Tips & Lijstjes

Top 5 mooiste plekken om te varen in Europa

Een vaarvakantie in Europa, wie heeft er nog nooit van gedroomd? Het is een idyllisch beeld: ronddobberen op een boot of jacht, zonnen op het dek, boekjes lezen op het water, aanmeren bij mooie dorpjes en ga zo maar door. Maar dan: waar te beginnen? Europa heeft zoveel fantastische plekken om te verkennen met een boot. Ik neem je mee langs mijn top 5 mooiste plekken om te varen in Europa!

1. Varen in Zuid Italiaanse sferen

Laag in de laars van Italië kun je ultiem genieten van een vaarvakantie. Deze bijna tropische regio voorziet je van alle ingrediënten die je nodig hebt om je vakantie tot een succes te maken. Warme zon, prachtige wateren, lekker eten, hete avonden, vriendelijke locals en legio vaarroutes. Maak een stop in Napels, geniet van het uitzicht op de ruige bergen en vaar eventueel door naar Sicilië. Op dit eiland kun je fantastisch lekker eten. We zullen het er allemaal over eens zijn dat Italianen lekker koken, maar de Siciliaanse keuken spant écht de kroon. Voor de liefhebbers: er worden regelmatig kookworkshops gegeven door de lokale bevolking.

2. Eilandhoppen door Kroatië

De reden waarom Kroatië zo geschikt is voor een vaarvakantie (en daarom waarschijnlijk ook zo populair is hiervoor), is dat het ontelbaar veel eilandjes telt. Je kunt oneindig eilandhoppen en de keuze is dus enorm. Er zijn eilanden met typische karakters (denk aan Middeleeuwse sferen), eilanden met een moderne invalshoek, eilanden die praktisch onbewoond zijn en eilanden die volgebouwd zijn met mooie stadjes. Kortom, voor ieder wat wils. Je kunt je er werkelijk een jaar vermaken.

3. Vaar Griekenland rond

Ook Griekenland staat bekend om de vele eilanden. En waar eilanden zijn, kun je nou eenmaal mooi varen. Griekenland wordt vaak vergeten als bestemming voor een vaarvakantie omdat het lastig kan zijn om hier met een boot te komen. Vanuit Noord-Italië kun je echter met een trailer plus boot op een groot schip stappen die je binnen 24 uur afzet aan de Griekse kust. Vanaf daar kun je jouw vaarvakantie starten. Afhankelijk van jouw wensen kun je de eilanden uitkiezen. Ga voor Kefalonia of Lefkas wanneer je op zoek bent naar de authentieke Griekse sferen en ook het eiland Syros heb ik erg van genoten.

Mijn voorkeur gaat uit naar onbekende plekken, zeker wanneer je zelf een boot hebt. Het is dan immers een stuk makkelijker om de toeristische plekken te vermijden. Een boot kopen kan werkelijk in allerlei soort en maten. Je begint bij een jachtmakelaar en binnen no-time sta je goed geïnformeerd buiten (misschien wel meteen met een boot die aan al jouw wensen voldoet).

4. Jetsetten in Zuid-Frankrijk

De zuidkust van Frankrijk staat er natuurlijk om bekend dat er mooie boten liggen en dat men er geniet van het varen. Een tochtje langs deze gebieden kan daarom erg leuk zijn (ook met een wat kleinere boot). Heerlijk om al het pracht en praal te bewonderen dat zich in Marseille, Cannes en Nice verzamelt. Bovendien kun je hier ook genieten van het Franse stadse leven. Trek een dagje de stad in of geniet van de strandjes en restaurantjes aan de kust.

5. Verken de Italiaanse eilanden

Italië heeft een fantastische kustlijn, maar heeft ook prachtige eilanden om te verkennen. Denk aan Elba en Sardinië. Afhankelijk van hoe lang je vaarvakantie duurt, kun je de eilanden rondvaren of een bepaalde kustlijn van deze eilanden ontdekken. Ook Corsica kun je toevoegen aan het rijtje, alhoewel dit eiland bij Frankrijk hoort in plaats van Italië. Maar dat is natuurlijk alles behalve een reden om Corsica over te slaan. Tussen sommige eilanden zul je ook veel zeilers tegenkomen, want het is een populaire route voor beginners. Heb je genoeg tijd? Neem dan ook de kustlijn van Toscane mee in je route! De glooiende heuvels zijn vanaf ver op zee al te herkennen!

Kortom Europa heeft onwijs veel mogelijkheden voor vaarvakanties. Zeker wanneer je beschikt over een eigen boot, die je naar alle plekken brengt die je wil. Geniet van de zeewind in je haren, het koken op het dek en het iedere avond weer genieten van de warme zonsondergang vanaf jouw huisje op het water.

Gerelateerde berichten