Tips & Lijstjes

De meest bijzondere en unieke vlaggen ter wereld

Vlaggen zijn een belangrijke manier voor een land, maar ook voor een streek of stad, om zich te onderscheiden van anderen. Tegenwoordig hebben vlaggen in veel gevallen een meer ceremoniële betekenis, maar vroegen werden ze veelal gebruikt om op het slagveld zichtbaar te maken welke partijen de strijd aangingen. Over de hele wereld zijn er talloze soorten vlaggen in gebruik, waar ook een aantal opvallende exemplaren tussen zitten. Hier lichten we de meest bijzondere vlaggen wereldwijd verder toe.

Isle of Man

De vlag van Isle of Man heeft iets komisch over zich. Het bevat namelijk een afbeelding van drie benen in harnas, welke aan elkaar genaaid zijn. Opvallend is de overeenkomst met de vlag van het Italiaanse eiland Sicilië, waar eenzelfde symbool, genaamd triskelion, op weergegeven is.

Mozambique

Qua kleurstelling en vlakverdeling springt de vlag van Mozambique er niet het meest uit, het zijn de symbolen die de vlag doen opvallen. Op de vlag wordt een boek afgebeeld, samen met een schoffel en een automatisch geweer, een AK-47. De gewapende strijd die het land heeft moeten voeren voor haar onafhankelijkheid is de inspiratie voor dit laatste symbool, welke in schril contrast staat met het vreedzaam ogende witte boek op de vlag.

Nepal

Vlaggen zijn over het algemeen rechthoekig gevormd, of in uitzonderlijke gevallen vierkant zoals de vlag van Zwitserland. Maar er is één land ter wereld die over een vlag beschikt in een compleet andere vorm: Nepal. Twee gestapelde driehoeken vormen de vlag van dit land. Op de vlag zijn een halve maan en zon afgebeeld, welke tot 1962 nog over menselijke gezicht beschikten. Het ontwerp van de basis van deze vlag gaat 2000 jaar terug in de geschiedenis.

Hawaii

Opvallend is dat de vlag van Hawaii beschikt over de Union Jack, terwijl de eilandengroep nooit onderdeel van het Britse Rijk is geweest. Het verhaal gaat dat George Vancouver de Union Jack heeft geïntroduceerd aan Kamehameha I, wie zo onder de indruk was van het ontwerp dat hij deze op de vlag van zijn eigen koninkrijk heeft geplaatst.

Bermuda

Deze Britse kolonie gelegen in de Atlantische Oceaan, heeft een vlag met daarop twee, op betoog willekeurig geplaatste vlaggen: die van Groot Brittannië en het wapen van Bermuda. Opmerkelijk is dat tot 1999 het wapen van Bermuda een stuk kleiner was afgebeeld, maar er destijds is besloten over te gaan tot deze grootte. Waarom de vlag niet helemaal aangepast is, is onbekend.

Dominca

Dit eiland in de Caribische Zee heeft een vlag met een ontwerp dat opvalt. De Sisseroupapegaai, welke symbool staat voor hoge ambities, is in het midden van de vlag weergegeven. Deze vogel wordt met uitsterven bedreigt, er schijnen nog slechts 300 rond te vliegen. De rode cirkel staat symbool voor gerechtigheid en de tien sterren representeren de tien deelgemeenten van het eiland.

Gerelateerde berichten