Tips & Lijstjes Voorbereidingen

Wat te doen in Lapland en wat is de beste reistijd?

We kennen allemaal de prachtige foto’s van de Husky’s, sneeuwscooters en houten hutjes met uitzicht op de heldere sterrenhemel. Lapland is dan ook een echte bucketlist bestemming! Je kunt er zowel genieten van de zon (met dikke kleren natuurlijk) en je kunt er skiën. Je kunt er zowel stadjes bezoeken als sleeën. Kortom, een bestemming met oneindig veel mogelijkheden! Zowel voor langere tijd als voor een midweek kun je er je hart ophalen. Welke activiteiten en bezienswaardigheden mag je in Lapland nou zeker niet missen? Waar moet je op letten tijdens de reis? En in welke maand kun je het beste deze bestemming bezoeken? We zetten alles voor je op een rij!

Wat te doen in Lapland?

  1. Een ritje met de hondenslee. Het ziet er op foto’s al fantastisch uit, maar het is nog veel gaver wanneer je het in real life meemaakt. Het gevoel van de koude lucht tegen je gezicht en de sfeer van de honden die enthousiast hun baasje volgen. Ze zijn gehecht aan hun roedel en dat merk je aan alles. De bosrijke omgeving met overal sneeuw maakt het helemaal af. Neem hele warme kleding mee want je zit natuurlijk wel stil en in de wind. Je kunt ook een tocht maken met een sneeuwscooter in plaats van met Husky’s. Iets minder goed voor het milieu, maar ook een geweldige activiteit!
  2. Plan een Noorderlicht-moment. Het Noorderlicht is vrij onvoorspelbaar. Je weet dus nooit zeker of je het kunt zien. Wel zijn er een hoop factoren die de kans op het magische verschijnsel groter maken. Houd deze in de gaten, maar hou er wel rekening mee dat je het mogelijk mist. Voordeel ervan is dat je een goede reden hebt om nog een keer terug te gaan.
  3. Slaap in een iglo. Het mag misschien wat kosten, maar één nacht is het zeker waard. Je hebt waarschijnlijk nog nooit zoveel sterren bij elkaar gezien. Een unieke ervaring die je niet snel meer meemaakt!
  4. Bezoek een bevroren waterval. Voordat een waterval bevriest moet er echt iets bijzonders gebeuren. Je ziet dit verschijnsel dus echt niet vaak, maar in Lapland is het een iets normalere situatie. Een bijzondere gewaarwording om zo’n machtig natuurgeweld stil te zien staan.

Beste reistijd

Lapland heeft een bijzonder klimaat en ook een interessant dag- en nachtritme. In iedere maand is het leuk om Lapland te bezoeken, maar desondanks is er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je boekt. Meestal wordt aangeraden om tussen december en april Lapland te bezoeken. Dat is om verschillende redenen zo. In december kun je namelijk meegenieten van de feestdagen. Knusse momenten met lichtjes, drankjes en sauna’s. Vuurwerk kennen ze in Lapland niet echt. Maar het noorderlicht bekijken is net zo romantisch als vuurwerk (misschien nog wel beter zelfs), dus daar mis je niks aan. De dagen zijn in december nog redelijk kort en de temperatuur is laag maar wel te doen. In januari wordt het kouder, maar de dagen worden langer waardoor je vaak kunt genieten van het daglicht. Februari is de koudste maand (denk aan ongeveer 15 graden onder 0) maar wel met lange dagen en de gehele dag een laaghangende zon. Vandaar dat in deze maand Lapland het meest fotogeniek genoemd wordt. In maart en april wordt het iets warmer en daarmee ook iets drukker in de categorie toerisme. Op veel plaatsen merk je echter niet zo veel van het toerisme omdat het een laagbevolkt gebied is.

Tips voor reizen naar Lapland

  • Kledingadvies
    Winter in Lapland betekent iets anders dan winter in Nederland. Het is daar dan ook heel normaal om een skibroek aan te hebben tijdens dagelijkse bezigheden. Bij veel bestemmingen kom je er normaalgesproken zelf wel uit wat je mee moet nemen. Maar wanneer Lapland op je planning staat, is het zeker aan te raden verschillende kledingadviezen te googelen. Het gaat dan om specifieke kleding die essentieel is tijdens je reis. Denk bijvoorbeeld aan snow-boots, thermoshirts en handwarmertjes.
  • Huisje met sauna
    Je kleedt je natuurlijk iedere dag warm aan, maar toch zijn er veel momenten dat je het wat frisjes zult hebben. Het is dan zo ontzettend lekker om thuis in een warme sauna te kunnen stappen. Ook de lokale bevolking denkt daar zo over dus veel accommodaties hebben een sauna. Boek er zeker eentje met sauna dus!

 

Gerelateerde berichten