Griekenland

Schiereiland de Peloponnesos (Griekenland) met de camper: de mooiste camperroute

Griekenland is de perfecte bestemming om met een camper of busje te ontdekken. Vroeger kwamen we er ieder jaar om een aantal weken met een tent te kamperen. Dit jaar keerde ik terug, maar dan met een busje. Het zuiden van Griekenland, dus het schiereiland de Peloponnesos vonden we fantastisch. Uitgestrekte stranden, ontzettend aardige mensen, een hoop culturele hoogstandjes en bovendien prachtige bergroutes om te rijden. Vanuit Patras maakten we een rondje via de westkust naar het zuiden om vervolgens via de oostkust naar Athene te rijden en weer terug naar Patras. Even een tip voordat ik met de route start: de Peloponnesos is in de zomer zo ontzettend heet (en druk) dat het voor- en naseizoen eigenlijk het beste moment is voor je rondreis.

1. Olympia

Dichtbij het startpunt Patras vind je het bekende Olympia. Waarschijnlijk heb je er ooit wel een plaatje van voorbij zien komen. Prachtige oude overblijfselen uit de Oudheid kun je er bewonderen. Door de informatie en foto’s van vroeger kun je je helemaal voorstellen hoe ze daar vroeger van bijvoorbeeld een theatervoorstelling genoten.

Peloponnesos

2. Stoupa

De Peloponnesos bestaat aan de zuidkant in feite uit een aantal vingers. De eerste vinger hebben we overgeslagen wegens de lange reistijd, maar schijnt zeker de moeite waard te zijn om te bezoeken. Met name bij Pylos vind je prachtige stranden. Wij zijn dus naar Stoupa gereden, een stadje in de tweede vinger. Een erg gezellige boulevard met veel leuke eettentjes. Uiteraard hebben we de Souvlaki geprobeerd: erg lekker! Stoupa heeft een stadsstrand dat aan de boulevard ligt. Mooi maar niet super bijzonder. Voor een heerlijk zandstrand met kristalhelder water kun je vijf minuten noordelijker lopen. Recht voor de camping vind je daar dus een veel mooier strand!

3. Oitylo

Wat zuidelijker van Stoupa ligt Oitylo. Een heel klein stadje met een wit kiezelstrand. Je kunt er gratis aan het strand parkeren (mits je een drankje doet bij de Black Pirate). En we mochten er met toestemming van de eigenaren zelfs overnachten en ’s nachts gebruik maken van hun toilet. In de avond word je getrakteerd op een fantastische zonsondergang vanuit je camper of busje en ’s ochtends kun je een verfrissende duik nemen of een koude maar fijne stranddouche nemen.

Peloponnesos

4. Gytheion

Iets oostelijker in de tweede vinger vind je de kustplaats Gytheion. Het is een wat groter stadje met een hele lange boulevard. Er ligt een schiereilandje waar je naartoe kunt wandelen en je vindt er ook grote supermarkten om eten in te slaan. De camper kun je gratis parkeren langs zee op loopafstand van het centrum. Als je langs Gytheion komt met de camper, bezoek dan zeker het scheepswrak dat vijf minuten rijden van het centrum gelegen is. Je zou er als je geluk hebt ook schildpadden moeten kunnen spotten én je kunt er fantastisch wildkamperen.

5. Leonidio

Rond Leonidio heb je ruime keuze uit comfortabele campings. In het stadje is op maandag een gezellige markt voor de nodige vitamines. De lokale bevolking komt hier graag. Leonidio is bovendien een hele populaire bestemming onder klimmers. Er is een specifiek type rots waar deze avonturiers blij van worden. Wanneer je Leonidio nadert, zie je als je goed kijkt overal touwen met klimmers aan de rotsen hangen.

6. Nafplion

Nafplion is de eerste bestemming in het rijtje waar je weer echt in een stad komt met verschillende (grotere) winkels en meerdere winkelstraatjes. Wandel lekker langs de haven met grote zeilschepen en pluk wat souvenirs uit het centrum. Daarnaast liggen er allerlei leuke en hippe koffietentjes én kun je er hele lekkere ijsjes eten. Oh en vergeet niet het kasteel een bezoekje te brengen!

7. Epidavros

Epidavros heeft iets weg van Olympia, maar is zeker de moeite waard om ook nog te bezoeken. Het is een kleinere opgraving en het voornaamste pronkstuk is het theater. Het is zo goed intact gebleven dat als je op de middenstip plaatsneemt, het geluid nog altijd versterkt wordt zoals vroeger. Bizar om te bedenken dat ze vroeger al zoveel verstand hadden van geluid dat ze dit met de akoestiek konden bereiken. Toevallig zong er een meisje tijdens ons bezoek aan Epidavros ‘Avé Maria’ op de middenstip. Zonder versterkers was het door die akoestiek helemaal bovenaan nog goed te horen.

Peloponnesos

8. Athene

Officieel ligt Athene niet op de Peloponnesos maar ik plaats hem er toch bij. Het was voor ons de perfecte afsluiting van onze rondreis. Op Camping Athina kun je met je camper of bus overnachten bij de stad. Met de stadsbus kun je vervolgens naar het centrum. Bezoek zeker de Akropolis, de terrassen rondom het centrum, de oude markt en het overheidsgebouw. Eigenlijk alles aan Athene is de moeite waard!

Gerelateerde berichten