Tips & Lijstjes

Wonen op een recreatiepark; het hele jaar door met vakantie!

Een recreatiepark is normaliter bedoeld voor vakantie of recreatie, zoals de naam al zegt. Dus wonen in zo’n recreatiepark, zal in eerste instantie misschien nogal raar klinken. Toch zal het je verbazen dat mensen hier steeds vaker voor kiezen. En het klinkt natuurlijk ook wel goed, want waarschijnlijk zullen veel mensen deze woonvorm vergelijken met een soort blijvende vakantie. Maar hoe is dat in werkelijkheid? Is het wel echt zo leuk als het klinkt? En hoe zit het met de wetten en regels als je besluit om je permanent te vestigen in een recreatiepark? Antwoorden op deze vragen vind je in deze blogpost.

Waarom kiezen voor een recreatiepark?

De voornaamste reden voor veel mensen om voor een recreatiepark als woonoptie te kiezen, is de prijs. Het is namelijk (veel) goedkoper om te wonen in een caravan, chalet of vakantiehuis, vergeleken met een “permanent” huis in een nabijgelegen dorp of stad. Ben je het wonen in een chalet of caravan beu? Zowel een chalet als caravan verkopen is vaak snel gedaan. Er is namelijk enorm veel vraag naar.

Daarnaast is het tegenwoordig ook erg moeilijk om aan een vaste woning te komen, want het aanbod is veel lager dan de vraag waardoor de prijzen omhoog schieten. Door de grote vraag naar woningen, hebben verkopers en verhuurders van woningen ook ruim de keuze. Zij kunnen allerlei eisen en voorwaarden stellen aan potentiële kopers en huurders, waardoor bepaalde groepen mensen buiten de boot vallen. Zo moet je bijvoorbeeld vaak een bepaald inkomen hebben om in aanmerking te kunnen komen voor een woning. Als je hier niet aan kunt voldoen, dan maak je ook geen kans op het huis. Voor de mensen die het moeilijk hebben op de reguliere arbeidsmarkt, kan het daarom interessant zijn om te kijken naar woningen op een recreatiepark. In Nederland zijn er namelijk meer dan 10.000 vakantiewoningen beschikbaar! Ben je ook geïnteresseerd? Recreatie huurwoningen zijn gemakkelijk online te vinden.

Hoe zit het met wetten en regels rondom het wonen op een recreatiepark?

Het wonen in een recreatiepark gaat niet helemaal vanzelf, want je bent wel aan een aantal regels verbonden. Het is daarom belangrijk om je van tevoren goed in te lezen. Zo is het wettelijk bepaald dat je je in moet schrijven bij de gemeente waarin het recreatiepark zich bevindt, wanneer je langer dan 2/3 jaar in de recreatiewoning verblijft. Dit is verplicht, omdat de gemeente dan geen vermoedens meer zal hebben of je wellicht op een recreatiepark woont. Daarnaast heeft de Belastingdienst ook informatie nodig, want de hypotheekrente voor je recreatiewoning zal in mindering worden gebracht. Ook is het verstandig uit te zoeken of het in eerste instantie wel toegestaan is om permanent in een vakantiepark te wonen, in de gemeente waarin dat park staat. Sinds 2012 bepalen gemeenten dat namelijk zelf of het voor bewoners wel of niet toegestaan is om permanent in een vakantiehuis te verblijven. Om een voorbeeld te noemen: in Eindhoven is het niet toegestaan om in een vakantiepark te wonen, terwijl dat in Heerenveen wel mogelijk is.

Er zijn dus wel een aantal wetten en regels waar je je aan moet houden wanneer je besluit om in een recreatiewoning te wonen, maar desondanks kan deze optie toch erg interessant zijn. Sinds een aantal jaar zijn de vakantiewoningen in recreatieparken namelijk erg verbeterd en hebben de meeste parken een aantal handige voorzieningen. Luxe en comfort zijn tegenwoordig de norm geworden in recreatieparken en nu kun je in elk park gas, water en licht krijgen. Verder zijn aanvullende voorzieningen zoals internet en televisie al tiptop geregeld en heb je door het hele park WiFi-verbinding. Ook is het natuurlijk erg bijzonder voor (jonge) kinderen om in zo’n park te wonen, want in elk vakantiepark is wel een mooie speeltuin te vinden!

Vakantievoorzieningen dicht in de buurt

Daarnaast zijn de meeste vakantieparken ook voorzien van een zwembad of een bowlingbaan, wat je als kind natuurlijk helemaal te gek gaat vinden. Zo zullen kinderen zich dus nooit hoeven te vervelen! Tenslotte is het ook leuk omdat in het recreatiepark vaak ook andere kinderen zullen zijn, waardoor ze altijd vriendjes en vriendinnetjes hebben met wie ze naar hartenlust kunnen spelen.

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie