Afrika

Top 5 nationale parken in Madagascar

Madagascar; een land vol avontuur, afwisselende landschappen en dieren en planten die je nergens anders ter wereld hebt. Dit unieke en paradijselijke land blijft je verbazen, er is heel veel te doen en te zien. De belangrijkst activiteit dat je eigenlijk niet moet overslaan is een natuurpark bezoeken en op zoek te gaan naar dieren als maki’s en kameleons. Je hoeft geen geoefende hiker te zijn, het wandelen door deze omgevingen is geweldig. Elk park is anders en heeft zo zijn eigen charmes. Jessy van www.jessytravel.nl bezocht de onderstaande nationale parken en vertelt je waarom jij deze parken moet bezoeken!

1. Ambalavao: Anja Community Reserve

Anja Community Reserve is mijn favoriete park, het is een klein onbekend park aan de RN7 richting het zuiden. Hoewel we de heenweg er gewoon langs heen waren gereden, zijn wij naar aanleiding van verhalen van andere toeristen de terugweg toch gestopt om het park te bezoeken. We combineerden het met een overnachting bij Betsileo Country Lodge, een heerlijk hotel die gerund wordt door Nederlanders. Anja is opgezet door de lokale community, het park is netjes onderhouden en in vergelijking met andere parken komen de maki’s dichtbij. Onze gids Andrien werkt hier al meer dan 20 jaar en kon ons alles vertellen over de flora en fauna in het park. Maar het waren toch niet per se de dieren wat mij zo aansprak in dit park. Nadat we de ringstaartmaki’s, kameleons, bijzondere vogels en coole kikkers hebben gezien gingen we naar het uitzichtpunt. 20 minuten lang klommen we over grote en hoge rotsen naar boven. Onder het genot van een ananas (die onze gids als verrassing meegenomen had) genoten we van het prachtige uitzicht over rijstvelden, bossen, meren en bergen.

2. Isalo National Park

Isalo National Park is een van de bekendste parken in Madagascar, het is ook een erg groot park. Wij hebben hier een wandeltocht van drie uur gedaan, maar je kunt hier ook meerdaagse wandeltochten doen. Wij besloten naar de twee watervallen te wandelen en weer terug, onder begeleiding van onze gids Nante Na circa 15 minuten lopen zagen we de eerste maki’s, eerst een witte maar later ook de ringstaartmaki’s. Onze gids bracht ons naar een rivier waar circa 15 ringstaartmaki’s zaten te eten. Ook hier konden we ze gelukkig van dichtbij bewonderen. Na een hele fotoshoot met deze halfapen besloten we verder te lopen naar de watervallen. Ik voelde mij weer vijf jaar oud toen we door de canyon en over de rotsen in de riviertjes klommen. Een leuke, sportieve wandeling waarbij we uiteindelijk heerlijk konden afkoelen onder de waterval. Er zijn twee watervallen waarin je kunt zwemmen, een kleinere blauwe en een grote zwarte meer. Wij gingen in de laatste. Het water was bijzonder schoon en het was perfect om in af te koelen. Na het zwemmen klommen we dezelfde route terug richting de auto.

3. Andasibe: V.O.I.M.M.A. Community Reserve & Vakona Private reserve

Deze twee parken waren de laatste parken die wij bezochten in Madagascar voordat we het land verlieten voor Zuid Afrika. Hoewel het National Park Andasibe veruit de grootste en bekendste park is in deze omgeving, besloten wij om deze over te slaan en naar twee kleinere parken te gaan. Een bezoek in Andasibe is niet compleet zonder het zien van Indri. De Indri is de grootste en luidste maki van Madagascar. Als je in de omgeving van Andasibe slaapt, wordt je ’s ochtends gewerkt door het oorverdovende alarm van deze halfapen die galmt door de gehele omgeving. In het V.O.I.M.M.A. community reserve kwamen we deze grote zwarte/witte Indri’s tegen. Ze sprongen over ons heen van boom tot boom terwijl ze weer het alarmerende geluid maakten. Indrukwekkend om mee te maken. Daarna gingen we naar Vakona Private Reserve, gelegen naast het Vakano hotel. De reden dat we hier graag heen wouden is om een selfie te maken met de Maki, want dat maakte onze bezoek aan Madagascar toch wel compleet. Vakona is een mooi en commerciëler park, wat omringd is met water zodat er geen beesten het park kunnen verlaten. Doordat de halfapen hier gevoerd worden met bananen komen ze op je hoofd zitten. Het park is groot en de dieren worden niet gevangen gehouden. Na een selfieshoot met deze lieve en zachte maki’s ging we met een kano rond het eiland varen.

4. Ifaty: Villages des Tortues & Reniala Nature Reserve

Deze twee parken zijn anders dan de vorig genoemde parken. Een bezoekje aan deze parken is de tijd hartstikke waard, vooral als je geen tijd hebt om de Alleen des Baobabs te bezoeken. Een beetje eigenwijs zoals wij zijn, besloten we zelf met de auto het Reniala Nature Reserve op te zoeken. Al snel kwamen we er achter de GoogleMaps ons niet de handigste route had gegeven. Toen we ook nog vast kwamen te zitten in mul zand besloten we maar om te keren naar ons hotel in Ifaty. De receptionist raadde ons aan met een zeboekar richting de parken te gaan. Een beetje ongemakkelijk voelden we ons wel, als lange en grote Hollanders op zo ’n Madagassisch vervoersmiddel, maar het gaf wel een ultieme Madagascar-ervaring. Eerst bezochten we het Reniala Nature Reserve, een bos vol Baobabs waarbij de grootste en oudste 1200 jaar is. Onze enthousiaste gids Florian kon ons alles vertellen over de echte en neppe Baobabs, de schildpadden en de lemuren opvangcentrum. De Baobab is de bekendste boom in Madagascar, een foto hiermee mag natuurlijk niet ontbreken in je fotoboek. Daarna gingen we naar Villages des Tortues, een klein park met meer dan duizenden schildpadden. Er waren twee soorten; de stralenschildpassen en de spinschildpadden. Omdat er maar twee soorten waren, hadden we het naar een half uurtje hier wel gezien.

5. Ranomafa National Park

Ranomafana was het eerste park die we bezochten. Het park is gelegen in het regenwoud; stevige wandelschoenen en een regenjas mogen echt niet ontbreken bij een bezoek in dit park. Het park is indrukwekkend en mooi om te zien, er zijn veel planten en van alle soorten dieren. Wij hebben drie uur door dit park gewandeld en drie soorten maki’s gezien. Deze zaten wel verstopt, hoog in de bomen. Doordat het de dag ervoor flink geregend hard, waren de zandpaden modderig en glad. We moesten veel offtrack lopen gezien daar de maki’s gespot waren. Wij zijn geen echte wandelaars, laat staan klimmers en dat was te merken in dit park. Hoewel het absoluut een avontuur was, staat dit park voor mij op de laatste plek gezien het veel moeite was om een maki te spotten, terwijl de maki ook nog hoog in de bomen zat.

Meer weten over deze parken in Madagascar? Bekijk dan de Instagram of Facebook pagina van Jessy.

Gerelateerde berichten