Tips & Lijstjes

Vlorë: wat te doen in deze stad in Albanië?  

Vlorë

Eén ding: als je nog nooit in Albanië geweest bent, zorg dan dat je hier heel snel een keer naartoe vliegt. Of misschien wel naartoe rijdt, met een camper bijvoorbeeld. Het is misschien wel het meest intrigerende land waar ik ooit geweest ben. De geschiedenis van het land en dus ook van Vlorë heeft littekens nagelaten bij de oude inwoners, maar het heeft ze slechts sterker en vriendelijker gemaakt. Ze zien in iedere toerist een geïnteresseerd persoon en zullen je dan ook altijd helpen.

Daarnaast is de natuur fantastisch en de stadjes die je er kunt bezoeken zijn ook fenomenaal. We brachten tijdens onze roadtrip ook een bezoek aan Vlorë (waarvan je de ‘e’ uitspreekt als een ‘a’). Een stadje in het zuiden van Albanië. Er hing veel rust, er was veel ruimte en je kunt je er zeker een paar dagen vermaken. De volgende activiteiten en bezienswaardigheden mag je zeker niet missen tijdens je bezoek aan Vlorë.

1. Een dagje naar het uitgestrekte zandstrand

Vlorë heeft een groot en breed zandstrand met een mooie blauwe zee. Ondanks de vele ruimte spot je er weinig toeristen. Neem je boekje en een handdoek mee en je kunt je er de hele dag vermaken. Iets meer richting het centrum vind je verschillende lunchtentjes of ijszaakjes. Daar wordt het vanzelfsprekend ook iets drukker. Loop je wat verder van het centrum vandaan dan bestaat de kans dat je bijna een privéstrand hebt.

2. Bezoek Sint Mary’s Monastery

Iets buiten Vlorë vind je een klooster, maar geen normaal klooster. Het is een verlaten gebouw en ligt op een eiland waar je slechts met een houten vlonder over het water kunt komen. Op het eiland staat een kerkje waar je een kaarsje aan kunt steken en er staan nog wat overige verlaten en soms afgebrokkelde panden. De tocht over het water is best bijzonder. Je loopt namelijk over een aantal houten plankjes terwijl onder je de zee zijn weg vindt. We vroegen wel af hoe vaak de vlonder onderhouden wordt, maar het was het bezoekje wel waard!

3. Wandel ‘s avonds over het centrale plein van Vlorë

Vlorë komt pas echt tot leven aan het einde van de middag wanneer de zon wat lager staat en de temperatuur dus iets daalt. Restaurantjes gaan open, kinderen spelen op de voetbalveldjes en de straten worden drukker. Het centrum is in feite een groot plein, gelegen aan het water, met allerlei restaurantjes en winkeltjes eromheen. Soms staat er een marktje, soms een kermis, soms is het er leeg en zie je jongeren zich vermaken met hun fietsjes en skateboarden. De bejaarden van de stad maken rustig een wandeling over de boulevard. Je kunt je er alleen al vermaken door naar het dagelijks leven te kijken dat zich hier afspeelt. Zeker onder het genot van een hapje en drankje.

4. Leer over de geschiedenis van Vlorë

Zoals ik al noemde, Vlorë heeft een interessante geschiedenis. Tijdens een tocht door de stad, langs verschillende monumenten kun je meer te weten komen hierover. Deze tours kun je boeken maar uiteraard ook zelf bewandelen met de nodige informatie erbij. In grote lijnen is het zo dat slechts een tiental jaren na 1900 in Albanië de Eerste Balkanoorlog uitbrak. Voor korte tijd werd Vlorë hierna onafhankelijk verklaard van de rest van Albanië. Als je interesse hebt in deze verhalen, kun je tijdens je tocht ook een bezoek brengen aan het onafhankelijkheidsmuseum.

 5. Een roadtrip van Vlorë richting Saranda

Zit je voor langere tijd in Vlorë? Huur dan een autootje om de omgeving te verkennen. Vanaf het moment dat je Vlorë uitrijdt richting het zuiden beland je op een kustweg. Deze kustweg is de mooiste weg die we ooit gereden hebben. Zelfs zonder doel om naartoe te rijden is dit het uitstapje waard. Om echt in Saranda te komen ben je wel een uurtje of twee onderweg, dus dat zou ik alleen doen als je daar ook een overnachting boekt. Maar dichterbij vind je  ook de leukste stadjes om een stop te maken. Denk aan Himarë en Vuno.

Als je wel door naar Saranda rijdt, wandel dan zeker ’s avonds even over de gezellige boulevard en maak een boottochtje langs de kust. Je kunt met een boot naar geheime strandjes en je kunt de overgebleven bouwwerken van de oorlog nog bekijken vanaf de boot. Wij zijn teruggereden over de kustweg maar als je wat sneller weer terug in Vlorë wil zijn, kun je ook de snelweg pakken die iets meer door het binnenland loopt.

Gerelateerde berichten