Tips & Lijstjes

Tips en tricks voor het reizen met handbagage

Reizen met slechts handbagage komt vaak voor als je op een stedentrip gaat. Het voordeel van handbagage is dat het goedkoop en licht is. Daarnaast hoef je ook niet te wachten tot je ruimbagage langskomt op de band (dat kan namelijk soms nogal lang duren).

Wat zijn de voordelen?

Reizen met handbagage heeft zo zijn voordelen. Ten eerste kun je er rond de €30 per vlucht mee besparen en daarnaast heb je geen grote onhandige tassen en koffers die je mee moet slepen. Toch herkennen we soms wel wat irritaties als je slechts met handbagage reist. Misschien ben je ook weleens gevraagd om je kleine schoudertas in je koffer te doen. Elke luchtvaartmaatschappij heeft weer zijn eigen regels wat handbagage betreft: bij de ene mag je nog een kleine koffer bij je hebben, terwijl je bij de andere echt alleen kleine tasjes of rugzakken mee mag nemen.

Beleidsverandering rondom handbagage

Veel luchtvaartmaatschappijen zoals Ryanair en Wizzair hebben recentelijk het beleid rondom handbagage veranderd. Je koffer voor handbagage mag je nu bijvoorbeeld niet meer mee het vliegtuig in dragen, maar moet je inchecken voor in het ruim (dat kost je niks extra). Dit betekent dus wel dat je op je koffertje moet wachten bij de bagageband. Wil je per se je koffer bij de hand hebben in het vliegtuig? Koop dan een Priority-ticket voor rond de €5, want hier kun je je koffer wel mee het vliegtuig in nemen. Zo’n privilege is bijvoorbeeld handig als je na landing een strakke planning hebt en bijvoorbeeld een bus of trein moet halen. Een Priority-ticket zorgt er dus voor dat je minder tijd verspilt aan het wachten bij een bagageband.

Handige tips en tricks

Een handbagage koffer lijkt misschien klein, maar eigenlijk kan hier best veel in. Als je slim inpakt, kun je er zo 20 kilo in kwijt! Lijkt misschien veel voor een stedentripje van drie dagen, maar soms kun je beter goed voorbereid zijn op alles en kun je maar nooit genoeg bij je hebben. Er zijn verschillende trucjes en tips die je kunt opvolgen waarmee je doet lijken alsof je weinig bagage bij je hebt, maar intussen stiekem je hele garderobekast mee hebt genomen. Een in- en uitritsbare koffer is bijvoorbeeld enorm handig, want door de extra rits kun je je koffer groter of juist kleiner maken wanneer dit nodig is. Stel dus dat je de koffer groter hebt gemaakt met die rits, maar dat de baliemedewerker zegt dat je koffer te groot is: in een handomdraai kun je je koffer zo weer dichtritsen door er een beetje kracht op uit te oefenen.

Nog zo’n handige attribuut is de vacuümzak. Hier kun je je kleding in stoppen en vervolgens vacuüm zuigen, waardoor alle lucht uit de zak wordt gezogen en het volume soms met bijna de helft afneemt. Deze vacuümzakken kun je op internet bestellen, maar sommige (grotere) supermarkten verkopen ze ook. Tenslotte nog een tip: trek vooral je kleding aan, in plaats van ze in je koffer te stoppen. Tien lagen kleding aandoen is misschien wel overdreven, maar een dikkere tui of een jas kun je beter aandoen of om je middel knopen in plaats van deze in je koffer te doen. Ook als je bijvoorbeeld een dikke strandhanddoek meeneemt, kun je deze best als een soort dekenetje mee het vliegtuig in nemen. Als je deze truien, jassen of strandlakens in je koffer zou doen, dan zou dit gelijk heel veel ruimte innemen.

Waar let ik op bij het kopen van een goede koffer?

Er zijn ontzettend veel koffers te koop en de kwaliteit loopt nogal uiteen. Maar hoe weet je eigenlijk of een koffer van goede kwaliteit is en of deze aan de handbagage-eisen voldoet? Meestal worden koffers voor handbagage vrijwel niet gecontroleerd als ze er niet al te groot uitzien. Koffers die een groot vak aan de voorkant hebben, lijken al meteen ruimer. Als jij dus zo’n koffer hebt, dan is de kans wel wat groter dat je koffer gecontroleerd gaat worden of ‘ie wel aan de eisen voldoet. Op de site van de luchtvaartmaatschappij wordt meestal wel aangegeven welke koffers geschikt zijn voor handbagage. Dus als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, moet je even op de site van de desbetreffende maatschappij kijken en je eigen koffer thuis alvast afmeten en wegen. Heb je kinderen die meegaan op reis? Geef ieder kind dan zijn of haar eigen koffertje mee. Tegenwoordig kun je kinderkoffers in alle formaten en soorten kopen met leuke thema’s die kinderen aanspreken.

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie