Tips & Lijstjes

Met de auto naar wenen: alle tips voor jouw roadtrip!

Wenen is de laatste jaren erg populair onder toeristen die van plan zijn om met het vliegtuig een citytrip te maken. Wat veel mensen niet weten is dat Wenen ook heel erg goed te bereiken is met de auto vanuit Nederland. In 11 uurtjes tuffen, ben je namelijk al op plaats van bestemming. Dat is niet veel langer dan van deur tot deur wanneer je voor de vliegoptie kiest. Bovendien ervaar je ongelofelijk veel vrijheid en eenmaal op bestemming aangekomen beschik je meteen over een auto. Dat betekent: geen gedoe met huurauto’s, geen extra kosten en geen extra tijd! Ook plannen om naar Wenen te rijden? Lees meer over de route, het parkeren, verplichte zaken, andere verkeersregels en onze insider-tips!

De route naar Wenen

De snelste route naar Wenen is vrij simpel. Als je vanuit midden-Nederland vertrekt, kun je het beste rond Nijmegen de grens over. Tip: net over de grens met Duitsland (in een klein dorpje genaamd Elten) kun je enorm goedkoop tanken. In Duitsland rijd je bijna de volledige rit op dezelfde snelweg. Duitsland is nog niet zo ver verzonken in de stikstofcrisis dat de maximale snelheid net als in Nederland teruggeschroefd is. Dat betekent: snel door Duitsland vliegen en eenmaal in Oostenrijk aangekomen, volg je de A25 tot Wenen.

Hoe snel de snelste route is, is natuurlijk ook een beetje afhankelijk van de keuzes die je maakt. Vermijd de zwarte zaterdagen, rijd waar mogelijk ’s nachts en zorg ervoor dat je niet rond prime-time langs grote steden moet rijden. Neem je pauzes wanneer je ze nodig hebt en neem lekker veel eten en drinken mee voor onderweg. Dan is de rit zo voorbij!

 Parkeren in Wenen

Eenmaal in Wenen, zal je natuurlijk wel je bolide een aantal keer moeten parkeren. Het hangt van je slaapplaats af of je de auto daar kunt parkeren en voor welke prijs. Als bij je hotel of hostel parkeren geen optie is, kun je gebruik maken van verschillende Park & Rides rondom de stad. Hier kun je voor een paar euro per dag of per weekend je auto parkeren en word je met een busje de stad in gebracht. Andere Park & Rides liggen juist weer heel gunstig waardoor je makkelijk met het OV naar het centrum kunt in plaats van met een busje.

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je de auto in het centrum wil parkeren. Ook dat kan gewoon, uiteraard tegen een vergoeding. Dat laatste is belangrijk om te onthouden want het is ze in Wenen niet gelukt om dat duidelijk op bordjes te plaatsen. Waar je er in Nederland vanuit gaat dat je gratis kunt parkeren op plekken waar geen aanwijzing staat, moet je in Wenen onthouden dat je áltijd moet betalen. Je kunt de lokale bevolking vragen naar de dichtstbijzijnde parkeermeter en daar een kaartje halen die je in je auto kunt leggen.

De verkeersregels

Wenen is natuurlijk niet de andere kant van de wereld, maar desondanks wijken de verkeersregels toch een beetje af van de Nederlandse. Een van de belangrijkste verschillen zijn de stoplichten. Op het moment dat het rode licht tegelijk met het oranje licht gaat branden, is dat een teken dat het binnen een paar seconde groen zal worden. Andersom, wanneer het rode stoplicht een paar keer knippert, dan weet je dat het oranje gaat worden. En de meest belangrijke informatie daarna is dan wel dat door oranje rijden verboden is in Oostenrijk. Dit is zeker even wennen, maar het duurde bij mij niet lang.

Verplichte zaken

Belangrijk om te weten: voor Oostenrijk heb je een vignet nodig om op de snelwegen te mogen rijden. Je kunt ze vast in Nederland kopen of bestellen, maar ook bij tankstations net voor de grens zijn ze te krijgen. Bedenk wel dat je niet de enige bent die daar een vignet wil scoren, dus misschien is een ritje naar de ANWB vlak voor je vertrekt nog niet zo’n slecht plan. Afhankelijk van hoelang je in Oostenrijk gebruik maakt van de snelwegen, kies je welk soort ticket je koopt.

Tips voor met de auto naar Wenen

Onderweg komt het nogal eens voor dat je tol moet betalen. Op zich geen probleem, behalve dat er op drukke dagen een rij kan staan bij de tolpoortjes. Ben jij ook altijd die persoon die jaloers is op de reizigers die door mogen rijden via de automatische poortjes? Vraag dan 18 dagen van tevoren een digitaal ticket aan waarbij het geld automatisch van je rekening wordt afgeschreven. Oh en tot slot: vergeet niet dat Wenen in het Engels Vienna is en het dus ook weleens zo op de verkeersborden aangegeven wordt.

Gerelateerde berichten