Tips & Lijstjes

Reisblog beginnen? Aantal tips!

Een eigen reisblog schrijven kan een hele leuke bezigheid zijn. Op de eerste plaats deel je natuurlijk je reisverhalen met lezers en leer je ook collega-bloggers kennen die dezelfde interesses als jij hebben. Als je goed bent in bloggen, dan krijg je soms zelfs gratis producten opgestuurd om over te schrijven en met een beetje geluk krijg je er ook gratis reisjes bij. Uiteraard moeten die gratis producten en reizen niet de enige motivatie zijn om een reisblog te beginnen. Er gaat namelijk erg veel tijd in zitten en dit moet je niet onderschatten. Als je het goed wilt aanpakken, dan ben je er al snel een paar uur per dag mee bezig. Gelukkig hoef je niet per se kennis van webdesign te hebben om te beginnen met bloggen. Het belangrijkste is dat je een passie voor reizen hebt, maar geduld en schrijftalent zijn zeker ook zeker een pre. Hieronder delen we een aantal tips voor als je zelf ook een reisblog wilt starten!

Bepaal je eigen niche of expertise

Reizen is een breed begrip. Onder deze term vallen citytrips, roadytips, strandvakanties, sportvakanties, backpacken, luxe reizen en nog veel meer. Klinkt allemaal leuk en aardig, maar voor een reisblog is het beter om een bepaalde focus te houden. Hierdoor wordt jouw reisblog de go to in deze niche! Iedere dag komen er weer nieuwe reisbloggers bij en sommige zijn intussen al erg succesvol, dus is het beter om je te focussen op een bepaalde richting. Ga dus bij jezelf na waar je een expert in bent of wilt zijn. Door een focus aan te houden zul je uiteindelijk veel meer lezers trekken dan wanneer je het algemeen houdt. Het maakt niet uit dat je op dit moment nog niet écht een expert bent, want je wordt dit vanzelf als je er veel over gaat schrijven.

Platform kiezen

Je kunt kiezen tussen een gratis platform of zelf je blog hosten (en dus betalen). Kies je voor dat laatste, dan ben je ook echt de eigenaar van je eigen blog.

Eigen magazine beginnen offline

Om je blog nog verder te laten groeien, kun je ook eens denken aan hoe je dit offline kunt doen. Begin bijvoorbeeld met een online magazine en onderzoek of je dit tijdschrift ook offline kunt uitbrengen. Vooral als je ook veel aan reisfotografie doet, is een papieren magazine een waardevolle toevoeging. Laat het magazine kleinschalig in eigen beheer drukken. Een eigen magazine drukken kan eenvoudig via Flyeralarm. Stuur deze vervolgens tegen de drukkosten en verzendkosten op naar je lezers. Het tijdschrift kunnen ze dan bijvoorbeeld meenemen om tijdens hun eigen vakanties te lezen. Hiermee onderscheid je je echt van andere reisbloggers!

3 C’s: correct, consistent, creatief

Wil je serieus genomen worden in de blogwereld? Dan zijn taalfouten (d of dt?) natuurlijk niet fraai. Lees daarom altijd je teksten na voordat je het publiceert. Daarnaast is het ook belangrijk om consistent te posten. Je hoeft dit niet iedere dag te doen, maar wel op regelmatige basis, bijvoorbeeld iedere week op hetzelfde moment. En uiteraard moet je ook creatief zijn en hoge kwaliteit content leveren. Hard werken wordt op de lange termijn beloond, want lezers zullen iedere keer weer terugkomen als je goede blogs weet te schrijven. Doe daarnaast ook research naar het publiek: wat willen ze graag weten? Welke vragen worden frequent gesteld?

Maak gebruik van social media

Promoot je blog op social media, want zo krijg je meer verkeer naar je website. Ook kun je via social media verschillende types mensen bereiken. Kopieer alleen niet alle content van het ene social media platform naar het andere, maar pas de content een beetje aan op het platform en het publiek. Wees daarnaast ook interactief met jouw lezers op social media en zorg voor een hoge engagement met het publiek. Reageer dus op comments, beantwoord DM’s, deel berichten van andere accounts, et cetera.

Gerelateerde berichten