Tips & Lijstjes

Reizen met handbagage; bagageregels en tips!

Als je gaat vliegen, dan kun je 9 van de 10 keer geen gratis ruimbagage meer meenemen. De meeste vliegtuigmaatschappijen hebben namelijk de regelgeving aangepast waarbij je alleen gratis handbagage kunt meenemen. Uiteraard zou je je grote koffer kunnen bijboeken, maar dit kost weer extra geld. Als je dit extra geld er niet voor over hebt, dan kun je ook alleen reizen met slechts handbagage. In dit artikel geven we je een aantal handige tips zodat je weet hoe je al je reisbenodigdheden in een kleine trolley kwijt kunt.

Ruimbagage: hoe zit dat?

Er is vaak veel onduidelijkheid hoe het met ruimbagage zit, want de regels verschillen per vliegmaatschappij. Hieronder leggen we je uit hoe het zit.

Sinds april 2014 zijn de regels voor bagage bij een groot aantal (zowel Nederlandse als buitenlandse) luchtvaartmaatschappijen veranderd. Deze verandering van regelgeving komt erop neer dat ruimbagage in veel gevallen niet meer inbegrepen zit in de ticketprijs. Als je binnen Europa vliegt met onder andere Transavia en KLM, dan moet je extra betalen voor ruimbagage. Ondanks dat deze regels al een paar jaar veranderd zijn, heerst er nog steeds veel onduidelijkheid en denken sommige reizigers nog steeds dat het gratis is. Helaas is dat dus niet meer zo! Deze verandering is doorgevoerd omdat de ticketprijzen steeds verder naar beneden zakten vanwege de concurrentie met budgetmaatschappijen en reizigers steeds goedkoper op reis wilden. Om de concurrentie de baas te blijven, wordt er nu geld gerekend voor extra ruimbagage. Het wordt nu gezien als een supplementaire service waar je extra geld voor moet betalen, net zoals je nu moet betalen voor het reserveren van je stoel of entertainment tijdens je vlucht.

Hoeveel moet ik betalen als ik ruimbagage bijboek?

Hier is helaas geen eenduidig antwoord voor, want het verschilt per vliegmaatschappij hoeveel je moet betalen en hoeveel kilo je mag meenemen. Vaak zijn er twee opties mogelijk:

  • Meestal kun je direct bij het boeken van je ticket ruimbagage bijboeken. Zo kom je de kosten meteen te weten en in de meeste gevallen kun je ook nog kiezen hoeveel gewicht je mee wilt nemen.
  • Is ruimbagage niet meteen bij te boeken als je een vliegticket boekt? Dan krijg je meestal een mailtje met instructies hoe je dit achteraf bij kunt boeken. Is het nog steeds onduidelijk? Dan kun je natuurlijk altijd contact opnemen met de klantenservice van de desbetreffende vliegtuigmaatschappij om te vragen hoe je ruimbagage kunt bijboeken.

Is alleen handbagage wel genoeg?

Niemand is verplicht om ruimbagage bij te boeken en gelukkig kom je met een trolley in handbagage-formaat al een heel eind! Je moet wel wat kieskeuriger zijn in wat je meeneemt en vijf paar schoenen meenemen is bijvoorbeeld niet mogelijk. Toch is het zeker wel te doen als je voor een weekje op vakantie gaat. Hieronder wat tips:

  • Verzorgingsspulletjes zoals shampoo, conditioner, douchegel, zonnebrandcrème en deodorant nemen veel plek in beslag. Je doet er dus goed aan om overal reisverpakkingen van mee te nemen. Let erop dat je in totaal maximaal een liter vloeistof mee mag nemen, verdeeld over flesjes van maximaal 100 ml per stuk. Vloeistof moet je apart verpakken in een afsluitbare plastic zak.
  • Trek tijdens het vliegen zoveel mogelijk kleding aan die veel plek in beslag neemt. In de koffer stop je de lichtere kleding die niet zoveel ruimte nodig heeft.
  • De bovenstaande tip kun je ook toepassen op schoenen: slippertjes en sandaaltjes stop je in de koffer en je wandelschoenen trek je aan tijdens het vliegen.
  • Kledingstukken kun je het beste oprollen. Dit trucje zorgt ervoor dat de kleding minder ruimte inneemt, vergeleken met vouwen.
  • In je schoenen kun je sokken of andere kleine spullen stoppen, want anders is het een loze ruimte.
  • Stem je kleding op elkaar af en zorg dat je alles wat je meeneemt ook leuk met elkaar kunt combineren.
  • Gebruik zakken die je vacuüm kunt maken als je toch teveel kleding mee dreigt te nemen. Door het vacuüm trekken gaat alle lucht weg en heb je dus meer ruimte in je koffer.
  • Vraag na bij de vliegtuigmaatschappij of je een extra tasje mag meenemen bij je handbagage. Een cameratas of laptoptas is bijvoorbeeld meestal geen probleem.

Afmetingen koffer handbagage

De IATA (handelsorganisatie voor de luchtvaart) heeft de regelgeving bedacht rondom de maximale afmetingen van je handbagage. Zij hebben vastgesteld hoe lang, breed en diep je tas of koffer maximaal mag zijn: bij elkaar opgeteld niet meer dan 115 centimeter, inclusief de handvatten en wieltjes. De vliegmaatschappijen interpreteren dit allemaal op hun eigen manier, want zij mogen zelf bepalen hoe ze aan die optelsom van 115 centimeter komen. Ze mogen dus bijvoorbeeld de afmetingen 50/55 bij 40 bij 20 centimeter hanteren, maar ook 55 bij 25 bij 35 centimeter (dit laatste doet KLM bijvoorbeeld). Luchtvaartmaatschappijen mogen ook twee formaten aanhouden, zoals Transavia dat bijvoorbeeld doet met 55 bij 40 bij 25 centimeter (maximaal formaat) en 45 bij 40 bij 25 centimeter (adviesformaat). Soms gebeurt het dat de vlucht te vol zit en dat sommige koffers die groter zijn dan de geadviseerde afmetingen in het laadruim worden gezet. De regels omtrent handbagage veranderen om de zoveel tijd, dus is het slim om altijd de huidig geldende regels op te zoeken voordat je vertrekt.

Gewicht handbagage

Het maximale gewicht voor handbagage verschilt ook per maatschappij en hier heeft de IATA geen richtlijnen voor opgesteld. De meeste maatschappijen hebben als maximumgewicht 10 kilo, maar soms mag je ook bijvoorbeeld 12 kilo meenemen (KLM). Een handige tip is om een lichtgewicht koffer te kopen via bijvoorbeeld Bagageonline, zodat je niet al te snel aan dit limiet zult zitten.

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie