Tips & Lijstjes

Tips en tricks voor het huren van een auto op vakantie

Wil je met een gehuurde auto op roadtrip dan is het goed om je daarop voor te bereiden. Maar ook een last minute kan gerust met een huurauto. Net zoals bij last minute vliegtuigreizen vallen er immers ook koopjes te doen bij last minute autoverhuur. Zolang je maar niet te kieskeurig bent in je vervoermiddel want de eerste keus, die is waarschijnlijk wel al verhuurd.

Maar of je nu lang op voorhand of last minute de auto reserveert, er zijn enkele aandachtspunten waar je best op let om niet plots voor onaangename verrassingen te staan.

1. Boeken via een reisorganisatie of online?

Een reisorganisator kan terugvallen op jarenlange ervaring maar je kan gerust zelf online surfen. Waarschijnlijk kom je op dezelfde websites terecht die ook de reisorganisaties raadplegen. Dat zijn bij voorkeur de Nederlandse websites.

Het is gemakkelijker om daarop terug te vallen als je de autoverhuurder wil contacteren. Hij of zij spreekt jouw taal wat de administratieve afhandeling of de vraag om inlichtingen, een bijkomende verzekering enzovoort, veel gemakkelijker maakt. Huur een auto met goedkoperautohuur.nl waar je de prijzen kan vergelijken van 1.600 bedrijven die auto’s voor verhuur aanbieden.

2. Welk bedrag wordt tijdelijk geblokkeerd?

Hou er rekening mee dat er tijdelijk een waarborg van een paar honderd euro geblokkeerd wordt op je kredietkaart. Dat bedrag wordt meegerekend in de limiet van je kaart. Het kan dus nodig zijn om deze limiet tijdelijk op te trekken. Het bedrag van de waarborg zal in kleine lettertjes vermeld staan. Ga ernaar op zoek en trek voor je op reis vertrekt, je limiet op. Dat vermijdt vervelende situaties ter plaatse. Een prepaidkaart wordt normaal gezien niet aanvaard.

3. Wat als ik een andere auto krijg dan gevraagd?

Het is niet omdat je een Jeep geboekt hebt dat je die ook zal krijgen. Het hangt af van de beschikbaarheid van de wagens. Wel is het verplicht om een wagen van dezelfde grootte af te leveren. Als de wagen groter is dan wat je gevraagd had, mag die ook geleverd worden maar mogen daar geen extra kosten voor aangerekend worden.

4. Welke documenten heb ik nodig?

Het eenvoudigste is dat degene die de wagen boekt ook alle documenten op zijn naam kan voorleggen. Dat zijn een rijbewijs, een kredietkaart en een identiteitsbewijs. Soms wordt er ook naar de boardingpass gevraagd.

Wees geduldig bij het ophalen van de auto. Dit is niet in één, twee, drie afgehandeld. Het autoverhuurbedrijf zal alle documenten kopiëren. Zelfs al is voor het bedrijf daarmee de kous af en staat er een lange wachtrij achter je, dan nog vraag je aan de medewerker om jou te vergezellen naar de auto. Jullie gaan samen rond de auto en bekijken alle krassen en blutsen die er eventueel zijn. Maak er foto’s van. Dit is belangrijk om discussies achteraf te vermijden. De medewerker die je de auto meegeeft, zal waarschijnlijk niet dezelfde zijn als degene die de auto terugneemt.

5. Waarvoor ben ik verzekerd?

Je bent verzekerd voor schade die je met de wagen aan anderen toebrengt zonder dat je in fout bent. Deze verzekering is verplicht en dekt een hoog bedrag binnen Europa maar buiten Europa is dat niet altijd het geval. In de Verenigde Staten en Canada is deze niet toereikend. Kijk dat goed na bij de autoverhuurder.

Het is ook mogelijk om een bijkomende verzekering te nemen die de schade dekt als je wel in fout bent. Als je die verzekering niet genomen hebt, moet je zelf het bedrag voor reparatie ophoesten. Wat ook niet altijd verzekerd is, is schade aan de ruiten, de spiegels, de onderkant en de banden.

Gerelateerde berichten