Tips & Lijstjes

Zo neem je veilig een fiets mee tijdens een autovakantie

Wanneer je tijdens je vakantie de omgeving uitgebreid wilt verkennen is een fiets ideaal. En laten we eerlijk zijn, je eigen e-bike, fiets of mountainbike rijdt toch het prettigst. Met een fietsendrager neem je je eigen fiets makkelijk mee en kan je ontspannen en in je eigen tempo de omgeving verkennen. Voordat je tot de aanschaf van een fietsendrager overgaat is het goed om je te verdiepen in de voor- en nadelen van het royale aanbod in fietsendragers. Let daarbij vooral op het gewicht van zowel je fietsen als de fietsendrager, de wegligging en het extra brandstofverbruik.

Op de trekhaak

De meest populaire en daardoor ook een van de meest bekende wijze om fietsen te vervoeren is een fietsendrager op de trekhaak. Afhankelijk van het model kan je twee tot wel vier fietsen meenemen. De meeste modellen zijn ook geschikt voor het vervoer van zwaardere e-bikes. Wanneer je kiest voor een kantelbaar model, dan blijft onderweg de achterklep van de auto en daarmee je bagage bereikbaar. Een nadeel van een fietsendrager op de trekhaak is wel dat hij relatief zwaar is, je een extra witte nummerplaat nodig hebt en dat er een verlichtingsbalk zichtbaar moet zijn. Wanneer de drager niet kantelbaar is, is de bagage onderweg alleen bereikbaar door de fietsen van de drager af te halen.

Op het dak

Je kunt ook een fietsendrager met behulp van dakdragers op het dak van je auto monteren. Dit gaat eenvoudig en snel. Een voordeel is dat de achterklep van de auto vrij blijft, waardoor deze eenvoudig en volledig toegankelijk blijft. Ook belemmert de fietsendrager het zicht vanuit de auto door de achterruit niet. Houd onderweg wel rekening met de vermeerderde hoogte van je auto wanneer je overgangen en toegangspoorten passeert. Deze manier van fietsen is vooral geschikt voor lichtere fietsen. Controleer in elk geval de maximale daklast van de auto en het maximale draagvermogen van de fietsendrager.

Op de achterklep

De derde optie is een fietsendrager op de achterklep van de auto. Deze wordt gemonteerd aan de boven en onderkant van de klep. De fietsendrager is simpel te bevestigen en beschermd met name het frame van je fiets op prettige wijze. Ook dit type fietsendrager kan twee tot vier fietsen meenemen. Helaas is niet iedere auto geschikt voor een drager op de autoklep. De vorm van de achterkant, een glazen achterklep of een spoiler maken de auto ongeschikt. Een ander nadeel is dat met gebruik van dit type een fietsendrager de achterklep niet langer toegankelijk is

Is mijn fiets wel verzekerd op vakantie?

Wanneer je ervoor kiest om je kostbare e-bike of mountainbike mee te nemen op vakantie, controleer dan vooraf ook af je fiets wel is verzekerd op vakantie. Kijk dus vooraf of de meegenomen rijwielen ook onder de dekking van de verzekering vallen. Online kun je eenvoudig een fietsverzekering vergelijken en bekijken wat bij jou past. Je wilt graag comfortabel de omgeving verkennen en daarom heb je je oude fiets thuisgelaten. Maar je wilt ook niet voor onverwachte onplezierige verrassingen komen te staan.

Gerelateerde berichten