India Tips & Lijstjes

Het aanvragen van een visum voor India

India is een bijzonder en interessant land en daarom is het ook niet raar dat veel buitenlandse toeristen jaarlijks erop af komen. De overheid in India heeft het deze toeristen een aantal jaar geleden wat makkelijker gemaakt door het e-visum te introduceren. Hierdoor kun je als toerist voortaan je visum eenvoudig en snel op internet aanvragen. In dit artikel kun je lezen wat er veranderd is ten opzichte van een aantal jaar terug!

De voorwaarden

Recentelijk zijn de voorwaarden voor een visum naar India versoepeld, waardoor meer reizigers ervoor in aanmerking kunnen komen. Zo heeft het visum nu langere geldigheid, waardoor de aanvraag voor het visum nu ook eerder mogelijk is. Inmiddels kun je twee keer zo lang in India verblijven met het nieuwe visum (60 dagen), terwijl er voor het oude visum een verblijf van maximaal 30 dagen gold. Verder zijn er nu drie soorten visa beschikbaar voor India, terwijl er vroeger slechts een soort visum beschikbaar was. Welk visum geschikt is voor jou, hangt af van je reisdoel. Hieronder lees je meer over deze drie verschillende e-visa voor India:

e-Tourist
Zoals je misschien al aan de naam kunt zien, is dit visum bedoeld voor toeristen die naar India afreizen. Het visum zelf is vanaf het moment van afgifte 120 dagen geldig en binnen deze tijdsperiode mag je India betreden. Dit visum is in principe twee keer te gebruiken. Het zit namelijk zo: op het moment dat je de eerste keer aankomt in India, krijg je het eerste visum met een geldigheid van 60 dagen. Je kunt de eerste keer dus maximaal 60 dagen in India zijn. Vervolgens krijg je voor de tweede keer India nogmaals een visum met geldigheid van 60 dagen, al moet je tweede “entry” binnen 60 dagen plaatsvinden nadat je de eerste keer India bezocht hebt. Deze constructie wordt ook wel “double entry” genoemd.

e-Business
Heb je een zakenreis naar India? Dan moet je het e-Business visum aanvragen. Qua voorwaarden lijkt dit visum op het eerder genoemde e-Tourist visum. Het e-Business visum is namelijk ook 120 dagen geldig, waarbinnen je een verblijfsduur van maximaal 60 dagen krijgt en maximaal twee keer India mag betreden (double entry).

Let op! Als je een congres bezoekt of werkzaamheden uitvoert van journalistieke aard, dan is dit e-visum niet geldig!

Bij de aanvraag van het e-Business visum moet je je visitekaartje uploaden en het adres van zowel het bedrijf waarvoor je werkt in je land van herkomst als het bedrijf dat je gaat bezoeken in India, vermelden.

e-Medical
Als je naar India afreist vanwege medische redenen, dan kun je het e-Medical visum aanvragen. Dit visum is bijvoorbeeld bedoeld voor als je een medische behandeling ondergaat in een Indiaas ziekenhuis. Wederom geldt dit visum voor 120 dagen, waarvan je per bezoek maximaal 60 dagen mag verblijven. Toch is er een verschil met de overige twee visa: het e-Medical visum heeft een triple entry, dus je mag drie keer India betreden. Je tweede en derde bezoek aan India moeten wel binnen 60 dagen na het eerste bezoek zijn. Bij het aanvragen van e-Medical ben je wel verplicht om een uitnodiging te uploaden van de zorginstelling waar je je behandeling ondergaat.

Verschillende betaalmethoden

Het kost €114,95 om een visum voor India via een “tussen persoon” aan te vragen. Dit is inclusief alle kosten, zoals kosten voor het consulaat. Heb je je aanvraag ingediend? Dan kun je betalen met verschillende betalingsmogelijkheden, zoals iDeal, PayPal, Mister Cash of een overboeking via je bankrekening. Er hoeft dus geen creditcard aan te pas te komen.

Is het verplicht om visum voor India aan te vragen?

Ja, iedereen met een Belgisch of Nederlands paspoort heeft een visum nodig om India binnen te treden. Als je een andere nationaliteit hebt, dan kun je altijd een mailtje sturen naar e-visums.nl. Zij zoeken graag voor je uit of je met jouw nationaliteit ook in aanmerking komt voor een e-visum India.

Visumaanvraag India

Na het indienen van je aanvraag voor het e-visum, worden je ingevoerde gegevens gecontroleerd door het visumbureau. Zij gaan nakijken of er bijvoorbeeld (veelvoorkomende) fouten zijn gemaakt bij het invullen. Is dit het geval, dan kun je dit rechtzetten voordat je aanvraag echt wordt ingediend bij de autoriteiten in India. Dit voorkomt dat je aanvraag misschien wordt afgekeurd om een onnodige reden.

Vervolgens worden je gegevens voor de aanvraag gecontroleerd in India, wat meestal binnen 72 uur gebeurt. Als je aanvraag goedgekeurd is, dan krijg je je visum per mail. Deze print je uit en dit papiertje zal ervoor zorgen dat je, samen met je paspoort, India binnen kan komen.

Biometrische gegevens

De douane in India neemt biometrische gegevens bij je af. Dit houdt in dat er een scan van je iris wordt gemaakt en dat er vingerafdrukken worden afgenomen. Tenslotte krijg je een stempel in je paspoort en kan je avontuur in India echt beginnen!

Spoedaanvraag visum India

Je kan tot vier dagen voor je aankomstdag in India je visum aanvragen. Soms is het ook mogelijk om je e-visum later dan dit aan te vragen en dit zal niks extra kosten. Er kan dan alleen geen garantie worden gegeven dat je visum op tijd klaar is. Daarom raden we altijd aan om je visum ruim op tijd aan te vragen. Als je het visum aanvraagt een week voordat je het vliegtuig binnenstapt (of nog eerder), dan weet je in ieder geval zeker dat je je visum op tijd binnen hebt.

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie