Voorbereidingen

Wat kan ik wel en niet eten in het buitenland?

We kennen allemaal het gedoe wel. Kan ik die rauwe groente opknabbelen? Zou dat waterijsje kwaad kunnen? Zal ik die cocktail met ijsblokjes bestellen? Zit er kraanwater bij die smoothie? In het buitenland is het vaak moeilijk wat je wel en niet kunt eten en drinken om een buikgriep te voorkomen. Wat dat betreft zijn we erg verwend in Nederland, want lang niet overal kun je het water zomaar drinken en weet je zeker dat vleeswaren goed geconserveerd worden. Welke dingen moet je sowieso vermijden in het buitenland, wat zijn tips om ziek zijn te voorkomen en waar moet je mee opletten?

Basisregel

In landen waar de inwoners echt andere voedingsmiddelen gewend zijn dan wij Nederlanders, geldt altijd één duidelijke regel: “cook it, peal it or boil it”. Alles wat je kunt bakken, pellen of koken kun je in je mond stoppen zonder risico. Een banaan kun je makkelijk eten zonder schil, echt hete thee kun je drinken (want dat is gekookt) en groente kun je eten als het goed gebakken is. Op die manier is er veel mogelijk. Handigste tip om mee te nemen op deze vakanties: een zakmesje. Je kunt op iedere straathoek het lekkerste fruit kopen, maar je moet het wel kunnen schillen.

Bovendien kan de app van de GGD je meer informatie geven over het specifieke land waar jij naartoe reist. Zo kun je onderweg 24/7 checken of je een voedingsmiddel wel of niet moet eten in het betreffende land. Wat ik tot slot nog geleerd heb is dat je niet naar de lokale bevolking moet luisteren wat dat betreft. Hoe goed ze het ook bedoelen, hun maag is totaal op andere voedingsmiddelen afgesteld dan die van ons. Als zij iets kunnen eten betekent dat absoluut niet dat jij dat ook kan, ondanks dat ze dit heel stellig kunnen beweren.

Water en ijs

In landen waar je het kraanwater niet kunt drinken, is het in je eigen bestwil dit ook echt niet te doen. Wat veel mensen vergeten is dat je dus ook geen ijsblokjes in de drinken moet doen. Deze zijn vaak gemaakt van kraanwater (ook als de ober beweert van niet). Let dus ook op bij cocktails, smoothies (hier wordt vaak water ingedaan om te verdunnen) en bij schepijs. Schepijs wordt ook met water gemaakt en ondanks dat het niet meer die vorm heeft, kun je er wel ziek van worden. Verpakt ijs daarentegen is eigenlijk altijd veilig. Binnen Europa valt het mee en kun je dit risico van schepijs en smoothies eigenlijk altijd nemen. Als je een zwakke maag hebt, zijn water en ijsblokjes wel altijd af te raden.

Vleeswaren en andere bederfelijke producten

Binnen Europa hoef je je in restaurants geen zorgen te maken dat het vlees niet goed gebakken is of dat het te lang uit de koeling geweest is. Buiten Europa is het echter vaak verleidelijk om een gebraden stukje kip van dat straattentje te kopen of de noedels met beef te bestellen. Velen doen dit dan ook gewoon. Als je echt niet ziek wil worden moet je het vlees bij straattentjes simpelweg vermijden. Als je dat niet doet is het bijna onvermijdelijk ergens op reis een keertje ziek te worden.

Rauwe groentes

Rauwe groentes lijkt vaak niet veel mis mee te zijn. Binnen Europa kan dit ook eigenlijk nooit kwaad. In continenten als Azië en Zuid-Amerika moet je hier echter wel mee opletten omdat deze afgespoeld zijn met kraanwater. Omdat Nederlanders tegen het kraanwater in deze twee continenten nog veel slechter kunnen dan Europees kraanwater, word je hier sneller ziek van.

Gerelateerde berichten