Tips & Lijstjes

Mag je een drone meenemen als je op reis gaat?

Tegenwoordig zie je steeds vaker dat mensen een drone hebben. Deze trend is steeds populairder aan het worden omdat drones steeds goedkoper aan het worden zijn. Een drone is hiermee eigenlijk een selfie-stick geworden waarmee je prachtige foto’s kunt maken die je met een normale camera niet zou kunnen maken. Daarom vinden veel mensen het een goed idee om een drone met camera mee op vakantie te nemen, maar mag dit eigenlijk zomaar? Er zijn namelijk wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden, anders kun je in vervelende problemen komen!

Foto’s en video’s maken vanuit de lucht is natuurlijk heel gaaf, vooral als je tijdens een reis in een mooie omgeving terechtkomt en je dus prachtige beelden van dit gebied kunt schieten. Toch is niet iedereen goed op de hoogte van de wet- en regelgeving rondom het gebruik van een drone en het meenemen ervan naar een ander land. Dit gebrek aan kennis leidt soms tot vervelende situaties en het kan soms zelfs gebeuren dat je dan je drone kwijt bent! Erg zonde natuurlijk, vooral als je deze ellende met een beetje voorbereiding kan voorkomen.

Kan ik mijn drone meenemen naar alle landen?

Je mag een drone niet in alle landen zomaar gebruiken en in sommige gevallen mag je een drone überhaupt niet mee het land in nemen. In Cuba, Marokko, Turkije en Thailand zijn er gevallen bekend dat drones zijn ingenomen op het vliegveld. Wil je dit voorkomen? Dan moet je een officiële aanvraag indienen waarin wordt vermeld dat je een drone het land mee in neemt. Hoe groot de kans dan is dat jouw drone wordt toegelaten, is niet bij ons bekend.

Toch is een drone in veel landen gewoon wel toegestaan om mee te nemen, maar dan moet je drone wel geregistreerd zijn. Ook kan het zo zijn dat er een aantal voorwaarden zijn waar je aan dient te voldoen. Wat deze voorwaarden precies zijn, verschilt per land.

Het is daarom slim om je van tevoren goed in te lezen in de regelgeving rondom drones van het land waar je naartoe wil gaan. De douane is namelijk vaak genadeloos en het zou natuurlijk erg zonde zijn als je jouw drone op deze manier kwijtraakt. Zou je graag wat meer informatie willen over de regelgeving per land? Download dan de app DroneMate in de Google Play Store of App Store.

Mag mijn drone als handbagage mee het vliegtuig in?

In de meeste gevallen mag je je drone gewoon meenemen als handbagage, zolang deze maar voldoet aan de standaard regelgeving voor handbagage (gewicht en afmetingen). Per luchtvaartmaatschappij kunnen de regels voor het meenemen van batterijen verschillen, dus let hier ook even op. Bij KLM mag je bijvoorbeeld alleen batterijen van maximaal 100 kWh meenemen, terwijl dat bij Transavia 160 kWh is. Wat ook goed is om te weten, is dat de batterijen van je drone apart ingepakt moeten zijn en dat je de polen afgeplakt moet hebben. Voor de zekerheid kun je er ook voor zorgen dat de batterijen volledig leeg zijn.

En hoe zit het met ruimbagage?

Een drone mag je in veel gevallen ook als ruimbagage meenemen. Dit is met name handig omdat dit veel gewicht en ruimte in je handbagage scheelt. Je moet dan alleen bij jezelf nagaan of je dit wel durft. Het is namelijk nooit duidelijk hoe men achter de schermen met je ruimbagage-koffer omgaat. Wil je dit risico toch nemen? Zorg er dan voor dat je de drone goed inpakt zodat hij tegen een stootje kan. Het zou natuurlijk zonde zijn als je een drone hebt zoals de Hubsan Zino en deze kapot gaat tijdens het vervoeren. Het enige waar je wel absoluut rekening mee dient te houden, is dat de batterijen van je drone niet in de ruimbagage mogen. Er schuilt namelijk brandgevaar bij kortsluiting of als er een fout zit in de productie van de batterij. Verder moet je net zoals bij handbagage de polen van de batterijen goed afplakken en voor de zekerheid laat je de de batterijen ook helemaal leeglopen voordat je ze inpakt. Er zijn trouwens ook LiPo safety bags te koop waar je je batterijen in kan doen. Deze zorgen ervoor dat de batterijen niet in brand zullen vliegen als je onderweg bent.

Waar mag je wel en niet vliegen?

Dat je je drone naar een bepaald land mee mag nemen, betekent nog niet dat je de drone overal zomaar kunt gebruiken. Je moet je namelijk nog steeds aan een aantal regels houden. In de meeste landen mag je een drone bijvoorbeeld niet laten vliegen over huizen, steden, wegen en beschermde natuuromgevingen. Ook mag je niet in de buurt van luchthavens en militaire gebieden vliegen. Gelukkig geven de meeste drones dit automatisch aan dankzij hun GPS-locatie en in bepaalde gevallen blijft de drone zelfs aan de grond. Waar je wel en niet mag vliegen en welke regels er allemaal zijn, kun je meestal vinden op de site van de overheid van het desbetreffende land. In Nederland kun je bijvoorbeeld ook de app ASR Vlieg Veilig downloaden.

Ook handig om te weten

Neem je de bovenstaande aandachtspunten in overweging, dan zul je goed voorbereid zijn en niet voor verrassingen komen te staan in het buitenland. Tenslotte zijn er nog een aantal andere dingetjes waar je ook rekening mee kan houden, zodat je optimaal kunt genieten van je drone op reis!

  • Is je drone verzekerd met een reisverzekering? Een gemiddelde drone kost een lieve duit, waardoor een reisverzekering die ook je drone dekt in veel gevallen wel de moeite waard is.
  • Hoeveel batterijen breng je mee? Drones verbruiken enorm veel energie, dus zullen de batterijen snel leegraken. Zorg er daarom voor dat je minimaal een extra batterij bij je hebt die je bijvoorbeeld onderweg kunt opladen in een autolader.
  • Wees zuinig en voorzichtig met je drone en de drone accessoires, pak alles dus goed in. Soms krijg je bij aankoop een handige opbergkoffer mee die tevens een goede bescherming biedt op reis. Je kunt er ook aan denken om extra bescherming aan te schaffen voor de propellers, aangezien dit onderdeel van de drone het meest kwetsbaar is.

Gerelateerde berichten