Azië Sri Lanka Voorbereidingen

Reisadvies Sri Lanka; Is Sri Lanka veilig om te bereizen?

Op internet en in Facebookgroepen wordt vaak de vraag gesteld of Sri Lanka veilig is en dan met name voor vrouwen die alleen reizen. In deze blog vertellen wij onze ervaringen over de veiligheid in Sri Lanka.

Reisadvies Ministerie van Buitenlandse Zaken

Allereerst checken wij voordat we op reis gaan altijd het reisadvies dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken afgeeft voor een land of bepaalde regio. Zij monitoren continu of er omstandigheden in een land zijn, waardoor het voor toeristen minder veilig is om te reizen. Het reisadvies is altijd opgebouwd uit meerdere elementen zoals verkeer, weer, politieke omstandigheden en criminaliteit. Aan het reisadvies wordt een kleur verbonden: groen, geel, oranje of rood. Groen staat voor veilig, rood voor onveilig. Het is aan jezelf om te bepalen of je ondanks een negatief (rood) reisadvies toch naar een land of gebied reist. Goed om te weten is wel dat gebieden met een negatief reisadvies niet worden gedekt door de verzekering mocht er iets aan de hand zijn. Je reist dan op eigen risico.

Gelukkig is het reisadvies voor Sri Lanka niet negatief en wordt het dus niet afgeraden om daarheen te reizen. Er zijn echter wel omstandigheden om rekening mee te houden.

Ongeregeldheden tussen bevolkingsgroepen

Jaren geleden is er in Sri Lanka een 30-jarige burgeroorlog geweest tussen de Tamils en de Singalezen. Dit speelde zich voornamelijk in het noorden (in en rondom Jaffna) en oosten van het land af. Sinds 2009 is er vrede, maar zeer zelden zijn er nog wat ongeregeldheden tussen bevolkingsgroepen. Mocht je op het moment van ongeregeldheden in Sri Lanka zijn, vermijd dan vooral de plaatsen waar het onrustig is. Door het nieuws en het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten te houden, blijf je hiervan op de hoogte. Sri Lanka is groot genoeg om je op prachtige en vredige plekken te bevinden!

Verkeer

Het verkeer in Sri Lanka kan een chaos zijn. Onthoud goed dat het grootste voertuig (bus of vrachtwagen) de ‘baas’ is in het verkeer en respecteer dat om ongelukken te voorkomen. Aan zebrapaden en doorgetrokken strepen hechten de locals weinig tot geen waarde, dus steek niet de straat over zonder goed om je heen te kijken. Ga je zelf een voertuig besturen tijdens je reis door Sri Lanka, dan is het heilige woord ‘toeter’. Gebruik hem vaak: bij iedere bocht, uitrit of kruispunt kun je hiermee aangeven dat je eraan komt en dat ze rekening met je moeten houden. Een Sri Lankaan zegt niet voor niets: “Wij kijken niet, maar horen alleen!”

Zelf een voertuig besturen in Sri Lanka? Lees dan de blog Huur een tuktuk in Sri Lanka: een onvergetelijke ervaring’!

Weer

In principe is Sri Lanka door het aangename klimaat het hele jaar door te bereizen. Het land kent wel twee regenseizoenen en in die periodes kan er veel regen vallen. De Yala Monsoon zorgt voor regen in het westen, zuidwesten en het binnenland van april tot september. De Maha Monsoon zorgt voor regen aan de oostkust van oktober tot en met maart. Tijdens het regenseizoen kan er extreem veel regen vallen, wat kan leiden tot overstromingen. Mocht er een overstroming plaatsvinden, blijf dan binnen en houd het weerbericht in de gaten.

Ziektes

Voordat je Sri Lanka bezoekt, wordt er geadviseerd om je tegen een aantal ziektes te vaccineren (DTP, buiktyfus, Hepatitis A). Je kunt je ook laten vaccineren tegen hondsdolheid (rabiës), maar deze vaccinatie biedt geen 100% bescherming. Voordeel van inenten tegen hondsdolheid is dat je daardoor op reis, mocht je gebeten worden door een besmet dier, geen moeilijk verkrijgbaar antiserum nodig hebt. In Sri Lanka zijn helaas weer straathonden, straatkatten en apen. Wij hebben regelmatig een hond of kat geaaid, maar onze beste tip is om uit de buurt van dieren te blijven als je het niet vertrouwt. Een beet of lik door een besmet dier kan hondsdolheid veroorzaken.

Onze ervaring met veiligheid in Sri Lanka

Voorafgaand aan onze reis door Sri Lanka hoorden en lazen wij verhalen over Sri Lankaanse mannen die fluiten naar vrouwen of aan je zitten. Ook hadden we natuurlijk gehoord over de grote hoeveelheid straathonden en -katten. Gelukkig hebben wij tijdens onze reis geen enkele nare ervaring gehad met de bevolking of met valse dieren. Wel zouden wij vrouwen willen adviseren om in openbare ruimtes met veel locals (zoals openbaar vervoer) schouders en knieën te bedekken, want ja, er zijn mannen die blanke vrouwen erg interessant vinden. In Arugam Bay, dé surfspot van de oostkust, is een groot deel van de bevolking islamitisch. Ga hier vooral niet in je bikini of schaars gekleed over straat, dit wordt simpelweg niet gewaardeerd. Lok dus vooral geen reacties uit, gebruik je gezonde verstand en als je je ergens niet prettig voelt, zorg dan dat je met een man bent. Wij reisden als stel en hebben nergens last van gehad. Haal tot slot geen dieren aan die je niet vertrouwt en blijf alert als je deelneemt aan het verkeer.

Wij hebben de Sri Lankaanse bevolking ervaren als de meest aardige en behulpzame mensen, die je graag vertellen over hun land. Loop je op straat op een kaart te kijken, kijk er dan niet van op als iemand op je af komt om je te helpen. Ze willen je vaak niets aanbieden, maar echt alleen maar helpen!

Op zoek naar een reisroute van 2,5 week? Lees dan deze blog over Afwisselende reisroute van 2,5 week’!

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie