Tips & Lijstjes Voorbereidingen

Hier moet je rekening mee houden bij gebruik van je smartphone in het vliegtuig

Wanneer je een vliegreis gaat maken, zit je wellicht met de vraag wat je moet gaan doen terwijl je in de lucht zit. Wanneer je gebruik wil maken van je mobiele telefoon, zal je rekening moeten houden met de geldende regels. Wat mag wel en wat mag niet? Moet je gebruikmaken van de speciale vliegtuigmodus en zo ja, wanneer activeer je deze? In onderstaand artikel lees je alles over het gebruiken van een telefoon gedurende een vliegreis. Zo ga je straks met een gerust gevoel op reis.

Wat is de vliegtuigmodus?

De vliegtuigmodus is een modus waarin je je telefoon kunt zetten wanneer je gaat vliegen. Deze stand zorgt ervoor dat jouw telefoon bepaalde functionaliteiten zal uitschakelen. Het inschakelen van de vliegtuigmodus is in principe verplicht, tenzij je jouw mobiele apparaat helemaal uitschakelt. Maar waarom willen vliegtuigmaatschappijen dat we de vliegtuigmodus inschakelen of onze hele telefoon uitschakelen? In eerste instantie zal je denken dat dat te maken heeft met de straling die uit een telefoon komt, maar daar heeft het eigenlijk weinig mee te maken.

Een vliegtuig beschikt over uiterst geavanceerde apparatuur. De piloten van een vliegtuig zijn voor een goed verloop van de vliegreis erg afhankelijk van deze apparatuur. Het gaat dan bijvoorbeeld om complexe navigatie- en communicatiesystemen die zijn gekoppeld aan de boordcomputer. Wanneer telefoons niet op de vliegtuigstand staan of niet zijn uitgeschakeld, kunnen de piloten een ruis ondervinden op de radio. Wanneer de radio onverstaanbaar wordt voor een piloot, kan dit onder omstandigheden erg vervelend zijn en vervelende gevolgen hebben.

Wanneer de vliegtuigstand activeren?

Waar het vroeger geheel verboden was om elektronische apparaten aan boord van een vliegtuig te gebruiken, mag je tegenwoordig bijna alle apparaten gewoon gebruiken. Wel is het noodzakelijk dat deze apparaten geen ruis veroorzaken. Dit is met name relevant voor cruciale momenten in een vlucht, zoals het opstijgen en het landen. Het is verder aan de vliegmaatschappij om te bepalen welke verdere regels er gelden. Veel luchtvaartmaatschappijen hanteren als beleid dat alle vormen van verbinding verboden zijn aan boord. Dat houdt in dat je niet kan bellen en geen gebruik van bluetooth en internet kan maken. Er zijn vliegtuigen die zelf een internetverbinding aanbieden (eventueel tegen betaling), hier kan je zonder zorgen gebruik van maken.

Elektronische apparaten dienen waar mogelijk dus in de vliegtuigmodus te staan. Heb je een apparaat waarop dit niet kan en maakt het apparaat wel verbinding? Schakel het apparaat dan geheel uit. Volg altijd de regels van je luchtvaartmaatschappij op. Voor laptops geldt aanvullend dat deze opgeborgen dienen te worden tijdens het opstijgen, landen en taxiën.

Mag je bluetooth gebruik in het vliegtuig?

Veel apparaten hebben tegenwoordig een bluetoothverbinding nodig om te kunnen functioneren. Je kan dan bijvoorbeeld denken aan je draadloze koptelefoon of oordopjes zoals Airpods Pro. Met name zogeheten ‘noise cancelling’ koptelefoons zijn erg populair voor tijdens het vliegen, nu ze alle omgevingsruis verwijderen. In de meeste gevallen zal je van de luchtvaartmaatschappij gewoon gebruik mogen maken van bluetooth en dus hoef je je Airpods Pro niet de gehele vlucht in het Airpods Pro hoesje te laten zitten. Je kunt deze gewoon gebruiken tijds de vlucht. De afstand tussen apparaten is in de meeste gevallen dusdanig klein, dat de piloten hier geen hinder van zullen ondervinden. Mocht jouw vluchtmaatschappij geen bluetooth toestaan tijdens de vlucht, dan kan je de meeste draadloze koptelefoons gewoon met een kabel verbinden.

Om zeker te weten of jij tijdens jouw vlucht gebruik mag maken van bluetooth, kan je de website van jouw luchtvaartmaatschappij erop naslaan. Uiteraard kan je het ook gewoon vragen aan de crew tijdens een vlucht. Zij zullen je graag helpen.

Telefoon opladen tijdens vliegreis

Stel: jouw maatschappij staat het gebruik van bluetooth toe. Je denkt heerlijk een paar uur van je favoriete muziek te kunnen genieten, totdat je erachter komt dat je telefoon eigenlijk leeg is! In eerste instantie frustrerend, maar er zijn twee mogelijkheden om je telefoon onderweg op te laden. Hieronder vind je ze.

Powerbank in het vliegtuig gebruiken

Een powerbank is een draagbare accu waar jij jouw elektronische apparaten aan kan aansluiten om ze te voorzien van wat extra procenten batterij. Op zich ideaal, maar realiseer je dat er vaak regels gelden omtrent de maximale capaciteit van een powerbank aan boord van een vliegtuig. De algemene regel is dat je maximaal twee powerbanks mag meenemen die samen een capaciteit van maximaal 27.000 mAh hebben. Dit heeft alles te maken met het feit dat powerbanks in principe accu’s zijn. Deze kunnen in een ongelukkige – en zeer uitzonderlijke – situatie brand vatten. Mocht je geen powerbank hebben? Er zijn ook verschillende smartphone hoesjes waar een powerbank in zit. Op deze manier heb je altijd voldoende batterijcapaciteit bij je.

Stroomaansluiting in het vliegtuig gebruiken

De meeste hedendaagse vliegtuigen zijn uitgerust met de nodige luxe als het gaat om stroomaansluitingen. Dit geldt echter niet voor alle vliegtuigen. Controleer altijd met welk type vliegtuig je vliegt en of deze (bij jouw maatschappij) beschikt over stroomaansluitingen. In de meeste gevallen zal het gaan om een reguliere USB-poort. Vergeet uiteraard geen USB-kabeltje mee te nemen.

Gerelateerde berichten