Tips & Lijstjes Voorbereidingen

Wat kost een rondreis met een camper door zuidoost Europa?

Superleuk dat leven in een camper, maar wat zijn de kosten nou eigenlijk? Wij hadden echt geen enkel idee voordat we vertrokken (en dat was achteraf wel fijn geweest) dus vandaar een blog over de kosten van het ‘vanlife’ in zuidoost Europa. De kosten in deze blog zijn gebaseerd op de landen Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Montenegro, Albanië, Griekenland, Kosovo en Bosnië. Ik geef aan wat de kosten zijn voor verzekeringen, overnachtingen, restaurants, supermarkten en tolwegen. Zo kun je zelf je eigen plannen ernaast leggen, want het blijft natuurlijk heel erg afhankelijk van de manier waarop je reist.

Waardoor worden de kosten precies bepaald?

Ten eerste natuurlijk de manier waarop je reist en je reisgezelschap. Wij reizen met een klein busje (dus minder benzinekosten dan een camper) en met twee mensen. Daarnaast zijn de precieze kosten natuurlijk ook afhankelijk van je woonsituatie thuis. We hebben zelf een koophuis en verhuurden deze in de maanden dat we weg waren, vandaar dus dat we zelf geen woonlasten hadden. Bij een huurhuis is dat wellicht anders (tenzij je de huur opzegt natuurlijk). Tot slot heeft het natuurlijk nog het meeste te maken met de specifieke keuze die je op locatie maakt (uit eten of niet, veel alcohol of niet).

De vaste lasten in alle landen

Er is een aantal kostenposten die je hoe dan ook zult hebben. Denk aan verzekeringen voor jezelf, een verzekering voor de bus of camper en je telefoonkosten. Voor twee personen is dat bij ons in totaal ongeveer €500 per maand (maar daar zitten dus ook de zorgverzekeringen en reisverzekeringen in). De verzekering van je bus kan veel verschil maken. Heb je een oude bus, dan is de basisverzekering in principe voldoende. Heeft de bus een hogere cataloguswaarde? Dan is een verzekering met meer dekking aan te raden.

De kosten in de duurdere landen

De wat duurdere landen in zuidoost Europa zijn Oostenrijk, Slovenië, Kroatië en Griekenland. Hier betaal je voor Diesel ongeveer tussen de €1,20 en €1,50 per liter. De kosten in de supermarkt zijn ongeveer te vergelijken met Nederland. En daarnaast is het uit eten gaan iets goedkoper dan in Nederland maar niet erg veel. Voor een simpel diner buiten de deur (bijvoorbeeld een pasta of pizza) ben je met twee personen al snel tussen de €25 en €35 kwijt. Een kostenpost die veel mensen vaak vergeten is tol en vignetten. Voor Oostenrijk kost een sticker voor een week ongeveer €10 en voor Slovenië is dat €30. Een maand in Slovenië kost je €60. In Kroatië en Griekenland werken ze niet met stickers maar vragen ze bij grote wegen vaak wel tol. Bij een grote tunnel is dat tussen de €7,50 en €15 per keer.

De kosten voor een overnachting zijn erg afhankelijk van het seizoen en je verbruik. In het laagseizoen (dat op veel campings vanaf half september is), betaal je voor een campingplaats tussen de €5 en €10 en daarbovenop komt nog ongeveer €6 per persoon. Ook elektriciteit betaal je los (ongeveer €5 per nacht) maar door ons zonnepaneel hoefden we daar geen gebruik van te maken. In het hoogseizoen zijn de prijzen minstens het dubbele en soms zelfs driedubbel van de prijzen die ik zojuist noemde. In de winter liggen ze nog wat lager.

De kosten in de goedkopere landen

De wat goedkopere landen in zuidoost Europa zijn Montenegro, Albanië, Kosovo en Bosnië. Montenegro heeft al wel de euro doorgevoerd en wordt daarom steeds iets duurder maar tot nu toe is het nog heel erg goed te doen. In deze landen betaal je voor Diesel vaak tussen €1 en €1,30 per liter. De prijzen in de supermarkten liggen een stuk lager (voornamelijk voor groente en fruit), maar ze hebben ook een heleboel spullen niet. Als je dus wil koken tijdens het kamperen zul je bepaalde spullen bij grote supermarkten groots in moeten slaan. Veel kampeerders skippen het koken vaak omdat de prijzen van restaurants bijzonder laag liggen. Met andere woorden: koken is duurder dan uit eten gaan en dan is voor de meesten de keuze snel gemaakt. Een hoofdgerecht in een restaurant kost hier tussen de €2 en €5 en een halve liter bier kost €2. Ook in deze landen betaal je vaak tol, maar dat komt neer op bijvoorbeeld €0.60 voor 100 kilometer snelweg.

De kosten voor een camping zijn ook hier erg afhankelijk van het seizoen. In sommige landen zoals Albanië is het vaak toegestaan om wild te kamperen. De kosten daarvan zijn uiteraard €0. Voor campings betaal je in het laagseizoen ongeveer €6 per nacht voor twee mensen en een busje. In het hoogseizoen ligt dat op ongeveer het dubbele.

Gerelateerde berichten