Europa Polen

Warschau: puur natuur en één brok geschiedenis

Warschau

Warschau is perfect voor een korte stedentrip van ongeveer drie dagen. Waarom? Je kan er natuurlijk heerlijk eten en goedkoop shoppen, maar Warschau loopt over van de cultuur en geschiedenis. De invloeden van de Sovjet-Unie zijn zichtbaar, maar tegelijkertijd worden er hoge en dure hotels uit de grond gestampt. Voor mijn stedentrip naar Warschau vertrok ik met een vriendin vanuit Eindhoven naar Warsaw Modlin Airport. Dit is het goedkope, kleine vliegveld van Warschau en het ligt op ongeveer een uurtje rijden van Warschau af. We verbleven in een knusse AirBNB vlakbij het Palace of Science and Culture: een hoge toren wat gelukkig een herkenningspunt bleek te zijn voor ons.


Park Lazienkowski

Al op dag één vergisten we ons flink in de loopafstand. ‘Even snel’ vanuit het centrum naar het bekende park Lazienkowski lopen, bleek een beproeving van meer dan een uur (met de valpartijen over de glibberige straatstenen buiten beschouwing gelaten). Toen we bij het park aankwamen bleek dit echter zeker de moeite waard te zijn. Het park staat namelijk bekend om de koninklijke gebouwen die er te vinden zijn. Aangezien we in januari gingen, was het park bedekt met een lieflijk laagje sneeuw. De bekendste bezienswaardigheid van het park is Palac Lazienkowski: het paleis van de koning Stanislaw August. We hadden – zonder dat we het wisten – onze lucky day, want op donderdag is er gratis entree bij alle gebouwen in het park. Maar niet getreurd als je op een andere dag het paleis bezoekt, want dan betaal je slechts vier zloty (omgerekend ongeveer één euro).

Warschau

Bezienswaardigheden in de stad

Warschau heeft twee centra: het oude centrum en het nieuwe centrum. Het nieuwe centrum vind je bij Palace of Culture and Science. Hier staan veel shoppingcentra, waaronder Zloty Tarasy. Dit winkelcentrum is bekend om het glazen dak en hier vind je vooral de internationale merken. Aangezien de wisselkoers gunstig is, kan je de prijsverschillen met Nederland goed merken (altijd leuk, toch?). De echte Poolse boetiekjes zijn te vinden in het oude centrum, ook wel Stare Miasto genoemd. Hier vind je het bekende Oude Stadsplein met de gekleurde huisjes en de Sigismundzuil in het midden van het plein. Rondom het plein kan je typische Poolse barretjes in om een lekker Pools biertje te drinken en een gebakje te nuttigen. Op de pleinen rondom het Oude Stadsplein zijn er in de winter kerststalletjes en schaatsbanen opgebouwd.

Warschau

Cultuur en geschiedenis

Dat Warschau een brok geschiedenis met zicht meebrengt, had ik al gezegd. Breng zeker een bezoekje aan het Graf van de Onbekende Soldaat in de Saxontuin. In het graf ligt het stoffelijk overschot van een onbekende soldaat, wat het symbool is geworden van het verlies in de Eerste Wereldoorlog. Naast het graf brandt het eeuwige vuur. Het graf was deel van het Saskische Paleis, wat tijdens de Opstand van Warschau volledig verwoest werd. Alleen het Graf van de Onbekende Soldaat bleef overeind staan.
Aan cultuur schiet Warschau ook zeker niet tekort. Op elke straathoek, waar je het niet verwacht, vind je een mooie kerk. De stadsgidsen van Warschau wijzen je naar de bekendste kerken, maar dat wil niet zeggen dat er geen mooiere kathedralen of monumenten zijn. Ga vooral je eigen weg en sla een keer een ander straatje in, want wie weet wat voor unieks je tegenkomt!

 

Warschau

Eten en drinken in Warschau

Ook na twee avonden eten schrokken we ons elke keer te pletter als de rekening kwam, omdat we in euro’s bleven denken. Als je de prijs door vier deelt, zit je altijd goed. Dan slaagden we een zucht van verlichting, want als je iets goed kan in Warschau is het goedkoop en goed eten. Natuurlijk zijn er tentjes waar je ongeveer de Nederlandse prijzen betaalt. Dit zijn vooral de eettentjes die worden gerund door Italianen of andere Europeanen. Bij de andere Poolse restaurants kan je rekenen op ongeveer tien euro voor een complete maaltijd met drinken. De eerste avond dineerden we bij Gościniec, waar ze Poolse gerechten serveerden. Dit restaurant is te vinden aan de Krakowskie Przedmieście 29 en het is echt een aanrader! Proef de dumplings met aardbei of de huisgemaakte Poolse appeltaart. Een ander speciaal Pools gerecht wat je echt geproefd moet hebben zijn de crèpes, die in de volksmond Naleśniki worden genoemd. Deze crèpes zijn bijvoorbeeld gevuld met champignon, spinazie of gegrilde kip en vervolgens worden ze in een kaassausje gelegd.
De tweede avond kregen we een lokale tip om naar het restaurant Aioli te gaan aan de Świętokrzyska 18. Dit restaurant staat onder andere bekend om de enorme pizza’s die ze maken en de lekkere huiswijn. Hoewel we iets minder te spreken waren over de huiswijn, waren de pizza’s echt verrukkelijk: een dunne bodem, veel kaas en een pure smaak!

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie