Hongarije

Top 10 mooiste en leukste Bezienswaardigheden van Boedapest

Misschien is Boedapest niet gelijk de eerste bestemming waar je aan denkt bij een stedentrip. Maar deze Hongaarse hoofdstad is echt geweldig. De stad bestaat uit twee delen: Boeda en Pest. Deze delen worden gescheiden door een rivier, de Donau. De rivier stroomt dwars door de stad. In Boeda bevindt zich het rustigere deel van de stad. Hier zijn vooral veel mooie gebouwen te vinden en er zijn veel uitzichtpunten. Pest is veel meer levendig, hier zijn het centrum en de meeste restaurants en hotels. Naast dat Boedapest erg indrukwekkende gebouwen heeft kun je er ook heerlijk eten en genieten van mooie natuur. Deze stad is zeker een bezoekje waard, daarom hebben we hier 10 tips voor je, mocht je de reis binnenkort gaan maken.

1. Vissersbastion

Het vissersbastion heeft zijn naam te danken aan de vissersmarkt die vroeger hier op het plein voor het bastion werd gehouden. Het bastion is op oude stadsmuren gebouwd en heeft zeven torens die hoog boven de stad uit steken. Het is net alsof je in een scene van Lord of the Rings of Harry Potter zit. Je hebt vanuit het bastion ook een van de beste uitzichten over het parlement aan de overkant van de Donau. Zeker in de avond is het bastion erg mooi om te bezichtigen.

2. Matthiaskerk

De Matthiaskerk is vlak naast het vissersbastion. Het gebouw heeft vooral een kenmerkend gekleurd dak. Het is een van de belangrijkste kerken van de stad. Het heeft al veel koninklijke huwelijken en ceremonies meegemaakt. Ook worden er in de kerk regelmatig concerten gegeven.

3. Vrijheidsbrug

Een van de meest belangrijke bruggen van Boedapest is de vrijheidsbrug. De brug ligt tussen de Géllertheuvel in Boeda en de markthal in Pest in. Tijdens de oorlog is deze brug voor een groot deel verwoest, maar is inmiddels weer volledig hersteld. Zijn naam heeft hij dan ook te danken aan het beëindigen van de oorlog. Aan beide kanten van de stalen groene brug zie je beelden van roofvogels. Deze vogels spelen een belangrijke rol in de Hongaarse mythologie.

4. Het Parlement

Een van de meest bekende gebouwen in Boedapest is het Parlementsgebouw. Het is een van de grootste parlementsgebouwen in heel Europa en het grootste gebouw in Hongarije. Qua bouwstijl lijkt het een beetje op het parlementsgebouw van Londen. De details zijn beter te zien vanaf dichtbij, maar voor een volledige kijk op het gebouw kun je het beste aan de overkant van de rivier staan.

5. Gellértheuvel

De Gellértheuvel is de grootste in Boedapest. Je kunt vanaf de top van de heuvel een prachtig uitzicht krijgen over zowel Boeda als Pest. Het is een flinke tocht naar de top maar onderweg zal je wel veel indrukwekkende bouwwerken en mooie uitzichten tegenkomen.

6. Citadella

Nadat je de Gellértheuvel hebt beklommen kan je bijkomen bij de Citadella. Vanaf de bankjes bij de Citadella heb je een prachtig 360 graden uitzicht over de hele stad. De Citadella zelf is vroeger een fort geweest en er staan nog steeds de oude stadsmuren en kanonnen. Helemaal bovenaan de top is het vrijheidsmonument te vinden.

7. Heldenplein

Het heldenplein heeft zijn naam te danken aan de beelden van de oud-staatshoofden die op dit plein te vinden zijn. De oud-staatshoofden worden als een soort helden gezien. Het plein is dan ook gelijk het grootste plein in Boedapest. Het wordt dan ook door jong en oud als ontmoetingsplaats gebruikt.

8. Stadspark Városliget

Dit stadspark is aangelegd voor de millennium vieringen in Boedapest. Hier in Városliget vind je veel speeltuinen, sprookjeskastelen, een schaatsbaan en een complex met thermaal baden. Zowel in de zomer als in de winter kun je hier prima terecht.

9. Kettingbrug

Een van de eerste bruggen die Boeda met Pest verbond was de Kettingbrug. De brug is in 1849 gebouwd. Voor die tijd konden de mensen de rivier alleen per boot oversteken, mits het weer het ook toeliet. Tijdens de 19e eeuw heeft een graaf ooit op deze manier een begrafenis gemist. De boot kon niet varen vanwege het slechte weer. De graaf heeft toen besloten om een brug te bouwen, zodat hij altijd naar de overkant zou kunnen. Dat is de Kettingbrug geworden.

10. Schoenenmonument

Het Schoenenmonument is een herdenking aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De gevangenen werden vaak op deze plek op een rij gezet en vervolgens één voor één geliquideerd. Hierdoor vielen ze voorover de Donau in, vaak bleven hun schoenen staan. Een verhaal waar je wel een beetje kippenvel van krijgt, maar een plek die dient als mooie gedenkplaats voor de gevallen slachtoffers.

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie