Tips & Lijstjes

10x doen in Chisinau – de hoofdstad van Moldavië

Moldavië is een prachtig land dat gelegen is in het Oosten van Europa. Veel Nederlanders kennen het land (nagenoeg) niet, behalve van het Eurovisie Songfestival natuurlijk. Tijd om meer te leren over het land zelf en het te gaan beschouwen als een fantastisch reis- en vakantieland! Want Moldavië heeft enorm veel te bieden. Chisinau is de hoofdstad van Moldavië en biedt een overvloed aan cultuur, natuur en historische kenmerken en interessante en actieve tripjes. De stad ligt heel centraal in het land en is dus ook zeer geschikt als uitvalsbasis voor andere bestemmingen in Moldavië. Deze tien activiteiten en bezienswaardigheden zijn echt een aanrader wanneer je in Chisinau bent!

Chisinau

1. De markt in Chisinau op Piata Centrala

Vlak bij het park van de Kathedraal vind je de markt. Deze markt is voornamelijk opgezet voor locals om hun dagelijkse boodschappen, kleding en snuisterijen in te kopen. Ontzettend leuk dus om als toerist te bezoeken want je kunt op deze manier een kijkje nemen in het dagelijks leven van de local. Ook voor toeristen zijn er natuurlijk leuke en lekkere dingen te koop. Denk aan souvenirs, fruit, zomerse kleding en lunchgerechtjes to-go!

2. Bezoek het Parcul Valea Morilor

Het Parcul Valea Morilor is een heel groot park in de stad Chisinau. Je kunt je er lange tijd vermaken. Wandel naar het meer, bewonder de natuur en picknick ergens lekker in het gras. Ben je in de zomer in Chisinau? Check dan zeker even of er niet toevallig een paar leuke evenementen plaatsvinden in het Parcul Valea Morilor!

3. Een van de vele wijngaarden

Moldavië staat onder andere bekend om de vele wijngaarden en wijnboerderijen. Ze weten er genoeg van om de lekkerste wijnen te kunnen maken. Bij veel wijnboerderijen kun je uiteraard ook rondgeleid worden en verschillende type wijnen proeven. Een gezellige en leerzame activiteit dus! Welke wijngaard het leukste is, is echt afhankelijk van je eigen interesse. Een goede tip is in ieder geval de Cricova Winery of Milestii Mici!

4. Bezoek het klooster Ciuflea Monastery

Aan gouden daken geen gebrek bij het klooster Ciuflea Monastery. Het klooster is onder andere om die reden ook erg fotogeniek. Niet alleen van buiten, maar ook van binnen. Want een groot voordeel van dit klooster is dat je er gewoon eventjes naar binnen kunt wandelen. Uit respect voor de religie en de bevolking is het wel netjes om te zorgen dat je schouders en knieën in ieder geval bedekt zijn. Tip: check vooral het plafond wanneer je binnen een kijkje neemt!

5. Een dagtrip naar Transnistrië

De regio Transnistrië is een hele bijzondere in Moldavië. Voornamelijk omdat zij bij Moldavië hoorden maar zich hier niet thuis voelden en daarom zichzelf onafhankelijk verklaard hebben. Er wordt een andere taal gesproken en met een andere munteenheid betaald. Zeer bijzonder om rond te wandelen omdat je je daadwerkelijk in een ander land waant.

6. Snuif cultuur in de verschillende musea

Chisinau is een historische stad met een uniek verhaal wat de inwoners door middel van musea graag laten zien. Zo vind je het Nationaal Historisch Museum in Chisinau, die het verhaal van Moldavië in de Tweede Wereldoorlog vertelt. Ook het Village Museum is erg in trek bij toeristen. Dit museum leert je veel over de architectuur van de stad.

7. Bezoek de Orthodoxe kerk van Chisinau

In de stad vind je een hele mooie kerk: de Orthodoxe kerk. Met prachtige blauwe koepels en gouden afwerking is het een genot om naar te kijken. Het is een korte activiteit maar zeker de moeite waard.

8. Zoek verkoeling bij Lacul Valea Morilor

Misschien heb je tijdens je reis of vakantie ook wat behoefte aan kabbelend water. Dat ga je dan zeker vinden bij het meer: het Lacul Valea Morilor. Je kunt er heerlijk langs de oevers wandelen, de zonsondergang bekijken en prachtige plaatjes schieten van de witte trappen.

Chisinau

9. Het monument van Stefanus III de Grote

In het verleden zou Stefanus een belangrijke rol gespeeld hebben in het leiden van Moldavië. Hij heeft een tijdje geheerst over het land tot hij wegens omstandigheden moest vluchten. Het machtige standbeeld is een eerbetoon aan zijn heldhaftige optreden.

10. Het circus van Chisinau

Misschien stel je je nu een rood-witte tent met een punt voor, maar het circus van Chisinau is nét even wat anders. Het is in het verleden een ontzettend populair circus geweest. Voornamelijk omdat het een van de eerste bouwwerken was die volledig bestemd was voor vermaak. Inmiddels is het circus gesloten maar dat maakt het bouwwerk zelf en het verhaal erachter niet minder mooi.

 

Gerelateerde berichten