Duitsland

Kamperen in Duitsland: dit moet je weten!

Duitsland is wellicht niet het eerste land waar je aan denkt als je wil gaan kamperen. Al snel kom je tijdens je zoektocht namelijk uit bij de Toscaanse heuvels of in het Franse binnenland. Maar vergeet Duitsland zeker niet! Veel mooie Duitse campings liggen op een ideale afstand vanuit Nederland en de natuur biedt een verrassende hoeveelheid bezienswaardigheden. Bovendien kun je er onwijs veel verschillende type campings vinden. Van kleine eco-campings naar grote kampeergelegenheden animatie en grote zwembaden. En natuurlijk vind je campings in alle soorten en maten ertussenin! Over kamperen in Duitsland moet je een aantal dingen weten, ik zet ze voor je op een rij.

1. Wildkamperen behoort tot de mogelijkheden

Huh, wildkamperen? Dat is toch verboden? Ja dat klopt, maar daar zijn natuurlijk altijd uitzonderingen op. Dus ben je toch op zoek naar het gevoel van vrijheid midden in de natuur, dan kun je een van de volgende opties proberen. Ten eerste kun je vaak op het terrein bij particulieren kamperen. Daarnaast zijn er ook veel trekkersvelden. Officieel zijn het campings maar ze hebben veel weg van een wildkampeerdersplaats. Zo is er vaak geen officiële sanitaire voorziening maar wel een waterpomp. Tot slot bestaan er nog kleine eco-campings en natuurcampings om je hart op te halen wanneer je een liefhebber bent van de natuur.

2. Weet waar je de mooiste regio’s kunt vinden

Kamperen in Duitsland kan op de meest prachtige plekken. Neem bijvoorbeeld de Moezelstreek. Je kampeert hier midden in de natuur en bovendien tussen de meest lekkere wijnboeren. Goed excuus om een hoop te proeven dus! Ook de regio Noordrijn-Westfalen kan ik aanbevelen. Dit gebied is niet lang rijden vanuit Nederland en biedt een scala aan mogelijkheden. Wandelen in de natuur, grote steden bezoeken en allerlei terrasjes om uit te proberen! Voor een overzicht van leuke campings in heel Duitsland kun je kijken op vergelijkingswebsites zoals campings.com.

3. Soms gelden er andere verkeersregels

Er is een aantal dingen anders als je de Duitse verkeersregels met de Nederlandse vergelijkt. Zo mag je in Duitsland bijvoorbeeld op veel plekken harder rijden dan in Nederland, zijn apps als Flitsmeister in veel gebieden verboden en geldt er een specifieke maximumsnelheid voor aanhangers zoals vouwwagens en caravans. Check voor de actuele regels altijd even de site van de Duitse overheid of bijvoorbeeld die van de ANWB. Tot slot heb je in veel steden en dorpen in Duitsland tegenwoordig een soort milieusticker nodig. Je kunt ze vaak in winkels en tankstations aanschaffen, maar je moet er wel zelf aan denken. Rijd je zonder sticker een gebied in waar dit wel verplicht is, dan wacht er thuis een hoge boete op je.

4. Het klimaat in Duitsland

Duitsland is groot en dat betekent ook een wisselend klimaat afhankelijk van het gebied waar je verblijft. Het zuiden van Duitsland heeft een landklimaat waardoor het er in de winter vaak koud is en in de zomer lekker heet kan worden. Het noorden van Duitsland is een beetje vergelijkbaar met Nederland en daar is dus iets meer kans op neerslag en milde zomers. Duitsland is door het klimaat en de mogelijkheden in ieder seizoen een leuk vakantieland. Wanneer je gaat kamperen zou ik vanwege de mogelijke neerslag en de temperatuur het voorjaar en de zomer aanraden.

5. Kamperen in Duitsland betekent lage overnachtingsprijzen

Het is een van de grootste ergernissen van kamperen in Italië, Spanje of Frankrijk: de onwijs hoge prijzen voor een stukje zand waar je je tent op mag zetten. Soms is het nog goedkoper om een huisje te boeken, maar ja we willen natuurlijk wel gewoon graag kamperen. Kamperen in Duitsland is vele malen goedkoper dan in andere landen, een groot pluspunt dus. Zo blijft er meer over voor heerlijke etentjes buiten de deur, nieuwe bikini’s en ijsjes op het strand! Op de meeste campings in Duitsland zijn de kosten voor een overnachting +/- € 30 per nacht.

Kortom, Duitsland is een fantastisch land om te kamperen. Probeer het zeker een keer uit als je dat nog nooit gedaan had. Blijf op de hoogte van alles wat je moet weten over kamperen in Duitsland. Daarna staat je slechts nog een week (of misschien wel een paar weken) puur genieten te wachten! Tentje opzetten, barbecue erbij, overdag naar het zwembad, boekje lezen, wandelen in de natuur en ga zo maar door! Waar kan ik tekenen?

Gerelateerde berichten