantie kunnen voortzetten. Als voorzorgsmaatregel kun je een abonnement op pechhulp afsluiten bij organisaties als de ANWB, Route Mobiel en Allianz. Let er hierbij wel op dat je Europadekking afsluit. Krijg je pech, dan is een telefoontje genoeg om ervoor te zorgen dat je auto óf ter plekke gerepareerd wordt, of naar de dichtstbijzijnde garage verplaatst wordt. Duurt het te lang om je auto te repareren, dan krijg je vervangend vervoer. Zo kun je alsnog de reis naar je bestemming voortzetten. Dat is een geruststellende gedachte om mee op reis te gaan.

Gerelateerde berichten