Spanje

Wat te doen in het Spaanse stadje San Sebastian?

De trip naar San Sebastian was niet zomaar een vakantie, maar écht een ervaring. Een ongelofelijk gave stad met prachtige uitzichten en hemels mooie stranden. In mijn omgeving had ik eigenlijk nog nooit iemand gehoord over San Sebastian, maar wat ik ben ik blij dat we er toch naartoe gevlogen zijn. En die ervaring gun ik iedereen. Natuurlijk is het heerlijk om al slenterend erachter te komen wat de stad te bieden heeft, maar soms is het nog lekkerder om de highlights op een rijtje te zien. Dus bij deze geef ik je alle tips voor wat te doen wanneer je in het Spaanse stadje San Sebastian bent!

1. Zwem naar Isla de Santa Clara

De naam zegt het al want Isla is Spaans voor eiland. Voor de kust van San Sebastian liggen verschillende eilandjes, waarvan Isla de Santa Clara de kleinste is. Klein maar fijn, want op dit eiland kun je zwemmen, zonnen en de vuurtoren bewonderen. Op verschillende manieren kun je je weg naar het eiland vinden. Voor de vakantiegangers vaart er een boot en de waterliefhebbers kunnen vanaf Playa Onderrata zelfs zwemmen. Liever iets ertussen in? Huur een kajak en leg deze aan op een van de stranden van Isla de Santa Clara.

2. Bezoek de Santa Maria del Coro

Wanneer je door een krap en gezellig straatje wandelt, loop je ineens tegen een prachtige basiliek aan. Hij torent uit boven de daken van de huisjes en straalt meteen rust uit. Door de bouwstijl waan je je ook direct een stuk de geschiedenis in. Je vindt deze basiliek dan ook in het Parte Vieja, het oude stadsdeel van San Sebastian. Je kunt binnen een kijkje nemen in het pracht en praal, iets wat voor de liefhebbers zeker een aanrader is. Wanneer je er ’s avonds langs loopt is de basiliek van buiten trouwens ook prachtig verlicht!

3. Chillen in de baai van La Concha

De stad San Sebastian ligt in feite áán de baai van La Concha. Deze grote baai is een echte trekpleister voor toeristen. Mede door de dure boten die in de zomer aangemeerd zijn, maar ook door de drukte en de gezelligheid. En niet te vergeten: de baai trekt een hoop surfers door de fantastische wind en hoge golven. San Sebastian is een grote stad maar zal in de breedte niet snel groeien doordat aan beide kanten van de baai twee bergen liggen. Eén te herkennen aan een kasteel op de top en één te herkennen aan het gebrek daaraan. Op deze punten wordt soms vanuit de zee tegen de bergen omhoog gebouwd, wat een heel fraai beeld geeft. Zowel van beneden als van bovenaf. Deze heuvels hebben voor de inwoners dan ook een speciale betekenis.

4. Eten proeven en nog meer eten proeven

San Sebastian ligt in Baskenland, het Noordelijke deel van Spanje. Eigen deze hele Noordelijke strook staat bekend om hun fantastische kookkunsten en culinaire gerechten. En San Sebastian blinkt daar dan ook nog eens in uit. Leuk feitje: per vierkante meter heeft San Sebastian de meeste Michelin-sterren! Natuurlijk vind je er altijd wat uit de wereldkeuken, maar als je geïnteresseerd bent hierin, zou ik je zeker aanraden een typisch Baskisch restaurantje uit te zoeken. En heb je die gevonden? Bestel dan zeker een keer Pintxos. Waar de Basken overigens ook graag van genieten is een walking-dinner waar ze dus bij verschillende tentjes een gedeelte van hun maaltijd eten.

5. Een kustwandeling maken over Paseo Nuevo

Langs de berg waar ik net over schreef, namelijk de berg mét het kasteel, loopt een promenade langs de rotsen. Een wandelpad dat echt op de rotsen steunt, want het zachte zand uit de baai heeft hier langs de kustlijn ineens plaatsgemaakt voor ruige rotsen. Het wandelpad maakt het mogelijk om vanuit de baai naar de andere kant van de heuvel te lopen. Het zal je niet verbazen dat deze wandeling je een prachtig uitzicht op zee geeft. Mijn favoriete tijdstip voor de wandeling is wanneer de zon wat lager staat en oranje kleurt. Dit brengt namelijk een hele mooie spiegeling op het zeewater teweeg.

San Sebastian is echt een fantastische stad voor een stedentrip dus. Vaak wordt er gezegd dat het slecht weer zou zijn in San Sebastian. Het weer is inderdaad minder voorspelbaar dan op veel andere plaatsen, maar het voordeel van dit gematigde klimaat is dat het bijna nooit voor langere tijd ontzettend heet is. Een lekkere temperatuur om rond te slenteren dus. En om eindelijk dat surfen eens uit te proberen!

Gerelateerde berichten