Tips & Lijstjes

Gezonde snacks voor onderweg

Onderweg kun je plotseling stevige trek krijgen. Dan is het heerlijk als je snel iets gezonds bij de hand hebt. Want wat is er beter om iets te eten dat je lichaam alle voedingsstoffen biedt die je lijf nodig heeft om gezond te blijven? Dit zijn zes tips voor gezonde snacks voor onderweg.

1. Groene smoothie

Een groene smoothie is een heerlijk en verfrissend tussendoortje voor als je onderweg trek krijgt. Een smoothie kun je bovendien prima meenemen in de auto, bus of trein.Als je de smoothie ’s ochtends of de avond ervoor klaarmaakt, hoef je het drankje op de ochtend van vertrek enkel nog uit de koelkast te halen. Gebruik een thermoskan om de smoothie lekker koel en vers te houden. Als je op zoek bent naar inspiratie voor smoothies, kun je een combinatie van mango, banaan en spinazie proberen. Ook lekker is een combinatie van andijvie, appel, plantaardige melk en honing. Probeer het eens!

2. Handje noten

Noten zijn heerlijk, voedzaam en gezond. Vooral rauwe noten bevatten nog alle aminozuren die je lichaam voeden en bijdragen aan de opbouw en het herstel van je spieren en andere weefsels. Neem gemengde noten mee voor onderweg om daarvan te snoepen als je trek krijgt. Noten bevatten ook gezonde vetten, vitamines en mineralen. Zorg voor zoveel mogelijk verschillende noten, want dan krijg je verschillende voedingsstoffen binnen. Zo zijn amandelen rijk aan vitamine E en bevatten paranoten veel selenium. Met hazelnoten krijg je behoorlijk wat folaat (natuurlijk foliumzuur) binnen en macadamianoten zijn goede leveranciers van mangaan.

3. Mix van pitten en zuidvruchten

Net als noten leveren pitten gezonde vetten, eiwitten, vitamines en mineralen. Een perfecte snack dus voor onderweg. Zuidvruchten voorzien je lichaam van vezels en natuurlijke koolhydraten. Maak je eigen trail mix van pitten en zuidvruchten. Bijvoorbeeld zonnebloempitten, pompoenpitten en stukjes dadel. Dan heb je een heerlijke snack die je trek snel stilt en die bovendien erg gezond is.

4. Avocado

Een stuk vers fruit is een heerlijk tussendoortje voor onderweg. Voor de stevige trek is een avocado een goede optie. Deze fruitsoort bevat gezonde vetten, die je trek stillen en je lange tijd verzadigd houden. Ook vezels vind je rijkelijk in avocado. Deze werken eveneens verzadigend. De vrucht is bovendien heerlijk romig van smaak en daarmee een traktatie op zich. Je kunt een hele avocado gemakkelijk meenemen en de vrucht doormidden snijden. Als je de pit eruit haalt, kun je het vruchtvlees er met een lepel uithalen. Misschien wil je nog een beetje peper en zout erover strooien. Als je dit in een klein potje meeneemt, heb je dit onderweg gemakkelijk bij de hand.

5. Zelfgemaakte repen

Van havermout, noten en pitten maak je zelf de lekkerste repen voor onderweg. Deze stillen stevige en lekkere trek. Ideaal als je lang in de auto of de trein zit. Op Internet vind je veel recepten voor gezonde repen.

6. Gekookt eitje

Een gekookt eitje is nog zo’n gezonde snack die meteen een verzadigd gevoel geeft en ervoor zorgt dat je lange tijd geen honger hebt. Naast de eiwitten zijn de gezonde vetten in eieren verantwoordelijk voor het verzadigende karakter van deze gezonde natuurproducten. Bovendien zitten eieren vol vitamines en mineralen, wat ze tot een goede keuze maken voor een gezonde snack. Denk aan verschillende B-vitamines en vitamine A en D. Ook de mineralen fosfor, selenium, ijzer en zink vind je in eieren. Vooral het eigeel bevat deze gezonde stoffen.

Net als andere voedingsmiddelen leveren eieren niet de volledige hoeveelheid vitamine D die je dagelijks nodig hebt. De beste bron van deze vitamine is de zon. Ook supplementen kunnen zorgen voor voldoende vitamine D. Als je op zoek bent naar de beste merken, lees dan dit artikel. Hierin vind je een overzicht van 16 supplementen die met elkaar zijn vergeleken op verschillende criteria.

Gerelateerde berichten