Tips & Lijstjes

Met deze tips maak je het perfecte vakantie fotoboek!

Is je vakantie weer voorbij? Heb je genoten? Een mooie herinnering aan een fijne vakantie is om van je vakantiefoto’s een fotoalbum te maken. Het maken van een vakantiealbum is niet heel moeilijk en zeker met deze tips kun je er een mooi naslagwerk van maken om nog lang na te genieten van jouw onvergetelijke vakantie.

Kies bewust

Op jouw mobiele telefoon of digitale camera die je meegenomen hebt op vakantie staan vast ontelbare foto’s. Het is tegenwoordig ook zo makkelijk om even snel een fotootje te maken met je smartphone dat je er al snel heel veel hebt. Maar ze zijn helaas niet allemaal even goed gelukt als je ze goed gaat bekijken. Kijk kritisch naar je foto’s en selecteer de scherpste, de mooiste en meest bijzondere foto’s voor in je album. Het is onlogisch om veel dezelfde soort foto’s in je album te zetten, dus zorg voor variatie. En vind je stiekem alle foto’s te leuk om te bewaren? Dan laat je die toch gewoon afdrukken!

Maak een logische volgorde

Let erop dat er een logische volgorde in je album zit. Hou de foto’s van de verschillende dagen bij elkaar. Op de lijstweergave op je computer kun je exact zien wanneer je een bepaalde foto hebt gemaakt. Maak een apart mapje aan op je computer en sleep de gekozen foto’s daar naartoe zodat je precies kunt zien hoeveel foto’s er in je album gaan komen.

Goed voorbereiden

Door jezelf goed voor te bereiden is de helft van het werk al gedaan. Hoeveel foto’s heb je uiteindelijk gekozen voor in je album? Bekijk het totaalplaatje en schat in
uit hoeveel pagina’s jouw album straks zal bestaan. Wellicht vind je het leuk om overzichtelijke hoofdstukjes in je fotoboek te zetten?

Bedenk dat je misschien enkele foto’s wilt uitvergroten en dat iedere foto dan een hele bladzijde zal vullen, terwijl er op een andere pagina weer tien foto’s bij elkaar in een collage te zien zijn. Zorg er in iedere geval voor dat er eerder te veel dan te weinig ruimte in je fotoalbum is. Nu kun je gaan beginnen met het maken van het fotoboek. En hou daarbij de al eerder besproken chronologische volgorde aan, dus je begint met de heenreis, daarna de aankomst die gevolgd wordt door alle avonturen die je beleeft hebt op je vakantie. Sluit af met de terugreis en eventueel je thuiskomst.

Bekijk alle mogelijkheden

Online kun je alle kanten op. Naar mate je verder komt met het maken van je vakantie fotoboek, zul je merken dat het steeds makkelijker gaat en wordt je steeds creatiever met je bewerkingen. Bekijk goed wat alle mogelijkheden zijn in het programma wat je gebruikt. Kun je de pagina’s ook bewerken met gekleurde achtergronden? Of kun je een sierrand rond je foto plaatsen? Misschien kun je ook de foto zelf van vorm veranderen door die in een hartvorm te plaatsen bijvoorbeeld. Als je weet wat jou het meest aanspreekt en wat je graag wilt gaan gebruiken, dan kun je met het echte werk gaan beginnen.

Je eigen foto als achtergrond

Een gekleurde achtergrond is weer eens wat anders dan de standaard witte of zwarte pagina’s in je fotoboek. Soms komt een foto dan zelfs veel beter tot zijn recht. Door een eigen foto als achtergrond te gebruiken wordt het boek nog persoonlijker. Al zijn niet alle foto’s geschikt om als achtergrond te gebruiken.

Kies voor panoramafoto’s of foto’s van de omgeving. Een mooie strandfoto of die van bergen is een mooie rustige achtergrond. Of kies voor een foto van een bezienswaardigheid; dat grote kasteel wat je bezocht hebt of dat fontein met het fonkelende water. Je kunt ook een detail uitvergroten van een foto en die als achtergrond gebruiken. Denk hierbij aan een stuk van een muur, kleurrijke tegeltjes of bloemen.

Plaats tekst

Als dat allemaal gelukt is, heb je een album vol foto’s. Het is leuk om het aan te vullen door er af en toe een stukje tekst bij te zetten . En hou je niet van hele lappen tekst? Dan is een pakkende titel of onderschrift ook voldoende.

Vergeet de kaft niet!

Bijna klaar…. de kaft personaliseren maakt jou fotoalbum helemaal af. Je kunt een (panorama) foto op de voor- en achterkant zetten of juist kiezen voor een boek met een neutrale kleur en alleen de bestemming en jaartal erop.

Gerelateerde berichten