Tips & Lijstjes

Wat is data roaming en hoe werkt het?

Ga ja binnenkort naar het buitenland? De kans is groot dat je je mobiele telefoon bij je hebt. Maar hoe werkt mobiel bellen van en naar het buitenland precies? En hoe zit het met jouw internetgebruik in het buitenland? In dit artikel vertellen we je alles!

Wat kan je telefoon doen in het buitenland?

Wanneer je met jouw telefoon naar het buitenland reist, maakt jouw simkaart verbinding met het lokale mobiele netwerk. Vanaf dat moment gaat al het mobiele verkeer van je telefoon via dit netwerk en wordt vervolgens doorgestuurd naar je Nederlandse mobiele netwerk. Dit wordt roaming genoemd, een term waar je misschien wel eens van hebt gehoord. Roamen betekent een ander netwerk gebruiken dan het jouwe. Sinds 1/06/2017 zijn hier in de Europese Unie geen kosten meer aan verbonden. Dit betekent dat je jouw abonnement ook in andere EU-landen kunt gebruiken.

Welke instellingen moeten worden ingeschakeld?

Om mobiel internet in het buitenland te gebruiken, is het noodzakelijk om de optie ‘roaming’ op jouw smartphone te activeren. De naam van deze optie verschilt per smartphone: sommigen noemen het gewoon “roaming”, anderen noemen het “dataroaming” of “gegevensroaming”, maar het kan dezelfde betekenis hebben. Je hoeft geen optie op je smartphone te activeren om naar het buitenland te kunnen bellen.

Dit is een handleiding voor het instellen van roaming, aangezien het werkt op de meeste Android- en iOS-smartphones.

Zowel voor internetgebruik als voor bellen naar het buitenland kiest je telefoon automatisch het juiste netwerk. Als het nodig is om handmatig een netwerk te selecteren, lees je hier hoe dat werkt.

Zo activeer je roaming op je Android-smartphone:

§ Open het instellingenmenu

§ Tik op ‘Verbinden’.

§ Tik op ‘Mobiel netwerk’.

§ Sleep de schuifregelaar naast “Data-roaming” naar rechts om roaming in te schakelen.

Zo activeer je roaming op een iPhone:

§ Open de app “Instellingen”.

§ Tik op ‘Mobiel netwerk’.

§ Tik op ‘Mobiele gegevensopties’.

§ Sleep de schuifregelaar naast “Roaming” naar rechts om roaming te activeren.

Werkte internet daarna niet meer in het buitenland? Zet APN
Roaming aan, maar je kunt in het buitenland niet mobiel internetten? Het is waarschijnlijk omdat je geen toegang hebt tot de APN. APN staat voor Access Point Name. APN is het mobiele internettoegangspunt van jouw smartphone. Je kunt het probleem oplossen door een APN op jouw smartphone toe te voegen.

APN’s toevoegen op Android-smartphones bellen en surfen in het buitenland:

§ Open het instellingenmenu.

§ Druk op ‘Verbinden’.

§ Tik op ‘Mobiel netwerk’.

§ Druk op “Naam toegangspunt”.

§ Klik rechtsboven op ‘Toevoegen’.

Je kunt nu APN’s toevoegen. Ga op een Android-smartphone als volgt te werk:

§ Vul bij ‘Verbindingsnaam’ in: ‘Mobiel internet’.

§ Vul bij ‘APN’ in: ‘portalmmm.nl’.

§ Voer bij ‘Poort’ in: ‘5080’.

§ Kies uit ‘Verificatietype’: ‘PAP’.

§ Druk vervolgens op de drie puntjes rechtsboven.

§ Klik op ‘Opslaan’.

§ Selecteer nu de APN die je zojuist hebt toegevoegd.

APN toevoegen op iPhone Bellen en internetten in het buitenland (IOS):

§ Open de app ‘Instellingen’.

§ Tik op ‘Mobiel netwerk’.

§ Tik op ‘Mobiele gegevensopties’.

§ Tik op ‘Mobiel datanetwerk’.

Je kunt dan APN’s toevoegen voor ‘mobiele data’, ‘MMS’ en ‘persoonlijke hotspot’. Je hoeft alleen de APN voor “mobiele data” toe te voegen. Vul bij ‘mobiele data’ het volgende in:

§ Vul bij ‘APN’: ‘portalmmm.nl’ in.

§ Vul bij ‘Gebruikersnaam’ ‘KPN’ in.

§ Vul bij ‘Wachtwoord’ ‘GPRS’ in.

Mijn telefoon kan het netwerk niet vinden: wat is het nu?

Maakt jouw smartphone automatisch verbinding met jouw overzeese lokale netwerk? Schakel het vervolgens een paar minuten uit en schakel het vervolgens weer in. Daarna zal de simkaart opnieuw proberen te registreren. Werkt het nog niet? Zoek vervolgens handmatig in het mobiele netwerk.

Zelf een netwerk selecteren op de Android-smartphone:

§ Open het instellingenmenu.
§ Druk op “Verbinden”.
§ Tik op “Mobiel netwerk”.
§ Druk op “Netwerkoperator”. § Druk op Zoeknetwerk.
Android-smartphones tonen alle beschikbare mobiele netwerken.

Een netwerk selecteren op een op iPhone:

§ Open de app Instellingen.
§ Klik op “Leverancier”.
§ Sleep de schuifregelaar naast Auto naar links. Vervolgens zie je alle beschikbare mobiele netwerken op de iPhone.

Kan je geen verbinding maken met het geselecteerde mobiele netwerk? In dit geval heeft de operator geen roamingcontract met het lokale mobiele netwerk. Wees gerust: in de meeste gevallen heb je een lokaal mobiel netwerk met je eigen provider met een roamingcontract. Indien nodig kan je vooraf aan jouw provider vragen welk mobiel netwerk dit is.

Geen verbinding? Dit kan je doen!

Nog steeds geen verbinding? Neem dan contact op met jouw provider. Het kan ook zijn dat als je in een uithoek bent, er geen mobiel netwerk beschikbaar is. Deze plekken bestaan ​​nog steeds in de wereld. Er is niets aan te doen. Ons advies luidt: leun achterover en geniet van de omgeving!

Hoeveel kost het echt om te bellen en te internetten in het buitenland?

Je kunt je simonly internetabonnement overal in de Europese Unie en enkele andere landen gebruiken. Dit zijn de landen in regio 1. MB wordt zonder extra kosten gewoon van je reguliere internetabonnement afgeschreven. Houd er rekening mee dat buitenlandse mobiele netwerken het verbruik met vertraging kunnen doorgeven aan jouw Nederlandse mobiele netwerk. Pas dus goed op waar je mee bezig bent. Ben je op vakantie in een ander land in een andere regio? Betaal dan nog een hogere vergoeding.

Waarom worden uitgaande gesprekken in rekening gebracht? Met je abonnement en MB kun je bellen en internetten in andere EU-landen zonder roamingkosten. Pas op: wil je vanuit Nederland naar een ander land bellen? Dan kost het meer. Dit komt omdat je niet aan het roamen bent. Je belt dan via je normale mobiele netwerk en in dit geval zijn er altijd kosten verbonden aan bellen naar het buitenland of naar een buitenlands nummer.

Gerelateerde berichten