Azië Sri Lanka

Tuktuk huren in Sri Lanka: een onvergetelijke ervaring

In Nederland kom je ze nauwelijks tegen, in Sri Lanka is de tuktuk één van de meest gebruikte vervoersmiddelen. De grappige wagentjes op drie wielen zijn de trots van veel Sri Lankanen. Ze worden uitgedost met lampjes, blingbling en stickers van Bob Marley of Pirates of the Caribbean. Hoe gaaf is het om de reis door Sri Lanka met een tuktuk te maken? Nou, heel gaaf!

Waar huur je een tuktuk?

Veel reizigers beginnen hun reis in Negombo, een stad vlakbij het vliegveld. Velen vinden Negombo prettiger om te starten dan het drukke Colombo en pakken dus vanaf het vliegveld een taxi naar Negombo. Hebben wij ook gedaan, bleek een goede keuze! In Negombo, maar ook in Colombo, kun je bij verschillende aanbieders tuktuks huren. Wij kozen voor Dayan van Ceylontusker. Hij is gevestigd in het centrum van Negombo.

Wat kost het om een tuktuk te huren?

Voor 12 dollar (ongeveer 10 euro) per dag huurden wij een tuktuk, inclusief verzekering. Dayan was heel makkelijk met het berekenen van de dagen, want de eerste dag rekende hij niet, omdat we hem aan het einde van de middag ophaalden. Bovenop de huurprijs komt nog een borg van 200 dollar. Als je wilt regelt Dayan ook een Sri Lankaans rijbewijs voor je voor 35 dollar per rijbewijs. Regel van tevoren wel even een internationaal rijbewijs via de ANWB in Nederland, die heb je zeker nodig. Deze kost ongeveer 20 euro per rijbewijs. De benzine voor de tuktuk is niet duur. Voor ongeveer 5 euro rijd je 120/130 kilometer. Voor ongeveer 50 euro hebben wij 2,5 week rondgereisd.

En hoe werkt dat dan?

Wil je een tuktuk huren, dan is het dus het handigst om dat in Nederland al te weten. Zo kun je op tijd een internationaal rijbewijs regelen. Wij stuurden Dayan vanuit Nederland een mailtje en vroegen om informatie. Hier reageerde hij snel op en dat voelde goed voor ons. We lieten hem weten dat we definitief een tuktuk wilden huren en vroegen hem een Sri Lankaans rijbewijs voor ons te verzorgen. Voor ons vertrek uit Nederland stuurde hij ons de locatie waar we de tuktuk op konden halen. Eenmaal aangekomen in Negombo liepen we naar die locatie waar de tuktuk op ons stond te wachten. Even wat papierwerk invullen en vervolgens was het tijd voor de rijles. Op een nabijgelegen parkeerterrein kregen mijn vriend en ik net zo lang rijles in de tuktuk tot de ‘instructeur’ vond dat we goed genoeg konden rijden om zelf op pad te gaan. Ze leren je remmen, optrekken, schakelen, bochten maken, achteruit rijden en natuurlijk toeteren! Vervolgens ga je een rondje door Negombo en als dat ook goed gaat, mag je de tuktuk meenemen. Geen zorgen dus, ze sturen je niet zomaar op pad.

Is het verkeer veilig en is het wel verstandig om zelf een tuktuk te besturen?

Is het verkeer veilig in Sri Lanka? Nee, niet altijd. We willen je niet bang maken, wel eerlijk zijn. In de steden (met name Colombo en Kandy) is het druk, heel druk. Huur je een tuktuk, probeer deze dan zoveel als mogelijk te vermijden. Verder rijden ze in Sri Lanka af en toe als gekken en hechten ze weinig waarde aan verkeersregels. Maar weet je hoe je moet omgaan met de drukte en het verkeer, dan kun je in Sri Lanka prima zelf rijden.

Allereerst rijden ze in Sri Lanka links. Daar ben je zo aan gewend, dus dat moet geen probleem zijn. Grote voertuigen zoals bussen en vrachtwagens zijn in Sri Lanka de koning op de weg, houd daar rekening mee. Een bus kan je inhalen om vervolgens voor je neus te stoppen. Onbegrijpelijk, maar zo gaat het nu eenmaal. Maak vooral veel gebruik van je toeter. Komt er een scherpe bocht waar je niet omheen kunt kijken? Toeteren! Een kruispunt? Toeteren! Ga je inhalen? Toeteren! Sri Lankanen zeggen niets dat ze niks zien, alleen horen.

Meer weten over veiligheid in Sri Lanka? Lees de blog Is Sri Lanka veilig om te bereizen?

Houdt de politie je wel eens aan?

Van wat wij gehoord hebben, worden de meeste reizigers wel een keer aangehouden in hun tuktuk. Wij kunnen er niet over meepraten, want wij zijn tijdens de ruim 1.000 kilometer die we aflegden niet één keer aangehouden. Ondanks dat Sri Lankanen de verkeersregels niet zo nauw nemen, is het wel verstandig om je aan de aangegeven snelheidslimiet te houden. Met een tuktuk mag je 40. Rijd je harder, dan is de kans aanwezig dat je wordt aangehouden. Langs de weg kom je aardig wat politie tegen, ook met snelheidslasers. Het kan ook zijn dat je wordt aangehouden en alleen je papieren hoeft te laten zien of dat de politie alleen een praatje met je maakt en je weer laat gaan. Zorg dat je je papieren op orde hebt en houd je aan de snelheid, dan hoef je je geen zorgen te maken.

Kan ik wel de treinreis tussen Kandy en Ella maken als ik een tuktuk huur?

Ja, geen enkel probleem! Stuur Dayan even een bericht wanneer je de treinreis precies wilt maken en hij zorgt ervoor dat de tuktuk dan van Kandy naar Ella of andersom wordt gebracht. Kost je 40 dollar en je vindt je tuktuk weer terug bij je hotel of hostel. Dit geldt overigens ook voor andere aanbieders van tuktuks. Ze bieden je allemaal de mogelijkheid om de tuktuk van A naar B te brengen als je de treinreis maakt, maar de prijs verschilt per aanbieder.

Wat is er zo leuk aan het reizen met een tuktuk?

Je ziet zó ontzettend veel gave dingen! Zet vooral eens ‘snelwegen vermijden’ aan en laat je door het binnenland leiden. Je komt dan door dorpjes waar de inwoners héél raar kijken. Ze vinden het ontzettend grappig als er toeristen in een tuktuk langs komen en staan dan ook hard te lachen of te wijzen. Als je zelf een tuktuk huurt kom je dus echt op gave plekken en je hoeft nooit na te denken over je vervoer. Geen hobbelbussen die er urenlang over doet en geen taxi die veel geld kost.

Benieuwd welke reisroute wij hebben afgelegd met onze tuktuk? Lees het in de blog Afwisselende reisroute van 2,5 week door Sri Lanka’!

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie