Tips & Lijstjes

Kamperen voor beginners: wat moet je weten en meenemen?

Voor sommigen lijkt het maar een vreemde actie: je warme knusse huisje verlaten om in een tentje tussen de bomen te gaan slapen. Toch zal bijna iedereen die ooit gekampeerd heeft het aanraden. Het leven in de buitenlucht, het idee van back-to-basic en ook juist het achterlaten van je bekende drukke leven is nou eenmaal erg aantrekkelijk. Het geeft je rust en orde in je hoofd en je leeft ervan op. Eens moet de eerste keer zijn natuurlijk en dat kan spannend zijn. Laat het geregel zeker geen reden zijn om te kiezen voor een andere manier van overnachten! Om de eerste keer kamperen heerlijk soepel te laten verlopen, zetten wij alles op een rijtje wat je zeker mee moet nemen en wat je moet weten voordat je aan je avontuur begint.

Kampeerspullen

Wanneer je gaat kamperen, laat je écht alles achter. Je zult dus aan heel veel praktische dingen moeten denken om het kamperen zo comfortabel mogelijk te maken. Om te beginnen heb je natuurlijk de typische kampeerspullen:

  • Een tent, luchtbedden, kussens, slaapzakken en een grondzeil. Welke tent je kiest, is afhankelijk van wat voor soort kampeertrip je gaat maken. Laat je daarom goed informeren bij de kampeerwinkels. En tot slot: kleine moeite, groot plezier: koop een elektrische pomp om binnen no-time je luchtbedden opgeblazen te hebben.
  • Kookspullen;Om te koken gebruiken kampeerders vaak een klein gaspitje (met één of twee pitten) en daarvoor heb je ook een gasfles nodig. Belangrijk detail: denk aan het meenemen van een aansteker anders dient je keukentje slechts als decoratiemateriaal. Kies een tafel waarbij de pootjes onafhankelijk van elkaar verstelbaar zijn. Daarmee kun je op ongelijke ondergrond je tafel stevig neerzetten.
  • Een must-have op de camping is een goede stoel. Campingstoelen zijn er in allerlei soorten, maten en prijsklasses. Ons advies is om niet te besparen om een stoel, omdat je er veel gebruik van maakt tijdens het kamperen en je dan comfortabel wil zitten.
  • Een koelbox, afwasbak, afwasborstels, afwasmiddel, sponsjes en theedoeken heb je nodig om je keuken compleet te maken. Kies bij voorkeur een elektrische koelbox om gedoe met koelelementen te voorkomen.
  • Dan heb je natuurlijk nog de categorie elektriciteit. In veel landen hebben ze een eigen aansluiting. Informeer dus goed welke soort stekker je nodig hebt om je verlengkabel (die je dus ook niet moet vergeten) in het stroomkastje te kunnen stoppen. Neem daarnaast een stekkerdoos mee die waterdicht is.
  • Om ’s avonds ook van het campingleven te kunnen genieten neem je natuurlijk een lampje mee, muggenkaarsjes en warme kleding.

kamperen

De spullen die zelfs ervaren kampeerders nog vergeten

Dan is er natuurlijk de lijst met spullen waar zelfs de ervaren kampeerders onder ons soms niet aan denken, maar die toch behoorlijk belangrijk zijn.

  • Een hangslotje met cijfers (niets is zo moeilijk als een piepplein sleuteltje in het oog houden op een campingtrip). Als je een tripje gaat maken, wil je toch zeker weten dat je belangrijke spullen achter een slotje liggen.
  • Een camping is natuurlijk iets rumoeriger dan je rustige woonwijkje en bovendien kan het zomaar zo zijn dat om 5:30u de zon opkomt. Neem dus een slaapmasker en oordopjes mee om te zorgen dat je nachtrust gekoesterd blijft.
  • Wc-papier. Op veel campings in Europa is dat tegenwoordig gewoon aanwezig. Maar wanneer de schoonmaker iets te snel geweest is en je ’s nachts op springen staat, wil je toch graag zelf ook papier bij je hebben.
  • Extra dekens. “Maar ik ga toch naar Griekenland in 40 graden?”. Ja dat klopt, maar ’s nachts in een tentje koelt het toch echt vaak af. Een slaapzak is dan zeker geen overbodige luxe.
  • Een boek. Nergens kun je zo genieten van een boek lezen als op de camping. Geloof me. 

Algemene kampeertips

  1. Niet vaak is het belangrijk om te weten hoe de zon precies draait, maar wel wanneer je gaat kamperen. Je wordt naar je plek gewezen en wil je tent op gaan zetten. Misschien maak je daar wel de meest essentiële keuze van je hele trip, want je tent moet zoveel mogelijk in de schaduw staan. Beredeneer hoe de zon draait en welke bomen wanneer schaduw geven. Anders drijf je gegarandeerd om zeven uur ’s ochtends je tent uit van de hitte.
  2. Heb je een grote tent gekocht? Misschien een idee om thuis in de tuin een keer de tent op te zetten. Een tent opzetten lijkt voor sommigen misschien een gevalletje kind kan de was doen, maar niets is minder waar. Toch lullig als je ’s avonds laat of met minder goed weer op de camping aankomt en je de tent niet overeind krijgt.
  3. Kijk en vergelijk de campings. De campings die je tegenkomt bij het boeken lijken misschien op elkaar, maar zijn erg verschillend. Van kindercampings tot uniek kamperen bij een boer en van avontuurlijk kamperen tot massacampings. Op de ene zal vijf keer per dag animatie zijn, de ander ligt aan zee en de volgende kost een godsvermogen per nacht. Lees je goed in, zet je wensen op papier en maak de juiste keuze. Welke dat precies is, kun je alleen zelf bepalen.

 

Gerelateerde berichten