Tips & Lijstjes

Overstappen op een vliegveld, hoe werkt dat?

Soms kun je niet direct naar je droombestemming vliegen en zul je dus moeten overstappen. Daar komen de nodige vragen bij kijken. Hoe werkt dat precies? Moet ik mijn bagage tussendoor ophalen? Wat als mijn eerste vlucht vertraging heeft? Waar moet ik naartoe op de luchthaven? Kan ik ook twee losse vluchten boeken? En ga zo maar door. We leggen in deze blog eens even uit hoe dat allemaal precies zit.

Tussenlanding of tussenstop?

In basis staat je ‘route’ bij het boeken beschreven. Bij bijna iedere luchtvaartmaatschappij zie je meteen of het een directe vlucht is of dat je een tussenstop hebt. Let wel op, het kan ook zijn dat je wel een tussenlanding hebt, maar geen tussenstop. Je vliegtuig moet dan bijvoorbeeld even tanken of haalt nog wat extra mensen op. In geval van een tussenlanding moet je vooral rustig blijven zitten, maar dat vertellen ze je in het vliegtuig dan ook. Bij een tussenstop moet je vaak van vliegtuig wisselen. En hoe ingewikkeld dat ook klinkt, het valt allemaal reuze mee.

Overstappen

Bagage inchecken voor een vlucht met tussenstop

Het incheckmoment is heel fijn wanneer je een vlucht hebt met een tussenstop. Hier krijg je namelijk vaak je tickets en boardingpassen en daar staat al veel informatie op. Bij het inchecken krijg je ook de informatie over je bagage. Soms moet je die namelijk tussendoor ophalen, maar vaak wordt het automatisch overgeplaatst van vliegtuig. Mocht je hier alsnog over twijfelen, dan kun je ook het label checken dat aan jouw bagage wordt bevestigd. Als de eindbestemming daarop staat, dan weet je dat je niet tussendoor opnieuw hoeft in te checken. Als je tussenstop erop staat, dan moet dit hoogstwaarschijnlijk wel. Neem voor de zekerheid altijd een rugzakje met tandenborstel en schoon ondergoed mee want het gebeurt wel eens dat jouw bagage op een verkeerde vlucht gezet wordt en een paar dagen later pas op bestemming aankomt.

Overstappen van vliegtuig, hoe werkt dat?

Over het algemeen wordt overal heel erg goed aangegeven waar je naartoe moet als je van vliegtuig moet wisselen. Het is immers voor een luchthaven ook niet handig als mensen het hele vliegveld af gaan zoeken naar hun vliegtuig. Bovendien kun je vaak gewoon met de rest van de stroom mensen meelopen. Op veel luchthavens kun je de borden ‘transfers’ of ‘transits’ volgen en daarna kun je bij de juiste gate weer instappen. Op veel plekken zijn ook nog informatiebalies waar je terecht kunt met vragen, maar vaak is dat niet nodig en spreekt het voor zich.

Overstappen

Hoelang duurt overstappen van een vlucht?

Op die vraag is niet echt een eenduidig antwoord te geven. De tijd hangt heel erg af van de maatschappij waar je geboekt hebt en van de luchthaven waar je overstapt. Is het dan gewoon gokken? Nee zeker niet. Je kunt rekening houden met de Minimal Connection Time (MCT), die wordt bepaald per luchthaven en die kun je op internet vinden. Wanneer je die specifieke tijd tussen vluchten laat zitten, kun je er in basis vanuit gaan dat je het moet redden. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Vaak als je tickets boekt, dan boek je in één keer twee tickets. In dat geval houdt de verkopende partij rekening met de MCT en kun je ervan uitgaan dat je de overstap in beginsel zou moeten halen.

Soms heb je juist heel erg veel tijd tussen twee vluchten zitten. Je kunt dan de opties bekijken om van het vliegveld af te gaan. Soms kun je ook tours boeken die hier speciaal op gericht zijn om jou in een paar uur een stad te laten zien en vervolgens weer terug op de luchthaven af te zetten.

overstappen

Overstap gemist?

Ondanks dat je zelf of de verkopende partij rekening houdt met de MCT kan het natuurlijk zijn dat je de overstap mist. Het kan zijn dat je dan recht hebt op een vergoeding. Als je zelf de tickets los geboekt hebt, dan is een dergelijke vergoeding bijna altijd uitgesloten. Via verschillende platformen kun je erachter komen of je hier recht op hebt. Let wel op welke weg je kiest, als je het uitbesteedt dan ben je vaak een deel van je vergoeding aan dat bedrijf kwijt.

Hoewel deze blog met de grootste zorg geschreven is, kan het natuurlijk zijn dat bepaalde zaken afwijken van hoe we het hier beschreven hebben. Check altijd de informatie bij iedere aparte luchthaven.

Gerelateerde berichten