Afrika

Kilimanjaro beklimmen; de hoogste berg van Afrika

Het beklimmen van Kilimanjaro is een van de meest ultieme uitdagingen als je graag op trektochten gaat of wel van een avontuur houd. Het is een van de meest avontuurlijke hikes die kunt meemaken als amateur-klimmer. Het is een echte kick als je na een lange klimtocht eindelijk de top bereikt, een moment wat je niet snel zult vergeten. Een moment om op terug te kijken met een gevoel van trots. Soms kan het ook tegenzitten tijdens het klimmen, er zijn momenten waarop je twijfelt en helemaal uitgeput bent. Maar dan besef je dat je je in de meest adembenemende natuur bevind met een van de mooiste bergen in Afrika aan je voeten. Aan het eind van de klimtocht word je beloond met een klimcertificaat, om het moment voor altijd te vereeuwigen.

Routes

Er zijn 6 verschillende routes mogelijk. De routes verschillen in zwaarte, duur, overnachting en prijs. De twee meest populaire routes zijn de Marangu Route (coca-cola route) en de Machame route (whiskey route) hier zullen we wat informatie over geven. Andere routes betreffen de Rongai Route, Lemosho Route, Mweka Route, Shira Route en Umbwe Route. Het is natuurlijk ook mogelijk om deze routes te nemen. Daar kunnen we op verzoek meer informatie over geven. De beste tijd om Kilimanjaro te beklimmen is van december tot en met maart en van juli tot en met oktober. Het grote regenseizoen is in april, mei en juni. Het korte regenseizoen valt in de maanden oktober tot en met eind november.

Mount Kilimanjaro wordt ook wel het “dak van Afrika” genoemd. Het is met 5895 meter een van de hoogste vrijstaande bergen van Afrika. En het is de enige plek waar je sneeuw aantreft. De berg heeft 3 verschillende toppen, de toppen zijn uitgedoofde vulkanen. Kibo, een van de toppen, heeft de hoogste kraterrand en heeft een doorsnee van ca. 2.5km. De Mawenzi is 5149m hoog en de Shira is 3962m hoog.

Tijdens het klimmen loop je door 5 klimaatzones. Je gaat van een tropisch gebied naar een poolgebied. Voor elke 200 meter die je omhoog loopt daalt de temperatuur met ongeveer 1 graad. Aan de voet van de berg bevindt zich de vruchtbare grond. Hier worden vooral koffie, maïs en bananen verbouwd. Daarna volgt het tropisch regenwoud. Het geeft een beetje een sprookjesachtig gevoel, dit komt vooral door alle junglegeluiden, tropische vogels en krijsende zwart-witte Colobus apen. Er valt hier jaarlijks zo’n 2000mm regen. Hierdoor kunnen de paden op dit traject ook erg glad zijn. Daarna volgt de heide gordel met prachtige reuzenlobelia’s. Wanneer je hoger komt als 4000 meter krijg je prachtige landschappen te zien die iets weghebben van een maanlandschap. De temperatuur fluctueert hier van matige vorst in de avond tot 30 graden overdag. Hoger dan 5000 meter is er alleen nog maar sneeuw en ijs.

Het beklimmen van Kilimanjaro is een werkelijk onvergetelijke ervaring die je nog lang zult bijblijven. Maar het is niet iets wat je moet onderschatten. Zorg dat je goed voorbereid op reis gaat. Het is niet nodig om een ervaren bergbeklimmer te zijn om de Uhuru-peak te behalen, maar een goede conditie en doorzettingsvermogen zijn zeker een vereiste. Iemand met een goede conditie zal uiteindelijk minder zuurstof gebruiken, wat op hoogtes steeds schaarser wordt. Het wandeltempo ligt laag, “pole pole” is iets wat je vaak zult horen. Langzaam Aan. Je zult al snel merken dat een lager wandel tempo ideaal is. Je raakt minder snel buiten adem en daardoor hoef je dus minder vaak uit te rusten. Je kan je lichaam ook beter laten wennen aan de ijle lucht op deze manier. In een aantal dagen overbrug je een temperatuurverschil van plus 25 tot min 15 graden. Je kunt je het beste in lagen kleden. Door de hoogte en ook soms de extreme kou tijdens het laatste deel van de klim maken het beklimmen van Kilimanjaro een echte uitdaging.

Het is verplicht om gebruik te maken van erkende lokale gidsen. Daarnaast zou je er ook goed aan doen om dragers en een kok in te huren. Alle gidsen spreken Engels. De dragers nemen al je bagage mee behalve je (dag)rugzak, let er wel op dat het niet meer dan 12-15kg mag wegen. Houd je eigen rugzak ook zo licht mogelijk. Drie liter water, een sjaal, een lichte trui, regenkleding, zonnebrandcreme en wat snacks of powerbars vormen samen al een aardig gewicht. Je hebt zo’n 3 tot 4 dragers nodig per klimmer, deze dragers nemen niet alleen je bagage mee maar dragen ook de gasflessen, kampeeruitrusting en natuurlijk het eten voor de gehele periode. Het zal je verbazen wat voor maaltijden de koks onder de meest primitieve omstandigheden kunnen voorbereiden.

De voorbereiding

Om goed voorbereid aan de klim te beginnen is het verstandig om zo’n 7-9 maanden voor de beklimming te beginnen met trainen. Voer het langzaam een beetje op tot ongeveer een maand voor vertrek. Vervolgens kun je het wat rustiger aan doen en je lichaam veel rust geven de week voor vertrek. Je kunt je het beste voorbereiden door veel te wandelen met een goed gevulde rugzak. Bij voorkeur neem je een route met veel hoogte- en laagteverschillen, zoals bijvoorbeeld de duinen. Het is ook een aanrader om naar de sportschool te gaan voor wat extra spiertraining. Je kunt bij de instructeurs informeren hoe je hier het beste op kunt voorbereiden. Ook is het verstandig om langs de huisarts te gaan en goedkeuring te vragen met betrekking tot je lichamelijke gezondheid. Als je ook nog van plan bent om op safari te gaan, zou je er goed aan doen om Kilimanjaro eerst te beklimmen zodat je nog helemaal fit bent.

Gezondheid

De hoogte van de berg neemt ook risico’s met zich mee, zoals als hoogteziekte. De kans hierop is zeker aanwezig en ontstaat door een tekort aan zuurstof. Dit wordt veroorzaakt door het ijler worden van de lucht. Je kunt het herkennen aan hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. De gidsen zullen hier tijdens de tocht goed op je letten en herkennen de symptomen. Wanneer het risico te groot wordt zullen ze je aanraden om af te dalen.

Iedereen kan hoogteziekte krijgen, dit staat los van je conditie. Je kunt echter wel een paar maatregelen nemen om de kans hierop te verkleinen. Door langzaam te stijgen, door op een lager niveau te slapen dan dat je die dag bereikt hebt en door veel water te drinken, zo’n 3 tot 4 liter water per dag. Je kunt ook een acclimatisering dag inbouwen, hierdoor daalt het risico ook en heb je zo’n 70% meer kans om te top te halen. Ook het medicijn Diamox kan soms helpen bij de klachten. Begin wel 1 dag voordat je aan een beklimming boven de 2500m begint.

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie