Tips & Lijstjes

Met deze financiële zaken moet je rekening houden tijdens het plannen van een lange reis

Jouw backpackavontuur of wereldreis kan een hoop geld kosten. Laat je hier niet door afschrikken, want je kunt dit bedrag bij elkaar sparen. Wat je nodig hebt is een goed spaarplan en de nodige discipline om je aan het plan te houden. Stippel de tijdlijn uit en spaar in een halfjaar, een jaar of twee jaar het benodigde budget.

Inzicht in inkomsten en uitgaven

Sparen is ook besparen. Kijk dus eerst eens naar je huidige uitgavenpatroon. Hoeveel geld ontvang jij iedere maand? En wat verdwijnt er naar de vaste lasten? Hoeveel geef je uit aan boodschappen, cosmetica, en kleding? Hoeveel spaar je op dit moment? Is dit iedere maand een vast bedrag of wisselt het? Het is even wat werk, maar daarna weet je wel hoeveel je kunt sparen. Pak internetbankieren erbij en open een Excelsheet. Maak per maand een overzicht van de inkomsten en uitgaven die je hebt, verdeeld in categorieën zoals woonlasten, boodschappen, verzekeringen, uitgaan, winkelen en overige. Door dit voor de afgelopen drie maanden te doen, heb je al een goed inzicht. Zie je al waar je kunt besparen? Misschien zijn je energielasten hoog en loont het om over te stappen naar de goedkoopste energieleverancier, of zijn er abonnementen die je niet gebruikt en kunt opzeggen.

Spaarplan maken

Nu je inzicht hebt in de inkomsten en uitgaven kun je een realistisch spaarplan maken. Je weet hoeveel er maandelijks overblijft, dit wil je op je spaarrekening storten. De kosten van de reis zijn ook sterk afhankelijk van de bestemming. Zo is Indonesië vele malen goedkoper dan bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland. Stel dat jouw droomreis 10.000 euro kost en het saldo op je spaarrekening nu 4.000 euro is, dan moet je nog 6.000 euro sparen. Wil jij over een jaar op reis gaan? Dan moet er maandelijks 500 euro bijkomen op de spaarrekening. Hou in je spaarplan rekening met grote uitgaven die eraan komen, zoals het onderhoud

van de auto wat er aan zit te komen. Je zult zien dat je de ene maand meer kunt sparen dan de andere. Denk vooruit en noteer alles in je spaarplan. Het spaarplan werkt alleen als het haalbaar is, want anders voel je je juist gedemotiveerd. Je kunt ook meerdere potjes aanmaken bij de bank om het grote doel wat op te splitsen. Maak bijvoorbeeld een potje per land dat je wilt bezoeken.

Bestedingsruimte beperken

Nu je inzicht hebt en een haalbaar spaarplan hebt gemaakt, weet je wat je maandelijks nog uit kunt geven. Om je hier aan te kunnen houden is het verstandig om direct aan het begin van de maand je spaargeld weg te zetten en hier niet meer aan te komen. Je beperkt je bestedingsruimte dus voor jezelf, want als je al je geld op de lopende rekening laat staan is de kans groot dat het verdampt. Door een bestedingsruimte in te stellen moet je prioriteiten stellen. Door je strikt aan het bedrag te houden kom je er altijd wel uit.

Gerelateerde berichten