Voorbereidingen

Wat neem je mee als je gaat hiken?

Als je eenmaal in de middle of nowhere na een hike van een paar uur op een klif van het uitzicht staat te genieten, kun je niet meer bij je spullen thuis helaas. Het is erg belangrijk goed voorbereid op pad te gaan, anders is de kou, de pijn, de dorst of de blaren het enige wat je later van de hike onthoudt. Dat zou zonde zijn van de prachtige hikes, wandeltochten, kliffen, bergwanden en groene mysterieuze bospaden die de aardbol rijk is. Ga je voor het eerst op pad of vergeet je altijd wat, lees deze tips dan even door om te zorgen dat je alles bij je hebt als je gaat hiken!

Het voorbereiden zelf

Als je met een tocht meeloopt en een gids dan is deze informatie niet van levensbelang maar desalnietemin wel belangrijk. Als je zelf gaat lopen is het essentieel dat je gps meeneemt om niet te verdwalen en om de afstanden van tevoren op te zoeken. Niet alleen de afstanden maar ook de steilheid en de tijd die de gemiddelde loper erover doet, zijn handig om te weten. Een dalend bospad loop je waarschijnlijk vijf keer zo snel als een steile rotswand. Je moet weten hoelang je ongeveer moet lopen, dan kun je je daar ook op voorbereiden. Bovendien is het voor iedere hiker belangrijk te weten waar en na hoelang je ergens kunt eten en drinken. Te weinig water of voedsel bij je hebben, haalt je hele humeur naar beneden en bovendien gebeuren er dan sneller ongelukken. Tot slot zou ik altijd de noodnummers in een bepaald land en andere gegevens opschrijven en in je telefoon zetten. Als er iets is, kun je op die manier altijd iemand bereiken.

Wandelschoenen en een rugzak

De keuze voor wandelschoenen en een rugzak zijn misschien wel het belangrijkste. Je wil de route ontspannen kunnen lopen, zonder blaren, zonder pijn in je rug en zonder snijdende touwtjes en kabels. Ga daarom echt naar een winkel toe om de rugzak even te voelen en de schoenen aan je voeten te passen. Je kunt echte wandelschoenen kopen, deze zijn meestal wat zwaarder. Je kunt ook trail-running schoenen kopen omdat ze meer aangepast zijn aan verschillende typen grond en omdat ze ook veel lichter zijn. Ook al zitten je schoenen als gegoten, een aantal pakjes blarenpleisters (liefste die van second-skin) zijn echt onmisbaar!

Kleine essentiële spullen

Ook al is het inmiddels 2020, een stopcontact tussen de palmbomen en rotsen, zal je niet tegenkomen. Neem daarom een goede powerbank mee, liefst een waarmee je hem een aantal keer kunt opladen. Door de hitte kan de batterij van een elektronisch voorwerp namelijk minder lang mee. Ook een waterdichte opbergzak is heel prettig om bij te hebben voor onverwachte regenbuien of als je door een rivier moet.

Eten en drinken

Water, water en nog meer water. Je lichaam bestaat voor 70% uit water en met al dat gezweet is het nog steeds de bedoeling dat dat zo blijft. Bovendien functioneren en herstellen je spieren op onder andere water, dus neem voldoende mee. Neem altijd wat houdbare etenswaren mee die veel voedingsstoffen bevatten. Bijvoorbeeld noten of energierepen. Vaak kun je langs routes wel wat eten, maar het kan ook zijn dat deze ineens dicht zijn of dat ze geen eten hebben. Voor noodgevallen heb je dan altijd wat te knabbelen in je tas zitten.

Verder nog losse spullen

Dan nog een lijstje met spullen die je sowieso mee moet nemen. Te beginnen met toiletspullen, kleine flesjes zeep en shampoo en die luxe gezichtscrème kan echt wel een aantal dagen thuisblijven. Denk eraan dat je ook alles met je mee draagt. Ook natte opfrisdoekjes een deo en een kleine EHBO-set kun je eigenlijk niet missen. Vooral pleisters en een klein flesje ontsmettingsmiddel kunnen wonderen doen.  Een legging is heerlijk om in te wandelen, daarmee weet je zeker dat er geen beestjes bij je benen en enkels kunnen. En over beestjes gesproken: muggenspul is een must-have! Ook een zakmes, paracetamol, veiligheidsspelden, lucifers en een zonnebril zijn mijn eerste spullen die ik inpak. Het is natuurlijk afhankelijk van of je kampeerspullen mee moet nemen. Maar met deze spullen heb je in ieder geval je persoonlijke spullen op orde. Last but not least: neem een warme trui mee. Het is het tillen waard op het moment dat je beseft dat je het koud hebt!

Gerelateerde berichten