Tips & Lijstjes

Met het vliegtuig richting de Alpen voor een wintersport? Waar heb je recht op bij een vertraagde vlucht.

Het wintersportseizoen staat weer voor de deur en er vertrekken weer steeds meer vluchten naar de Alpen. Helaas zorgt de winter en de drukte vaak voor veel vertragingen bij de luchtvaartmaatschappijen. In sommige gevallen heb je recht op compensatie.

Recht op compensatie vanaf drie uur vertraging.

Als je meer dan 3 uur vertraging hebt met je vlucht  heb je recht op een financiële compensatie. Het gaat om een vertraging op de aankomst bestemming. Het is mogelijk dat je met meer dan drie uur vertraging vertrekt maar met minder vertraging aankomt. Vliegtuigmaatschappijen houden altijd wat extra speling in de vluchtschema’s om kleine vertragingen te kunnen opvangen.

Voor vluchten binnen Europa zijn de compensatiebedragen per passagier € 250,- of € 400,-. De bedragen zijn vastgesteld in de wetgeving en gebaseerd op de vluchtafstand.

Heb je met Transavia vertraging  naar Salzburg, dan valt deze onder de wetgeving en heb recht op een compensatie van € 250,- per passagier.

Weersomstandigheden

In de winter is de kans groter dat je vlucht wordt beïnvloed door het weer. Een stormachtige wind, onweer of bijvoorbeeld sneeuw zorgen er vaak voor dat er minder vliegtuigen kunnen landen en opstijgen op de luchthavens. Uit veiligheidsoverwegingen houdt de luchtverkeersleiding dan meer ruimte tussen de vliegtuigen.

Als het weer extreem slecht is kan de luchtvaartmaatschappij niet aansprakelijk worden gehouden voor de vertraging en vervalt het recht op compensatie. Het zal worden gezien als buitengewone omstandigheden. Let op, als de luchtvaartmaatschappij zich beroept op de weersomstandigheden betekent het niet per definitie dat je geen aanspraak maakt op compensatie. Claimbureau Aviclaim geeft aan dat luchtvaartmaatschappijen zich hier snel op beroepen terwijl ze gewoon hadden kunnen vliegen.

Hulp bij het claimen

Omdat luchtvaartmaatschappijen niet graag de compensatie uitbetalen bestaan er claimbureaus. Zij helpen je met het claimen van de compensatie en starten zij indien een juridische procedure tegen de luchtvaartmaatschappij. Op de website van Aviclaim kan je je vluchtgegevens invoeren om te testen of je mogelijk recht hebt op compensatie. Zij werken op basis van no cure, no pay en houden 25% in bij succes. Er zijn verder geen verborgen kosten zoals bijvoorbeeld administratiekosten.

Gerelateerde berichten