Tips & Lijstjes

Hond mee in het vliegtuig: waar moet je aan denken?

Ik ga op vakantie en ik neem mee… de hond! Dat kan natuurlijk, want ook wanneer je met het vliegtuig reist zijn er mogelijkheden om je hond mee te nemen. Of het wenselijk is om hem of haar mee te nemen, dat kun je het beste zelf bepalen. Afhankelijk van de lengte van de vlucht, de gezondheid van je hond, de angsten van een hond en nog veel meer kun je zelf de beste conclusie trekken of het verstandig is om je hond mee op pad te nemen. Twijfel je? Informeer dan vooral eens bij familie en vrienden of hij of zij daar misschien kan logeren of neem contact op met een hondenhotel waar ze lekker met andere honden kunnen spelen. Mocht je ervoor kiezen om je hond toch mee in het vliegtuig te nemen, denk dan in ieder geval aan onderstaande punten.

1.Reisdocumenten

Je hond heeft – net als jij – bepaalde documenten nodig om de grens over te gaan. Dat heeft te maken met inentingen, leeftijd, gewicht, ras en nog veel meer. Je moet aan kunnen tonen dat je hond met jou mee mag en dat hij gezond is. Vraag zo nodig nog documenten aan bij de dierenarts en laat je van tevoren goed informeren.

2. Eisen van de vliegmaatschappij

Eenduidige regels over het meenemen van een hond in het vliegtuig zijn er niet, omdat die per maatschappij verschillen. Het gewicht, de lengte en het ras kunnen bepalend zijn voor het antwoord op de vraag of ze mee in het vliegtuig mogen of dat ze in het ruim moeten.

3. Tijdig boeken

Het is natuurlijk aantrekkelijk om wat korter van tevoren te boeken. In financieel opzicht en omdat je dan niet een jaar vooruit hoeft te plannen voor je gevoel. Maar wanneer je met een hond reist moet je echt even de tijd nemen om alles te kunnen regelen. Zeker wanneer je het de eerste keer doet en nog niet precies weet wat je te wachten staat.

4. Vervoersmiddelen van de hond

Hoe ga je de hond vervoeren? Wanneer je hond mee mag in de cabine moet je vaak voldoen aan eisen van de reistas. Een hond mag die tas in principe niet uit tijdens de vlucht en die tas moet ook officieel goedgekeurd zijn. Vaak moet de tas ook door de controle en je hond mag niet los op de luchthaven vertoeven. Daarom heb je ook altijd een riem nodig voor de tijd dat de tas gecontroleerd wordt. Moet je hond in het ruim? In dat geval is vaak een bench vereist die ook aan de juiste eisen voldoet (en officieel is goedgekeurd) en die ook gecontroleerd moet worden. Je kunt overigens gewoon tassen en benches kopen waarvan je weet dat ze goedgekeurd zijn.

5. Eten en drinken

Het is natuurlijk niet handig als je hond moet plassen in het vliegtuig en daarnaast kan dat ook de nodige stress opleveren voor het beestje terwijl je dat niet wil. Je kunt allerlei strategieën vinden over wanneer ze nog even moeten eten en drinken afhankelijk van de lengte van de vlucht. Doe er je voordeel mee!

6. Stress en gevoeligheid

Een hond neemt nog veel sneller emoties en gevoelens waar dan een gemiddeld mens. Ben jij onrustig over de situatie? Dan voelt jouw hond dat als geen ander aan. Dat brengt een hoop stress voor je hond met zich mee. Probeer dus zoveel mogelijk rust uit te stralen richting je hond. Lukt dat niet? Neem dan even afstand van je hond en je eventuele reispartner zodat je je viervoeter zo min mogelijk beïnvloedt met je gevoelens (die er natuurlijk gewoon mogen zijn, maar bij voorkeur niet in de buurt van de hond).

7. Overstappen en luchthavens

Iedere luchthaven heeft andere regels en faciliteiten voor hondenvervoer. Je doet er dus goed aan om dat voorafgaand aan je trip te bekijken. Dat geldt ook wanneer je een overstap hebt. Sommige luchthavens vragen extra geld voor de verzorging van de dieren en bij andere mogen ze zelfs even de buitenlucht in onder jouw toezicht. Heel wisselend dus en vrij noodzakelijk om van op de hoogte te zijn.

8. Bekende omgeving

Omdat alles in een vliegtuigomgeving nieuw is, doe je er goed aan om zoveel mogelijk bekende spullen mee te nemen. Leg bijvoorbeeld een reeds gebruikt deken in de bench of in de reistas. Daar zit dan de geur van thuis al in. Koop geen nieuwe speeltjes vlak voor je op reis gaat en wissel ook niet van voedsel of snoepjes. Zo houd je zoveel mogelijk hetzelfde waardoor het voor de hond eerder bekend terrein lijkt.

9. Hulp bij hondenvervoer

Vind je het allemaal wat spannend of ingewikkeld? Er zijn een hoop bedrijven die coaching aanbieden voor het proces van een hond meenemen in het vliegtuig. Soms zelfs op de luchthavens zelf.

Gerelateerde berichten